Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Hangover για το... bitcoin μετά τα ETFs - Βουτιά 20% από την έναρξη διαπραγμάτευσης

Hangover για το... bitcoin μετά τα ETFs - Βουτιά 20% από την έναρξη διαπραγμάτευσης
Εννέα νέα αμερικανικά spot Bitcoin funds άρχισαν να διαπραγματεύονται στις 11 Ιανουαρίου
Πτώση σχεδόν 20% έχει σημειώσει το bitcoin από την έναρξη στις 11 Ιανουαρίου των πρώτων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) που επενδύουν απευθείας στο κρυπτονόμισμα, καθώς οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο προσεκτικοί ως προς των αντίκτυπό τους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το κρυπτονόμισμα εκτοξεύθηκε στα 49.021 δολάρια την ημέρα που τα ETFs από εκδότες όπως η BlackRock και η Fidelity Investments τέθηκαν σε λειτουργία.
Το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 39.990 δολάρια νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Λονδίνο, σημειώνοντας πτώση 18% από το εν ενδοσυνεδριακό υψηλό.
Εννέα νέα αμερικανικά spot Bitcoin funds άρχισαν να διαπραγματεύονται στις 11 Ιανουαρίου, ενώ το 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων Grayscale Bitcoin Trust – ή GBTC – μετατράπηκε από κλειστή δομή σε ETF.
1,2 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά εισέρρευσαν στα funds τις πρώτες έξι ημέρες, έγραψε ο ανώτερος αναλυτής ETF του Bloomberg Intelligence, Eric Balchunas, στο X.
Το iShares Bitcoin Trust της BlackRock και το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των εισροών, ενώ 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια εξήλθαν από το ταμείο Grayscale, δήλωσε ο Balchunas. Μεταξύ των πωλητών ήταν τα assets του πτωχευμένου ανταλλακτηρίου crypto FTX, το οποίο διέθεσε την πλειονότητα των μετοχών του οχήματος Grayscale.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Bitcoin δέχεται πιέσεις λόγω των δυσκολότερων μακροοικονομικών συνθηκών, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στο ράλι των επιτοκίων και την ενίσχυση του δολαρίο, αλλά και από το ισχυρό προβάδισμα των πωλητών στην αγορά crypto, έγραψε σε σημείωμά του ο Sean Farrell, επικεφαλής της στρατηγικής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην Fundstrat Global Advisors.
Οι εκποιήσεις από την FTX ενδεχομένως να περιορίσουν σημαντικά το πλεόνασμα προσφοράς, γεγονός που υποδηλώνει ότι η «έντονη πίεση πώλησης από το GBTC μπορεί σύντομα να υποχωρήσει», πρόσθεσε ο Farrell.


bloomberg_3.jpg
Ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς

Το Bitcoin σημείωσε άνοδο σχεδόν 160% πέρυσι, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές, εν μέσω εικασιών ότι τα ETFs θα δώσουν ώθηση αγια την ευρύτερη υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
Το κρυπτονόμισμα υποχωρεί από την αρχή του χρόνου και ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς διεθνώς.
Στην Ασία, άλλα assets όπως το Ether και το BNB δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολέ. Παρόμοια εικόνα και στο  Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο βρίσκεται περίπου 30.000 δολάρια κάτω από το ρεκόρ του 2021, όταν έφτασε σε  σχεδόν 69.000 δολάρια.
«Οι εκροές GBTC έχουν δημιουργήσει μια δυναμική στην αγορά που πρέπει να ομαλοποιηθεί πριν δούμε πραγματική εικόνα των τιμών», δήλωσε η Leah Wald, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία Valkyrie Investments.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης