Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Νέα πτώχευση στην κρυπτογράφηση - Στο άρθρο 11 η Core Scientific, μετά το -98% σε ένα χρόνο

Νέα πτώχευση στην κρυπτογράφηση - Στο άρθρο 11 η Core Scientific, μετά το -98% σε ένα χρόνο
Η κεφαλαιοποίηση της Core είχε πέσει στα 78 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος της διαπραγμάτευσης της 20ης Δεκεμβρίου 2022, από την αποτίμηση των 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2021
Η Core Scientific, μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες εξόρυξης κρυπτογράφησης στις ΗΠΑ, θα καταθέσει αίτηση για προστασία από το κεφάλαιο 11 της πτώχευσης στο Τέξας, σύμφωνα με πηγές του CNBC.
Η Core Scientific πραγματοποιεί εξορύξεις για κρυπτονομίσματα proof-of-work, όπως το bitcoin.
Η διαδικασία περιλαμβάνει την τροφοδοσία κέντρων δεδομένων σε όλη τη χώρα, γεμάτα με εξαιρετικά εξειδικευμένους υπολογιστές που σπάνε μαθηματικές εξισώσεις προκειμένου να επικυρώσουν συναλλαγές και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν νέα tokens.
Η διαδικασία απαιτεί ακριβό εξοπλισμό, κάποια τεχνική τεχνογνωσία και πολλή ηλεκτρική ενέργεια.

Στο -98% η μετοχή

Η κεφαλαιοποίηση της Core είχε πέσει στα 78 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος της διαπραγμάτευσης της 20ης Δεκεμβρίου 2022, από την αποτίμηση των 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2021, όταν η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο μέσω ενός οχήματος εξαγοράς ειδικού σκοπού ή SPAC.
Η μετοχή έχει υποχωρήσει περισσότερο από 98% τον τελευταίο χρόνο.
Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να παράγει θετικές ταμειακές ροές, αλλά τα μετρητά αυτά δεν επαρκούν για την αποπληρωμή του οφειλόμενου χρέους χρηματοδότησης του εξοπλισμού που μισθώνει, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση της εταιρείας.
Η εταιρεία δεν θα προβεί σε εκκαθάριση, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, ενώ παράλληλα θα επιτευχθεί συμφωνία με τους κατόχους των ανώτερων τίτλων, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της εταιρείας.
Η Core είχε δηλώσει προηγουμένως σε μια κατάθεση τον Οκτώβριο ότι οι κάτοχοι των κοινών μετοχών της θα μπορούσαν να υποστούν "ολική απώλεια της επένδυσής τους", αλλά αυτό μπορεί να μην συμβεί αν ο συνολικός κλάδος ανακάμψει.
Η συμφωνία που συνήφθη με τους κατόχους μετατρέψιμων ομολόγων της Core είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε, αν πράγματι το επιχειρηματικό περιβάλλον για το bitcoin βελτιωθεί, οι κάτοχοι κοινών μετοχών ενδέχεται να μην ζημιωθούν εντελώς.
Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης ότι δεν θα πραγματοποιήσει τις πληρωμές του χρέους της που λήγουν στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου - και δήλωσε ότι οι πιστωτές είναι ελεύθεροι να μηνύσουν την εταιρεία για τη μη πληρωμή.

Η "πικρή" διαδρομή

Η Core, η οποία κατά κύριο λόγο εξορύσσει bitcoin, έχει δει την τιμή του token να πέφτει από ένα ιστορικό υψηλό πάνω από 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, σε περίπου 16.800 δολάρια.
Αυτή η απώλεια αξίας, σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των ανθρακωρύχων - και τις αυξημένες τιμές ενέργειας - έχουν συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους της.
Επίσης, η Celsius, η οποία υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση τον Ιούλιο, ήταν πελάτης της Core.
Όταν τα χρέη της Celsius διαγράφηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πτώχευσής της, αυτό επιβάρυνε τον ισολογισμό της Core, σε ένα ακόμη παράδειγμα του φαινομένου της μετάδοσης που κυμάτισε φέτος στον τομέα της κρυπτογράφησης.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στον κλάδο

Η Core - η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υποδομής και φιλοξενίας blockchain, καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους ανθρακωρύχους ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, στη Βόρεια Αμερική - δεν είναι η μόνη που αγωνίζεται.
Η Compute North, η οποία παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας και υποδομές για την εξόρυξη κρυπτογράφησης, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης κατά το κεφάλαιο 11 τον Σεπτέμβριο, και ένας άλλος εξορύκτης, η Marathon Digital Holdings, ανέφερε έκθεση 80 εκατομμυρίων δολαρίων στην Compute North.
Εν τω μεταξύ, η Greenidge Generation, μια καθετοποιημένη εταιρεία εξόρυξης κρυπτογράφησης, ανέφερε καθαρές ζημίες δεύτερου τριμήνου άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο και πάτησε "παύση" στα σχέδια επέκτασης στο Τέξας. 
Και οι μετοχές της Argo έκαναν βουτιά 60% μετά την ανακοίνωσή της στις 31 Οκτωβρίου ότι το σχέδιό της να συγκεντρώσει 27 εκατ. δολάρια με έναν "στρατηγικό επενδυτή" δεν πραγματοποιείται πλέον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης