Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ντόμινο χρεοκοπιών φέρνει η κατάρρευση της Three Arrows Capital - Από τα 10 δισ. στο μηδέν

Ντόμινο χρεοκοπιών φέρνει η κατάρρευση της Three Arrows Capital - Από τα 10 δισ. στο μηδέν
Η 3AC, κατευθύνεται στο πτωχευτικό δικαστήριο μετά την πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Μόλις τον Μάρτιο, η Three Arrows Capital διαχειρίστηκε περιουσιακά στοιχεία περίπου 10 δισ. δολαρίων, καθιστώντας την ένα από τα πιο σημαντικά hedge funds κρυπτογράφησης στον κόσμο.
Τώρα η εταιρεία, γνωστή και ως 3AC, κατευθύνεται στο πτωχευτικό δικαστήριο μετά την πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων και μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στρατηγική συναλλαγών που συνδυάστηκαν για να αφανίσουν τα περιουσιακά της στοιχεία και να την αφήσουν ανίκανη να αποπληρώσει τους δανειστές της.

Το ντόμινο

Η αλυσίδα των λαθών είναι μεγάλη.
Η 3AC είχε μια μακρά λίστα αντισυμβαλλομένων ή εταιρειών που είχαν τα χρήματά τους τοποθετημένα στην ικανότητα της εταιρείας να παραμείνει τουλάχιστον στη ζωή.
Με την αγορά κρυπτονομισμάτων να έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τον Απρίλιο, με οδηγό τη διολίσθηση του bitcoin και του ethereum, οι επενδυτές με συγκεντρωμένα στοιχήματα σε εταιρείες όπως η 3AC υφίστανται τις συνέπειες.
Η πλατφόρμα Blockchain.com φέρεται να αντιμετωπίζει ένα πλήγμα 270 εκατομμυρίων δολαρίων για δάνεια στην 3AC.
Εν τω μεταξύ, η μεσίτρια ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Voyager Digital υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση του άρθρου 11, αφού η 3AC δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα περίπου 670 εκατομμύρια δολάρια που είχε δανειστεί από την εταιρεία.
Οι δανειστές κρυπτονομισμάτων Genesis και BlockFi με έδρα τις ΗΠΑ, η πλατφόρμα παραγώγων κρυπτογράφησης BitMEX και το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης FTX πλήττονται επίσης με απώλειες.
«Η πίστωση καταστρέφεται και αποσύρεται, τα πρότυπα αναδοχής γίνονται αυστηρότερα, η φερεγγυότητα δοκιμάζεται, επομένως όλοι αποσύρουν ρευστότητα από τους δανειστές κρυπτογράφησης», δήλωσε ο Nic Carter, συνεργάτης της Castle Island Ventures, η οποία επικεντρώνεται στις επενδύσεις σε blockchain.

Τα λάθη

Η στρατηγική της Three Arrows περιλάμβανε δανεισμό χρημάτων από όλη τη βιομηχανία και στη συνέχεια στροφή και επένδυση αυτού του κεφαλαίου σε άλλα, συχνά εκκολαπτόμενα, project κρυπτογράφησης.
Η εταιρεία υπήρχε εδώ και μια δεκαετία, γεγονός που βοήθησε να δώσουν στους ιδρυτές Zhu Su και Kyle Davies ένα μέτρο αξιοπιστίας σε έναν κλάδο που κυριαρχείται από αρχάριους.
Ο Zhu συμμετείχε επίσης σε ένα δημοφιλές podcast για τα crypto.
«Η 3AC υποτίθεται ότι ήταν ο ενήλικας στο δωμάτιο», είπε ο Nik Bhatia, καθηγητής οικονομικών και οικονομικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Τα δικαστικά έγγραφα που εξετάστηκαν από το CNBC δείχνουν ότι οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους πιστωτές της 3AC ισχυρίζονται ότι ο Zhu και ο Davies δεν έχουν ακόμη αρχίσει να συνεργάζονται μαζί τους «με κανένα ουσιαστικό τρόπο».
Η κατάθεση ισχυρίζεται επίσης ότι η διαδικασία εκκαθάρισης δεν έχει ξεκινήσει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μετρητά για την αποπληρωμή των δανειστών της εταιρείας.
The flowchart shows the crypto firms affected by the implosion of TerraUSD and 3 Arrows Capital's bankruptcy filing.

Ιχνηλατώντας τη σπίθα της κατάρρευσης

Η πτώση τηε Three Arrows Capital μπορεί να ανιχνευθεί στην κατάρρευση του terraUSD (UST) τον Μάιο, το οποίο ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή stablecoin συνδεδεμένα με το δολάριο των ΗΠΑ.
Η σταθερότητα του UST βασίστηκε σε ένα σύνθετο σύνολο κωδικών, με πολύ λίγα μετρητά με στόχο να διατηρήσει την αξία του ανεξάρτητα από την αστάθεια στην ευρύτερη αγορά κρυπτογράφησης.
Οι επενδυτές έλαβαν κίνητρα - σε μια συνοδευτική πλατφόρμα δανεισμού που ονομάζεται Anchor - με ετήσια απόδοση 20% στις συμμετοχές τους στο UST, ποσοστό που πολλοί αναλυτές είπαν ότι δεν ήταν βιώσιμο.
«Η διόρθωση περιουσιακών στοιχείων κινδύνου σε συνδυασμό με τη λιγότερη ρευστότητα έχουν εκθέσει projects που υποσχέθηκαν υψηλά μη βιώσιμα APR, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή τους, όπως το UST», δήλωσε ο Alkesh Shah, της Bank of America.
Οι πωλήσεις πανικού που συνδέονται με την πτώση του UST και του αδελφού του token luna, κόστισαν στους επενδυτές 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η 3AC είχε αναφέρει ότι είχε επενδύσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια στο luna.
Την ίδια ώρα, η κατάρρευση του UST κλόνισε την εμπιστοσύνη στον κλάδο και επιτάχυνε τη διολίσθηση των κρυπτονομισμάτων που ήταν ήδη σε εξέλιξη ως μέρος μιας ευρύτερης απόσυρσης από τον κίνδυνο.
Οι δανειστές της 3AC ζήτησαν κάποια από τα μετρητά τους, αλλά τα χρήματα δεν υπήρχαν.
Πολλοί από τους αντισυμβαλλομένους της εταιρείας, με τη σειρά τους, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επενδυτών τους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων λιανικής στους οποίους είχαν υποσχεθεί ετήσιες αποδόσεις 20%.
«Όχι μόνο δεν αντιστάθμισαν τίποτα, αλλά έχασαν επίσης δισεκατομμύρια από τα κεφάλαια των πιστωτών», είπε ο Bhatia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης