Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

ΔΝΤ: Μεγάλη πρόκληση για το φορολογικό σύστημα τα κρυπτονομίσματα

ΔΝΤ: Μεγάλη πρόκληση για το φορολογικό σύστημα τα κρυπτονομίσματα
Άρθρο στο blog του ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα
Τα φορολογικά συστήματα χρειάζονται επειγόντως ανανέωση για να ενσωματώσουν τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, των οποίων η ανωνυμία και η αποκεντρωμένη φύση θέτει προκλήσεις, ιδίως για τον φόρο προστιθέμενης αξίας, σχολιάζουν σε άρθρο τους οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) -Katherine Baer, Ruud de Mooij, Shafik Hebous, Michael Keen.
Όπως σημειώνεται, τα κρυπτονομίσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα πληρωμής, έχουν πολλαπλασιαστεί σε περισσότερες από 10.000 παραλλαγές από το ντεμπούτο του Bitcoin το 2009. Η συγκλονιστική ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν και η ανωνυμία που προσφέρουν έχουν αφήσει έκθετα τα φορολογικά συστήματα.
«Οι απόψεις για τα κρυπτονομίσματα είναι ποικίλες. Η προοπτική απελευθέρωσης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών από την εποπτεία των κυβερνήσεων είναι ένα όνειρο για ορισμένους. Το Ελ Σαλβαδόρ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν φτάσει στο σημείο να υιοθετούν το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.
Οι επικριτές, ωστόσο, βλέπουν τα κρυπτονομίσματα όχι απλώς ως άχρηστα, αλλά ως μέτωπο για το έγκλημα, τις απάτες και τα τυχερά παιχνίδια. Επισημαίνουν επίσης την ιλιγγιώδη αστάθειά τους. Το Bitcoin, για παράδειγμα, εκτινάχθηκε από 200 δολάρια πριν από μια δεκαετία σε σχεδόν 70.000 δολάρια το 2021 πριν πέσει στα περίπου 29.000 δολάρια σήμερα.
Η κατάρρευση της FTX πέρυσι και οι πρόσφατες αγωγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατά των Binance και Coinbase έχουν τροφοδοτήσει την ανησυχία των χρηστών», υπενθυμίζεται.
«Ωστόσο, είτε ανεβαίνουν είτε πέφτουν, χρειάζεται ένας συνεκτικός τρόπος φορολόγησης για τα κρυπτονομίσματα», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Ένα βασικό ζήτημα είναι πώς θα ταξινομηθούν: θα πρέπει να θεωρούνται ιδιοκτησία ή νόμισμα; Όταν τα κρυπτονομίσματα πωλούνται για κέρδος, τα κέρδη κεφαλαίου θα πρέπει να φορολογούνται όπως θα φορολογούνταν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Και οι αγορές που γίνονται με κρυπτογράφηση θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους φόρους πωλήσεων ή προστιθέμενης αξίας ή ΦΠΑ, που θα ίσχυαν για συναλλαγές σε μετρητά.
Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένας φόρος 20% στα κέρδη κεφαλαίου από κρυπτονομίσματα θα αυξήσει περίπου 100 δισεκ. δολάρια παγκοσμίως εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών το 2021. Αυτό είναι περίπου το 4% των παγκόσμιων εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων ή το 0,4% της συνολικής είσπραξης φόρων.
Αλλά με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μειωμένη κατά 63% από την κορύφωση στα τέλη του 2021, τα φορολογικά έσοδα θα συρρικνώνονταν. Εάν οι ζημίες αυτές αντισταθμίζονταν πλήρως με άλλους φόρους, θα υπήρχε αντίστοιχη μείωση των εσόδων. Σε πιο φυσιολογικούς καιρούς και με το τρέχον μέγεθος της αγοράς, τα παγκόσμια έσοδα από φόρους κρυπτονομισμάτων θα ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από 25 δισεκ. δολάρια ετησίως. Αυτό, στο ευρύτερο σύστημα, δεν είναι τεράστιο ποσό.
Η πιο θεμελιώδης δυσκολία στη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων είναι η ανωνυμία. Δηλαδή, οι συναλλασσόμενοι χρησιμοποιούν δημόσιες διευθύνσεις που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδεθούν με άτομα ή εταιρείες. Αυτό διευκολύνει τη φοροδιαφυγή.
Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί όταν οι άνθρωποι πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω κεντρικών ανταλλακτηρίων, καθώς αυτές μπορούν να υπόκεινται σε τυπικούς κανόνες παρακολούθησης «γνωρίζω τον πελάτη σας» και, ενδεχομένως, παρακράτηση φόρων. Πολλές χώρες θεσπίζουν τέτοιους κανόνες με την προσδοκία ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση.
Ωστόσο, οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων θα μπορούσαν να παρακινήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν τις φορολογικές αρχές σε άγνοια χρησιμοποιώντας αντ' αυτού κεντρικά χρηματιστήρια στο εξωτερικό. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανησυχία, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο για ανταλλαγή πληροφοριών που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα μεταξύ χωρών. Η εφαρμογή, ωστόσο, είναι κάπως μακριά.
bitcoin-price-chart-23jun.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης