Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η «ανάσταση» του bitcoin - Άλμα 164% το 2023 για τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων

Η «ανάσταση» του bitcoin - Άλμα 164% το 2023 για τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων
Το 2023 ήταν μια εκπληκτικά καλή χρονιά για το bitcoin
Αν το 2022 ήταν η χρονιά της κατάρρευσης του Bitcoin, το 2023 ήταν η χρονιά της ανάκαμψης.
Το Bitcoin ανέκαμψε με γενναιότητα απέναντι στις μεγάλη πτώση των τιμών στα κρυπτονομίσματα, τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
"Είχαμε μια ωραία ανάκαμψη, αλλά βρισκόμαστε μόλις στο κατώφλι του νέου κύκλου", δήλωσε ο Kevin Koh, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Spartan Group στο Reuters.

Άλμα 164% το 2023

Πράγματι, το 2023 ήταν μια εκπληκτικά καλή χρονιά για το bitcoin.
Ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων έχει κάνει άλμα 164% από την 1η Ιανουαρίου και διαπραγματεύεται πάνω από τα 40.000 δολάρια.
Έχει ξεπεράσει τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού που έχει αυξηθεί κατά 10% και του S&P 500 που έχει κερδίσει 20%.
Το Bitcoin αύξησε επίσης το μερίδιό του στη συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων, από 38% σε πάνω από 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια από 871 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022, με την τιμή του ether να σημειώνει άλμα 95%.

Με οδηγό το ETF

Μεγάλο μέρος των κερδών του bitcoin ήρθε αργότερα μέσα στο έτος, καθώς το πιθανό αμερικανικό spot bitcoin exchange-traded fund (ETF) και οι ελπίδες για ευκολότερη νομισματική πολιτική ανανέωσαν την ενέργεια των επενδυτών.
Οι όγκοι συναλλαγών έχουν επίσης ανακάμψει, με τον συνδυασμένο όγκο συναλλαγών spot και παραγώγων στα κεντρικά χρηματιστήρια να φτάνει τα 3,61 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο, από περίπου 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την CCData.
Εν τω μεταξύ, τα stablecoins - κρυπτονομίσματα των οποίων η αξία είναι συνδεδεμένη με ένα περιουσιακό στοιχείο του πραγματικού κόσμου, όπως το δολάριο - έχουν επίσης αυξηθεί.
Το Tether, το μεγαλύτερο τέτοιο νόμισμα, είδε την τιμή αγοράς του να αυξάνεται κατά 1,5 δισ.δολ.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου του bitcoin κατά 55% το τέταρτο τρίμηνο αποδόθηκε στα στοιχήματα ότι ένα spot bitcoin ETF θα εγκριθεί στις ΗΠΑ και θα προσελκύσει χρήματα από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές για την ευκολία της απόκτησης έκθεσης στο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο σε ένα ρυθμιζόμενο χρηματιστήριο.
Κολοσσοί της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock και η Fidelity είναι μεταξύ των 13 εταιρειών που έχουν υποβάλει αιτήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για το προϊόν πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ένα τέτοιο αμοιβαίο κεφάλαιο αναμένεται να αντλήσει από τους επενδυτές έως και 3 δισ. δολάρια τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια δισεκατομμύρια περισσότερα.

Τι φέρνει το 2024

Ωστόσο, δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι.
Η J.P.Morgan αναμένει ότι η ανάκαμψη της αγοράς κρυπτογράφησης θα συνεχιστεί μέχρι την αναμενόμενη έγκριση στις αρχές του 2024, ωστόσο παραμένει επιφυλακτική ως προς το μέγεθος της επιτυχίας στην υιοθέτηση που τιμολογεί η ευρύτερη αγορά.
Η JPM αναμένει ότι τα Bitcoin ETFs θα προσελκύσουν περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλό ή χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό της αγοράς κρυπτογράφησης των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με κάποιες αισιόδοξες προοπτικές του 10%.
Εάν η υιοθέτηση υπολείπεται των προσδοκιών των επενδυτών για περίπου 10%, οι αγορές κρυπτογράφησης θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τα πρόσφατα κέρδη τους, ανέφερε.
Για ορισμένους παρατηρητές της αγοράς, ωστόσο, φαίνεται ότι η τρέχουσα ανάκαμψη του bitcoin βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης