Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Χειμώνα… διανύουν οι αγορές κρυπτονομισμάτων – Βλέπουν χρεοκοπίες ανταλλακτηρίων και miners οι αναλυτές

Χειμώνα… διανύουν οι αγορές κρυπτονομισμάτων – Βλέπουν χρεοκοπίες ανταλλακτηρίων και miners οι αναλυτές

Τα κρυπτονομίσματα υπέστησαν μια βάναυση πτώση φέτος, χάνοντας πάνω από 2 τρισ. δολάρια από την αξία τους

Σχετικά Άρθρα
Οι δύο λέξεις στα χείλη κάθε επενδυτή κρυπτογράφησης αυτή τη στιγμή είναι αναμφίβολα «ο χειμώνας των κρυπτονομισμάτων».

Τα κρυπτονομίσματα υπέστησαν μια βάναυση πτώση φέτος, χάνοντας πάνω από 2 τρισ. δολάρια από την αξία τους, μετά την κορύφωση ενός τεράστιου ράλι το 2021.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, έχει μειωθεί κατά 70% από το υψηλό όλων των εποχών του Νοεμβρίου, όταν και βρέθηκε στα σχεδόν 69.000 δολάρια.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ειδικοί να προειδοποιούν για μια παρατεταμένη bear market, γνωστής ως «κρύπτο χειμώνας».
Το τελευταίο τέτοιο γεγονός συνέβη μεταξύ 2017 και 2018.
Αλλά υπάρχει κάτι σχετικά με το τελευταίο κραχ που το κάνει διαφορετικό από τις προηγούμενες πτώσεις στα κρυπτονομίσματα – ο τελευταίος κύκλος χαρακτηρίστηκε από μια σειρά γεγονότων που έχουν προκαλέσει μετάδοση σε ολόκληρο τον κλάδο λόγω της διασυνδεδεμένης φύσης και των επιχειρηματικών στρατηγικών τους.

Από το 2018 έως το 2022

Πίσω το 2018, το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα υποχώρησαν απότομα μετά από μια ισχυρή άνοδο το 2017.
Η αγορά τότε ήταν γεμάτη από τις λεγόμενες αρχικές προσφορές νομισμάτων, όπου οι άνθρωποι έριχναν χρήματα σε επιχειρήσεις κρυπτογράφησης που είχαν εμφανιστεί αριστερά, δεξιά και στο κέντρο — αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των project κατέληξαν να αποτύχουν.
«Η συντριβή του 2017 οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην έκρηξη μιας διαφημιστικής φούσκας», δήλωσε η Clara Medalie, διευθύντρια έρευνας στην εταιρεία κρυπτογραφικών δεδομένων Kaiko.
Ωστόσο, το τρέχον κραχ ξεκίνησε νωρίτερα φέτος ως αποτέλεσμα μακροοικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, που ανάγκασε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια.
Αυτοί οι παράγοντες δεν ήταν παρόντες στον τελευταίο κύκλο.
Το Bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων ευρύτερα διαπραγματεύονται με στενά συσχετισμένο τρόπο με άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ιδίως μετοχές.
Το Bitcoin σημείωσε το χειρότερο τρίμηνό του σε περισσότερο από μια δεκαετία το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Την ίδια περίοδο, ο εστιασμένος στην τεχνολογία Nasdaq υποχώρησε περισσότερο από 22%.
Αυτή η απότομη ανατροπή της αγοράς έπιασε πολλούς στον κλάδο από hedge funds εξαπίνης.
Μια άλλη διαφορά είναι ότι δεν υπήρχαν μεγάλοι παίκτες της Wall Street που χρησιμοποιούσαν «θέσεις υψηλής μόχλευσης» το 2017 και το 2018, σύμφωνα με την Carol Alexander, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex.
Σίγουρα, υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της σημερινής κατάρρευσης και των συντριβών του παρελθόντος - οι πιο σημαντικές είναι οι σεισμικές απώλειες που υπέστησαν οι αρχάριοι traders που παρασύρθηκαν στην κρυπτογράφηση με υποσχέσεις υψηλών αποδόσεων.
Αλλά πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία μεγάλη bear market.
Πώς φτάσαμε λοιπόν εδώ;

Η αποσταθεροποίηση των Stablecoins

Το TerraUSD, ή UST, ήταν ένα αλγοριθμικό stablecoin, ένας τύπος κρυπτονομίσματος που υποτίθεται ότι ήταν συνδεδεμένο ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ.
Λειτουργούσε μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού που διέπεται από έναν αλγόριθμο.
Αλλά το UST έχασε το δεσμό του σε δολάρια, γεγονός που οδήγησε στην κατάρρευση και του αδελφού token, του luna.
Αυτό προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία κρυπτογράφησης, αλλά είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις σε εταιρείες που εκτέθηκαν στο UST, ιδιαίτερα στο hedge fund Three Arrows Capital ή 3AC.
«Η κατάρρευση του blockchain Terra και του UST stablecoin ήταν ευρέως απροσδόκητη μετά από μια περίοδο τεράστιας ανάπτυξης», δήλωσε ο Medalie.

Η φύση της μόχλευσης

Οι επενδυτές κρυπτογράφησης δημιούργησαν τεράστια ποσά μόχλευσης χάρη στην εμφάνιση κεντρικών προγραμμάτων δανεισμού και της λεγόμενης «αποκεντρωμένης χρηματοδότησης» ή DeFi, ενός όρου ομπρέλα για χρηματοοικονομικά προϊόντα που αναπτύχθηκαν στο blockchain.
Αλλά η φύση της μόχλευσης ήταν διαφορετική σε αυτόν τον κύκλο σε σχέση με τον τελευταίο.
Το 2017, η μόχλευση παρασχέθηκε σε μεγάλο βαθμό σε λιανικούς επενδυτές μέσω παραγώγων σε χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τον Martin Green, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας εμπορικών συναλλαγών Quant Cambrian Asset Management.
Όταν οι αγορές κρυπτογράφησης υποχώρησαν το 2018, αυτές οι θέσεις που άνοιξαν οι μικροεπενδυτές ρευστοποιήθηκαν αυτόματα στα χρηματιστήρια, καθώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα margin calls, γεγονός που επιδείνωσε τις πωλήσεις.
«Αντίθετα, η μόχλευση που προκάλεσε το αναγκαστικό sell off το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είχε παρασχεθεί σε κεφάλαια κρυπτογράφησης και πιστωτικά ιδρύματα από λιανικούς καταθέτες κρυπτονομισμάτων που επένδυαν για απόδοση», δήλωσε ο Green.
«Το 2020 και μετά είδε μια τεράστια δημιουργία από «σκιώδεις τράπεζες» DeFi και κρυπτογράφησης που βασίζονται στην απόδοση».
«Υπήρχε μεγάλος αριθμός δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ή υπό εξασφάλιση, καθώς οι πιστωτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι αντισυμβαλλομένου δεν αξιολογήθηκαν σωστά.
Όταν οι τιμές της αγοράς μειώθηκαν το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα κεφάλαια, οι δανειστές και άλλοι έγιναν αναγκαστικοί πωλητές λόγω των margins.

Υψηλές αποδόσεις, υψηλός κίνδυνος

Στο επίκεντρο της πρόσφατης αναταραχής στα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης είναι η έκθεση πολλών εταιρειών κρυπτογράφησης σε επικίνδυνα στοιχήματα που ήταν ευάλωτα σε «επιθέσεις», συμπεριλαμβανομένου του terra, δήλωσε η Alexander του Πανεπιστημίου του Sussex.
Αξίζει να δούμε πώς έχει γίνει κάποια από αυτή τη μετάδοση μέσω ορισμένων παραδειγμάτων.
Η Celsius, μια εταιρεία που πρόσφερε στους χρήστες αποδόσεις άνω του 18% για την κατάθεση τους στην εταιρεία, διέκοψε τις αναλήψεις για τους πελάτες τον περασμένο μήνα.
Η Celsius λειτουργούσε κάπως σαν τράπεζα.
Θα έπαιρνε το κατατεθειμένο crypto και θα το δάνειζε σε άλλους παίκτες με υψηλή απόδοση.
Αυτοί οι άλλοι παίκτες θα το χρησιμοποιούσαν για συναλλαγές.
Και το κέρδος της από την απόδοση θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή επενδυτών που κατέθεσαν κρυπτογράφηση.
Αλλά όταν χτύπησε η ύφεση, αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο δοκιμάστηκε.
Η Celsius συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και χρειάστηκε να διακόψει τις αναλήψεις για να σταματήσει ουσιαστικά την κατάρρευσή της.
"Οι παίκτες που αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις αντάλλαξαν fiat με κρυπτογράφηση χρησιμοποίησαν τις πλατφόρμες δανεισμού ως θεματοφύλακες και στη συνέχεια αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν για να κάνουν επενδύσεις με υψηλό κίνδυνο - πώς αλλιώς θα μπορούσαν να πληρώσουν τόσο υψηλά επιτόκια;", εξήγησε η Alexander.

Μετάδοση μέσω 3AC

Ένα πρόβλημα που έχει γίνει εμφανές τον τελευταίο καιρό είναι το πόσο οι εταιρείες κρυπτογράφησης βασίζονταν σε δάνεια μεταξύ τους.
Το Three Arrows Capital, ή 3AC, είναι ένα hedge fund με επίκεντρο τα κρυπτονομίσματα της Σιγκαπούρης και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της ύφεσης της αγοράς.
Το 3AC είχε έκθεση σε luna και υπέστη απώλειες μετά την κατάρρευση του UST (όπως αναφέρθηκε παραπάνω).
Οι Financial Times ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι η 3AC απέτυχε να ανταποκριθεί σε μια κλήση περιθωρίου από τον δανειστή κρυπτογράφησης BlockFi και ότι οι θέσεις της ρευστοποιήθηκαν.
Στη συνέχεια, το hedge fund χρεοκόπησε καθώς δεν μπόρεσε να πληρώσει ένα δάνειο άνω των 660 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Voyager Digital.
Ως αποτέλεσμα, η 3AC τέθηκε σε εκκαθάριση και υπέβαλε αίτηση πτώχευσης σύμφωνα με το Κεφάλαιο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ.
Το Three Arrows Capital είναι γνωστό για τα στοιχήματά του με υψηλή μόχλευση και σε κρυπτονομίσματα, τα οποία ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της αγοράς, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο τέτοια επιχειρηματικά μοντέλα διαμορφώθηκαν.

Η μετάδοση συνεχίστηκε...

Όταν η Voyager Digital υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, η εταιρεία αποκάλυψε ότι, όχι μόνο χρωστούσε στην Alameda Research του δισεκατομμυριούχου κρυπτογράφησης Sam Bankman-Fried 75 εκατομμύρια δολάρια - αλλά και η Alameda χρωστούσε επίσης στη Voyager 377 εκατομμύρια δολάρια.
Για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, η Alameda κατέχει μερίδιο 9% στη Voyager.
«Συνολικά, ο Ιούνιος και το δεύτερο τρίμηνο στο σύνολό του ήταν πολύ δύσκολα για τις αγορές κρυπτογράφησης, όπου είδαμε την κατάρρευση ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες λόγω της εξαιρετικά κακής διαχείρισης κινδύνου και της μετάδοσης από την κατάρρευση του 3AC, του μεγαλύτερου hedge fund κρυπτογράφησης», είπε η Medalie της Kaiko.
«Είναι πλέον προφανές ότι σχεδόν κάθε μεγάλος κεντρικός δανειστής απέτυχε να διαχειριστεί σωστά τον κίνδυνο, γεγονός που τον υπέβαλε σε ένα γεγονός τύπου μετάδοσης με την κατάρρευση μιας και μόνο οντότητας.
Η 3AC είχε λάβει δάνεια από σχεδόν κάθε δανειστή που δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει μετά την ευρύτερη κατάρρευση της αγοράς, προκαλώντας κρίση ρευστότητας εν μέσω υψηλών εξαγορών από πελάτες».

Τελείωσε η αναταραχή;

Δεν είναι σαφές πότε θα τελειώσει τελικά η αναταραχή στην αγορά.
Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι θα υπάρχουν περισσότερα προβλήματα, καθώς οι εταιρείες κρυπτογράφησης αγωνίζονται να πληρώσουν τα χρέη τους και να επεξεργαστούν τις αναλήψεις πελατών.
Τα επόμενα ντόμινο που θα πέσουν θα μπορούσαν να είναι τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης και οι εξορύκτες (Miners), σύμφωνα με τον James Butterfill, επικεφαλής έρευνας στην CoinShares.
«Αισθανόμαστε ότι αυτός ο πόνος θα μεταδοθεί στον πολυσύχναστο κλάδο των ανταλλακτηρίων», δήλωσε ο Butterfill.
«Δεδομένου ότι είναι μια τόσο γεμάτη αγορά και ότι οι ανταλλαγές βασίζονται σε κάποιο βαθμό στις οικονομίες κλίμακας, το τρέχον περιβάλλον είναι πιθανό να αναδείξει περισσότερα θύματα».
Ακόμη και καθιερωμένοι παίκτες όπως η Coinbase έχουν επηρεαστεί από την πτώση των αγορών.
Τον περασμένο μήνα, η Coinbase απέλυσε το 18% των εργαζομένων της για να μειώσει το κόστος.
Το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης των ΗΠΑ έχει δει τους όγκους συναλλαγών να καταρρέουν τον τελευταίο καιρό παράλληλα με την πτώση των τιμών των ψηφιακών νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, οι εξορύκτες κρυπτογράφησης που βασίζονται σε εξειδικευμένο υπολογιστικό εξοπλισμό για τη διευθέτηση συναλλαγών στο blockchain θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα, είπε ο Butterfill.
«Έχουμε δει επίσης παραδείγματα πιθανού άγχους όπου οι "ανθρακωρύχοι" φέρεται να μην έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενδεχομένως να υπαινίσσονται ζητήματα ταμειακών ροών», είπε σε ένα ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτός είναι πιθανός ο λόγος που βλέπουμε ορισμένους ανθρακωρύχους να πωλούν τις εκμεταλλεύσεις τους».
Ο ρόλος που διαδραματίζουν οι ανθρακωρύχοι έχει βαρύ τίμημα — όχι μόνο για τον ίδιο τον εξοπλισμό, αλλά για τη συνεχή ροή ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για να διατηρούν τις μηχανές τους σε λειτουργία όλο το εικοσιτετράωρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης