Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Κρυπτονομίσματα και δολάριο: Ιράν, Βραζιλία και Σαουδική Αραβία υιοθετούν το γιουάν μέσω… Bitcoin, ανατροπές στο παγκόσμιο εμπόριο

Κρυπτονομίσματα και δολάριο: Ιράν, Βραζιλία και Σαουδική Αραβία υιοθετούν το γιουάν μέσω… Bitcoin, ανατροπές στο παγκόσμιο εμπόριο
Τι επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Ρωσία, Aleksei Mozhin
Σχετικά Άρθρα
Με περισσότερους από 420 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο να έχουν ήδη επενδύσει στην αγορά κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής από περισσότερα κράτη τα επόμενα χρόνια.
Ήδη, δύο χώρες σε διαφορετικές ηπείρους έχουν υιοθετήσει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα και πολλές άλλες έχουν εισαγάγει ρυθμίσεις στο χρηματοπιστωττικό τους σύστημα και αντιμετωπίζουν το κορυφαίο κρυπτονόμισμα ως εμπόρευμα όπως το αργό πετρέλαιο και τα πολύτιμα μέταλλα.
Ως αποτέλεσμα, το συνολικό παγκόσμιο αποθεματικό νομισμάτων fiat (νομισματα κεντρικών τραπαζών) βρίσκεται στο κατώφλι μιας σημαντικής πτώσης καθώς περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές και χώρες διατηρούν το Bitcoin στα χαρτοφυλάκιά τους.

Επιτάχυνση της αποδολαριοποίησης

Είναι ενδιαφέρον ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες εμπερισσότερες από 200 χιλιάδες μονάδες που κατασχέθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ).
Πολλές άλλες χώρες πρόκειται να συμπεριλάβουν το Bitcoin στα συναλλαγματικά αποθέματά τους καθώς ένας από τους δημιουργούς του Ethereum, Vitalik Buterin, υποστήριξε ότι τα κορυφαία blockchain νομίσματα θα θεωρηθούν σύντομα ως κυριαρχες οντότητες (όπως κράτη ή διεθνεις οργανισμοί) με τη δυνατότητα να χορηγούν δάνεια σε κυβερνήσεις μέσω πρωτοκόλλων DeFi.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Ρωσία, Aleksei Mozhin, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο RIA Novosti, η αποδολαριοποίηση είναι αναπόφευκτη καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά πληθωριστικές νομισματικές πολιτικές τυπώνοντας δολάρια.
Συγκεκριμένα, ο Mozhin σημείωσε ότι πολλά κράτη  επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού ψηφιακού γιουάν για τη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου. σημείωσε ο Mozhin.
Μπορούμε να δούμε ότι Ιρανοί, Βραζιλιάνοι και Σαουδάραβες στρέφονται ήδη στο εμπόριο σε γιουάν, για τις συναλλαγές τους όχι μόνο με την Κίνα αλλά και με τρίτες χώρες.
Executive Directors & Management Team | Who We Are | IMF Annual Report 2021
Η υπερπροσφορά δολαρίων 

Με το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών να εξακολουθεί να κατέχει το υψηλότερο μερίδιο στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα, ο Mozhin επέμεινε ότι ακόμη και αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν για τη μείωση της χρήσης του δολαρίου για τη διευθέτηση των διεθνών συναλλαγών.
Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve) έχει τυπώσει αφειδώς δολάρια τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας υπερπροσφορά, προκειμένου να προστατεύσει τους Αμερικανούς έναντι των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης του Covid-19.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Ρωσία σε συνεργασία με άλλες κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, μεταξύ πολλών άλλων, έχει συγκροτήσει μια συμμαχία που ονομάζεται BRICS για να χειραφετηθεί από την εξάρτηση από το δολάριο.
Πρόσφατα, το κινεζικό γουάν ξεπέρασε το δολάριο ΗΠΑ στο εμπόριο της Κίνας με τους διεθνείς εταίρους της.
Κατά συνέπεια, ο Mozhin αναμένει ότι η αποδολαριοποίηση θα λάβει χώρα αργά και σταδιακά έως ότου διαμορφωθεί μια πολυπολιική νομισματική τάξη.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει αρκετές κυρώσεις σε διαφορετικές χώρες που έχουν συνεργαστεί ενάντια στην κυριαρχία του δολαρίου μεταξύ τους και άλλων κρατών.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-07-01_151029.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης