Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Άγρια παιχνίδια με το bitcoin – Παραβιάστηκε ο λογαριασμός Χ της SEC, ανακοινώθηκε ψευδώς η έγκριση ETF, τεράστιες οι διακυμάνσεις στην τιμή

Άγρια παιχνίδια με το bitcoin – Παραβιάστηκε ο λογαριασμός Χ της SEC, ανακοινώθηκε ψευδώς η έγκριση ETF, τεράστιες οι διακυμάνσεις στην τιμή
Το Bitcoin έκανε ράλι αμέσως μετά τη δημοσίευση, αλλά γρήγορα αντιστράφηκε η πορεία μετά την επιβεβαίωση ότι τα νέα για το ETF ήταν ψεύτικα
Πρωτοφανή είναι αυτά που συμβαίνουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ, καθώς εν αναμονή της μεγάλης έγκρισης της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), οι τιμές του bitcoin…. ζαλίζουν.
Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων σημείωσαν απότομη άνοδο μετά από μια ψευδή δημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό X της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η ρυθμιστική αρχή είχε εγκρίνει τα πρώτα ETF για το bitcoin.
Η ψεύτικη ανάρτηση ανέφερε ότι η SEC "χορηγεί έγκριση για το #Bitcoin ETF για εισαγωγή σε όλα τα εγγεγραμμένα εθνικά χρηματιστήρια τίτλων".
Η «είδηση» μεταδόθηκε αμέσως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους ιστότοπους επιχειρηματικών ειδήσεων και το Bloomberg TV.
Λίγο περισσότερο από 10 λεπτά αργότερα, η πρόεδρος της SEC διέψευσε το γεγονός.
Ο Gary Gensler δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X: «Ο λογαριασμός @SECGov στο twitter παραβιάστηκε και δημοσιεύτηκε ένα μη εγκεκριμένο tweet.
Η SEC δεν έχει εγκρίνει την εισαγωγή και διαπραγμάτευση προϊόντων που διαπραγματεύονται spot για το bitcoin.

Παραβίαση λογαριασμού

Μια εκπρόσωπος της SEC είπε ότι η αρχική ανάρτηση «δεν έγινε από την SEC ή το προσωπικό της».
Μέχρι τις 5 μ.μ., το προσωπικό της SEC είχε ανακτήσει τον έλεγχο του λογαριασμού Χ και η ψευδής ανάρτηση είχε διαγραφεί.
«Η SEC θα συνεργαστεί με τις αρχές επιβολής του νόμου και τους εταίρους μας σε όλη την κυβέρνηση για να διερευνήσει το θέμα και να καθορίσει τα κατάλληλα επόμενα βήματα που σχετίζονται τόσο με τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση όσο και με οποιαδήποτε σχετική ανάρμοστη συμπεριφορά», είπε η SEC, αποδίδοντας τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε «άγνωστο μέρος».
Σε μια ανάρτηση από έναν επίσημο λογαριασμό αργά την Τρίτη, η X είπε ότι η αρχική της έρευνά έδειξε ότι «η ανάρτηση δεν οφειλόταν σε παραβίαση των συστημάτων του X, αλλά μάλλον λόγω ενός αγνώστου προσώπου που έλαβε τον έλεγχο ενός αριθμού τηλεφώνου που σχετίζεται με τον λογαριασμό @SECGov μέσω τρίτο μέρος."
«Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι ο λογαριασμός δεν είχε ενεργοποιημένο τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων τη στιγμή που ο λογαριασμός παραβιάστηκε», ανέφερε η ανάρτηση, αναφερόμενη σε ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πέρα από έναν κωδικό πρόσβασης.
"Ενθαρρύνουμε όλους τους χρήστες να ενεργοποιήσουν αυτό το επιπλέον επίπεδο ασφάλειας", πρόσθεσε.

Έντονες διακυμάνσεις

Το Bitcoin έκανε ράλι αμέσως μετά τη δημοσίευση, αλλά γρήγορα αντιστράφηκε η πορεία μετά την επιβεβαίωση ότι τα νέα ήταν ψεύτικα και η τιμή υποχώρησε έως και 3,4%.
Line chart of Trading in the New York afternoon showing Bitcoin swings
Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η SEC αναμένεται να αποφασίσει αργότερα αυτή την εβδομάδα εάν θα εγκρίνει τα ETF spot bitcoin, σε μια στιγμή ορόσημο για το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.
Τουλάχιστον 11 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν εκκρεμείς αιτήσεις ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την έναρξη ETF spot bitcoin.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει μέχρι σήμερα 10 Ιανουαρίου 2024 να εγκρίνει ορισμένες από τις αιτήσεις.
Παρόλο που η SEC είχε προηγουμένως αντισταθεί σε τέτοια προϊόντα, τώρα έχει λιγότερο περιθώριο ελιγμών.
Ένα ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε πέρυσι ότι η απόρριψη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μιας αίτησης που υποβλήθηκε από την Grayscale για τη μετατροπή του trust της σε bitcoin 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα τέτοιο ETF ήταν «αυθαίρετη».
Μέχρι στιγμής φέτος, το ευμετάβλητο κρυπτονόμισμα έχει κερδίσει περίπου 7% με τις ελπίδες ότι η SEC θα χορηγούσε έγκριση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης