Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Dimon (JP Morgan): Μετάνιωσα που είπα το Bitcoin απάτη, αλλά τα κρυπτονομίσματα είναι «πυραμίδα»

Dimon (JP Morgan): Μετάνιωσα που είπα το Bitcoin απάτη, αλλά τα κρυπτονομίσματα είναι «πυραμίδα»
Tο αφεντικό της JPMorgan το 2017 είχε πει ότι το bitcoin ήταν απάτη και πως η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από αυτό θα κατέληγε σε καταστροφή...

Σχήμα Ponzi, δηλαδή «Πυραμίδα», χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon (αν και είχε μετανιώσει που στο παρελθόν χαρακτήρισε το Bitcoin απάτη), υποστηρίζοντας πως δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό πέρα από τη συλλογή –έως υφαρπαγή– χρημάτων από νεοεισερχόμενους «επενδυτές», οι οποίοι ουσιαστικά «πληρώνουν» τους προγενέστερους κατόχους και δυνάμει πωλητές.
Πρόκειται για αποκεντρωμένα σχήματα Ponzi και η ιδέα ότι είναι καλά για οποιονδήποτε είναι εξωφρενική» πρόσθεσε ο Dimon κατά τη διάρκεια ακρόασής τους στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου.
Σημείωσε δε ότι η «κρυπτογράφηση» διευκολύνει την κλοπή, το ξέπλυμα χρήματος, τη μαστροπεία και άλλα εγκλήματα.
«Είναι επικίνδυνη», είπε.
Βέβαια, ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, που μάλιστα έχει και ελληνικές ρίζες, τράβηξε μια γραμμή μεταξύ των ψηφιακών νομισμάτων που είναι καθαρά κερδοσκοπικά και αυτών που έχουν ενσωματώσει «πραγματικά» καινοτόμα τεχνολογία όπως το blockchain.
Όπως είπε, η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) και τα tokens απλοποιούν τις διαδικασίες ή εξυπηρετούν κάποια άλλη λειτουργία.
Πράγματι, ο Dimon είπε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με ένα σωστά ρυθμιζόμενο «stablecoin» (σ.σ.: ψηφιακό νόμισμα που έχει την αξία του συνδεδεμένη με ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο όπως το δολάριο ΗΠΑ).
«Η τράπεζά μας χρησιμοποιεί το blockchain», είπε, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη ενός νομίσματος της JP Morgan που μπορεί να ανταλλάσσεται με δολάρια σε σταθερή ισοτιμία.
«Μπορεί να μετακινηθεί ακριβώς με τον τρόπο που μπορούν να μετακινηθούν τα κρυπτονομίσματα — σταθερή αξία, πολύ χαμηλό κόστος».
Στην ίδια επιτροπή του Κογκρέσου, τον Μάιο του 2021, ο Dimon πως τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να έχουν την ίδια αξία με άλλα συμβατικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα δολάρια και ο χρυσός.
Συνιστούσε δε στους επενδυτές να μην τα αγοράσουν, προτρέποντας τις ρυθμιστικές αρχές να τα εξετάσουν πιο προσεκτικά.
Επιπλέον, το αφεντικό της JPMorgan το 2017 είχε πει ότι το bitcoin ήταν απάτη και πως η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από αυτό θα κατέληγε σε καταστροφή.
Σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ο Dimon σχολίασε ότι δεν είναι σίγουρο αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να εξασφαλίσει μια «ομαλή προσγείωση» για την οικονομία, αν και ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στις κινήσεις της Fed. 

Όταν μετάνιωνε…

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος και CEO της JP Morgan είχε πάρει αποστάσεις από την κριτική που είχε ασκήσει στα κρυπτονομίσματα.
«Το blockchain είναι κάτι πραγματικό» ανέφερε ο κ. Dimon στο Fox Business.
«Μπορείς να έχεις κρυπτοδολάρια σε γεν και άλλα τέτοια πράγματα.
Τις ICOs πρέπει να τις εξετάζει κανείς ξεχωριστά.
Τo bitcoin για μένα είχε πάντοτε να κάνει με το τι θα νιώσουν οι κυβερνήσεις μόλις το bitcoin γίνει πραγματικά μεγάλο.
Και απλώς έχω μια διαφορετική άποψη σε σχέση με άλλους ανθρώπους» σημείωσε, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Δεν με απασχολεί τόσο πολύ το όλο ζήτημα» είχε προσθέσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης