Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Βitcoin: Ισχυρές ρευστοποιήσεις έστειλαν το bitcoin κάτω από τα 20.000 δολ.. - Τα επόμενα σημεία στήριξης αναζητούν οι επενδυτές

Βitcoin: Ισχυρές ρευστοποιήσεις έστειλαν το bitcoin κάτω από τα 20.000 δολ.. - Τα επόμενα σημεία στήριξης αναζητούν οι επενδυτές
Πτώση στο επίπεδο των 15.000 δολ βλέπουν οι επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

Ανέκαμψε πάνω από τα 18.000 το Bitcoin την Κυριακή 19 Ιουλίου το οποίο υποχώρησε περισσότερο από 13% το Σάββατο, κατρακυλώντας κάτω από το επίπεδο των 20.000 δολαρίων που αποτελούσε γραμμή άμυνας, στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.
Οι απώλειες τροφοδοτούνται από τις ανησυχίες των επενδυτών για αυξανόμενα προβλήματα στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και τη γενική αποχώρηση τους από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Τα πλήγματα

Ο τομέας των ψηφιακών νομισμάτων έχει πληγεί αυτή την εβδομάδα αφού η εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius, πάγωσε τις αναλήψεις και τις μεταφορές μεταξύ λογαριασμών, ενώ οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων άρχισαν να απολύουν υπαλλήλους.
Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι ένα hedge fund κρυπτονομισμάτων αντιμετώπιζε πρόβλημα.

Οι εξελίξεις συνέπεσαν με τη διολίσθηση των μετοχών, καθώς οι αμερικανικές μετοχές υπέστησαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση τους εδώ και δύο χρόνια λόγω των φόβων για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και την αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης δτη οικονομία των ΗΠΑ.

Η πτωτική πορεία

To σημαντικότερο κρυπτονόμισμα έπεσε άτω από 20.000, κάτω από $19.000 και ακόμη και κάτω από $18.000 έως και $17.629 το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιουνίου, έχοντας χάσει σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας του μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και έπεσε 75% από κάθε εποχή υψηλό των 67.734 δολ. τον Νοέμβριο χάνοντας επίπεδα στήριξη ακόμη και από το υψηλό των 19.511 δολ, από τον προηγούμενο ανοδικό κύκλο (σε όλη τη 12ετή ιστορία συναλλαγών του, το Bitcoin δεν έπεσε ποτέ κάτω από τις κορυφές του προηγούμενου κύκλου... μέχρι σήμερα). σημειώνουν ο αναλυτές.
Καθώς οι διαδοχικές μαζικές ρευστοποιήσεις αλληλοενiσχύονταν και οδηγούν σε ισχυρή απομόχλευση ολόκληρου του τομέα κρυπτογράφησης, ωθώντας το Bitcoin στο πιο "υπερπουλημένο" εβδομαδιαίο επίπεδο στη ιστορία του

Η αμφισβήτηση

Ο επιταχυνόμενος ρυθμός και το βάθος των απωλειών του Βitcoin σε συνδυασμό με την κατάρρευση των μετοχών, θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη μεγάλης μερίδας των επενδυτών προς το κρυπτονόμισμα.
Ενώ ορισμένα ιδρύματα αγόρασαν Βitcoin ελπίζοντας ότι θα αντιστάθμιζε τις απώλειες από μετοχές και ομόλογα, «δεν έχει αποδείξει ότι είναι περιουσιακό στοιχείο απρόβλητο απο τις εξελίξεις στην αγορά», δήλωσε ο Michael Purves, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tallbacken Capital.

Ταχύτατη πτώση

«Η επιθυμία των θεσμικών επενδυτών να αγοράσουν στη βουτιά της τιμής είναι πιο αμφισβητήσιμη τώρα, δεδομένου ότι η χρησιμότητα του Βitcoin δεν έχει ακόμη αποδειχθεί», επισήμανε .
«Νομίζω ότι αυτό θα περιορίσει την τιμή στα 15.000 δολάρια.
Υπάρχει μεγάλη ταχύτητα στην πτώση», πρόσθεσε.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, είχε υποχωρήσει περίπου 13,7% μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου στο χαμηλότερο επίπεδο των 17.593 δολαρίων - το πιο αδύναμο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020 - πριν ανακάμψει στα 18.556 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 9,22%.
Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έχει χάσει περίπου το 60% της αξίας του φέτος, ενώ το ανταγωνιστικό του Ethereum, έχει απώλειες 74%.
Το 2021, το Bitcoin είχε ξεπεράσει και τα 68.000 δολάρια.

Το σπάσιμο τα γραμμής άμυνας

«Το σπάσιμο της γραμμής άμυνας των 20.000 δολαρίων δείχνει ότι η εμπιστοσύνη για crypto έχει καταρρεύσει και γι' αυτό βλέπουμε αυτές τις πιέσεις», δήλωσε το Σάββατο ο Eduard Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.
Ο Moya επισήμανε ότι «ακόμη και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, από την εποχή που αυτά έκαναν μεγάλο ράλι, είναι τώρα σιωπηλοί.
Είναι ακόμα αισιόδοξοι τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, αλλά δεν λένε ότι είναι η ώρα να αγοράσουν τώρα, στη βουτιά των τιμών».
Ο κλάδος υπέστη επίσης απώλειες αφού εταιρείες όπως η Coinbase Global, η Gemini και η BlockFi δήλωσαν ότι θα απολύσουν χιλιάδες υπαλλήλους καθώς οι επενδυτές ξεφορτώνονται επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Η διολίσθηση των τιμών πλήττει τους μικροεπενδυτές που αγόρασαν κρυπτονομίσματα, επισημαίνει ο Moya.


H προϊστορία


Το selloff ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα, όταν η κατάρρευση του νομίσματος Luna που χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη της αξίας του νομίσματος UST της Terra, εξαέρωσε 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και ξεκίνησε ένα άνευ προηγουμένου κύμα απομόχλευσης στον τομέα κρυπτογράφησης DeFi , επιταχύνθηκε την περασμένη Κυριακή (12/5)  όταν η ανεπίσημη τράπεζα κρυπτονομισμάτων Celsius Network ανέστειλε τις αναλήψεις από καταθέτες που αποχωρούσαν από το χαρτοφυλάιο της εταιρείας που υποσχόταν δψήφια επιτόκια
Μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουνίου, η τράπεζα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του Χονγκ Κονγκ Babel Finance πάγωσε επίσης τις αναλήψεις. σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Θέση ... Lehman

Και ενώ και οι δύο εταιρείες προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πελάτες, εργάζονται επίσης αθόρυβα με συμβούλους αναδιάρθρωσης για να αποφύγουν μια πλήρη κατάρρευση: σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Kaiko η Celsius βρέθηκε σε αυτό που πρόκειται για μια επενδυτική θέαση αλά «Lehman».
Όπως σημειώνει ο Michael Regan του Bloomberg, όπως και η Lehman Brothers πριν από 14 χρόνια, τα δεινά τηε Celsius έδειξαν πόσο διασυνδεδεμένοι είναι οι μεγάλοι παίκτες σε αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί η μετάδοση, κάνοντας το δράμα αυτής της εβδομάδας τη συνέχεια της περασμένης εβδομάδας και το prequel της επόμενης εβδομάδας.

Το hedge fund Three Arrows Capital

Ττην περασμένη Τετάρτη 15 Ιουνίου με ένα ανησυχητικό tweet που επιβεβαίωσε τις εικασίες που στροβιλίζονταν γύρω από ένα από τα πιο σημαντικά hedge funds στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, το Three Arrows Capital.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία επικοινωνίας με τα σχετικά μέρη και δεσμευόμαστε πλήρως να το λύσουμε αυτό», έγραψε ένας από τους συνιδρυτές της εταιρείας, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς ήταν το «αυτό» που έφτιαχνε.
Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, η WSJ ανέφερε ότι η 3AC εξέταζε τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και μια διάσωση μεταξύ των επιλογών της.  
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι πίσω από τις τρεις πρόσφατες εκρήξεις φαίνεται να βρίσκεται η έκθεση στο στοιχηματισμένο Ethereum.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αναλυτές έχουν επισημάνει προβλήματα που αντιμετώπιζε η Celsius με ένα crypto συνδεδεμένο με Ethereum που ονομάζεται staked ETH, ή stETH - ένα νόμισμα που έχει σχεδιαστεί για να είναι διαπραγματεύσιμο m;esv του Ether που χρησιμοποιείται ευρέως στις Blockchain συναλλαγές.
Το παράγωγο crypro έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ρευστότητα σε όσους τοποθετούν τα Ether κατέχουν τους στο νέο πρωτόκολλο proof-of-stake του Ethereum για υψηλές αποδόσεις, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να μπορούν να πουλήσουν τα Cryptos τους πριν ολοκληρωθεί η μετάβαση του δικτύου και λήξει η περίοδος κλειδώματος .
Ωστόσο, οι απότομες πτώσεις της τιμής του Ether και η κατάρρευση στην ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων ώθησαν τους κατόχους stETH να πουλήσουν και να στείλουν την τιμή του crypto χαμηλότερa από τo Ether.

Κατάρρευση του Terra

To Three Arrows, επίσης, ήταν θύμα τόσο από τα δεινά του stETH όσο και από την κατάρρευση του Terra. 
Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε αγοράσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια στο νόμισμα Luna που χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη της αξίας του σταθερού νομίσματος UST της Terra,
.ο Luna, το οποίο πωλήθηκε για περισσότερα από 119 δολ. τον Απρίλιο, αξίζει τώρα περίπου 0,000059 δολ..
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περισσότερα άσχημα νέα οδήγησαν το Ethereum να πέσει πολύ κάτω από τα 1/000 δολ εν μέσω εικασιών για νέο κύμα ρευστοποίησης.

Τα δύο μεγάλα portfolios

Σύμφωνα με το Axios, τις τελευταίες ημέρες, οι παρατηρητές κρυπτογράφησης έχουν αιχμαλωτιστεί από δύο μεγάλα συνδεδεμένα «πορτοφόλια» - θέσεις που υποτίθεται ότι ανήκουν σε μεγάλο Κινέζο επιχειρηματία που συναλλάσσεται στην εφαρμογή Meitu - που περιέχουν 181 εκατομμύρια δολάρια σε ether (ETH).
Έχουν επίσης εξασφαλίσεις σε δάνεια που βρίσκονται ακριβώς στα όρια της φερεγγυότητας.
Τα περισσότερα από τα χρέη είναι στην αγορά χρήματος Aave (152.098,98 ETH αξίας 166 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τα υπόλοιπα είναι στο Compound (14.316,90 ETH).
Αυτό έχει σημασία γιατί καθώς η τιμή του ether πέφτει περαιτέρω, οι πιθανότητες αυξάνονται τα χρέη θα ρευστοποιηθούν, απελευθερώνοντας μια νέα πλημμύρα ether στην αγορά με κίνδυνο την κατάρρευση της τιμής.

Χρήση arbitrage

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Aave, η οποία διαθέτει μια αποκεντρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα δανεισμού όπου οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιούν arbitrage σε συναλλαγές ενώ δανείζονται ή δανείζουν στο πρωτόκολλο του ether, πρότεινε νωρίτερα ένα διαφορετικό μέτρο στο MakerDAO: να παγώσει η αγορά stETH και να αυξηθεί το όριο ρευστοποίησης του crypto από 81% σε 90% για να μετριαστούν οι κίνδυνοι από το stETH.
Ωστόσο, η MakerDAO περιέγραψε το μέτρο ως «απαράδεκτο κίνδυνο» και κατέληξε στο δικό της σχέδιο για να απενεργοποιήσει την κατάθεση της DAI στην Aave.

H θεωρία της κατσαρίδας

Σε κάθε περίπτωση, όπως τα hedge funds του Bear Stearns ήταν από τα πρώτα που αποκάλυψαν προβλήματα από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, η Three Arrows δεν είναι πιθανότατα μόνη.
Η «θεωρία της κατσαρίδας» έρχεται στο μυαλό: Αν δείτε ένα από αυτά τα δυσάρεστα ζωύφια να τρέχουν στο πάτωμα, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχουν πολλές ακόμη κατσαρίδες πίσω από το ψυγείο ή κάτω από το νεροχύτη.
Πριν φτάσουμε στη φάση της πλήρους εκκαθάρισης, υπάρχει περισσότερη απομόχλευση στο μάλλον.

Θέσεις υψηλής μοχλευσης

Σύμφωνα με ορισμένους, οι επενδυτές στα cryptos προσπαθoύν να βρει πού κρύβονται αυτές οι «κατσαρίδες».
Μερικοί πονηροί επενδυτές χρησιμοποιούν bots σε blockchains αναζητώντας θέσεις υψηλής μόχλευσης που κινδυνεύουν με αναγκαστική ρευστοποίηση, επειδή η αξία των εξασφαλίσεών τους δεν είναι πλέον αρκετή για να στηρίξουν τα δάνειά τους.
Εάν είναι επιτυχής, λαμβάνουν περικοπή 10% έως 15% στην πώληση εξασφαλίσεων -- κίνητρα που καταβάλλονται από αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα που έχουν στόχο ι να τους προστατεύσουν από την αφερεγγυότητα.

H Fed και τα επιτόκια

Φυσικά, η πρόσφατη «έκπληξη» απόφαση της Fed να αυξήσει κατά 75 μονάδς βάσεις (αντί για 50 όπως δεσμεύθηκε αρχικά ο Powell), δεν μείωσε το στρες χρηματοδότησης ή επιβράδυνε τις ρευστοποιήσεις που πλήττουν τον χώρο των κρυπτογράφησης.
Και ενώ ορισμένοι βιάζονται να δηλώσουν την ώρα του θανάτου του bitcoin σε ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, ο Alkesh Shah, επικεφαλής στρατηγικής των cryptos και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην Bank of America, d;hlvse ότι «οι επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούνται αμυντικά ακολουθώντας την ανοδική αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του περασμένου έτους με γνώμονα τη ρευστότητα.
Αν και επώδυνη, η εξάλειψη του… αφρού του τομέα είναι πιθανότατα υγιές σημάδι καθώς οι επενδυτές στρέφουν την εστίασή τους σε assets με σαφείς οδικούς χάρτες για τις ταμειακές ροές και την κερδοφορία έναντι της καθαρά αύξησης των εσόδων».

Προεξόφληση των κινδύνων

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι «το οικοσύστημα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι μια αναδυόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων υψηλής ανάπτυξης και υψηλού ρίσκου που εκτίθεται σε παρόμοιους κινδύνους με τις μετοχές τεχνολογίας» και ως εκ τούτου, «η ανοδική πορεία είναι πιθανό να περιοριστεί έως ότου οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυξανόμενα επιτόκια, πληθωρισμό και ύφεση έχουν πλήρως προεξοφληθεί».
Ο επόμενος καταλύτης θα είναι η Fed που θα εξαπολύσει έναν άλλο τεράστιο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης κάποια στιγμή στα τέλη του 2022/αρχές 2023, ο οποίος θα στείλει τα cryptos σε νέα υψηλά όλων των εποχών, σύμφωνα με τη λακωνική περίληψη του κύκλου ζωής του bitcoin από τον Shah :
Οι πτώσεις αναδεικνύουν πάντοτε τους σκεπτικιστές.
Οι επικριτές σπεύδουν να ισχυριστούν ότι η κατάρρευση του bitcoin έφτασε...


Το στο'ιχημα της ανόδου

O Nick Panagirzoglou της JPMorgan στοιχηματίζει φανατικά στη άνοδο για τα cryptos
Στο τελευταίο του σημείωμα «Ροές και ρευστότητα» που δημοσιεύθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, εξετάζει την πρόσφατη κίνηση στη αγορά των κρυπτονομισμάτων, όπου διαπιστώνει ότι ακόμη και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin δείχνουν τώρα σε εξαιρετικά υπερπουλημένη περιοχή... πριν στρέψει την προσοχή του στα stable coins.

Το μεριδιο των stable coins

Υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες ότι σε προηγούμενο σημείωμα επεσήμανε το υψηλό μερίδιο, σχεδόν 10% εκείνη την εποχή, των stablecoins στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ως καταλύτη για περαιτέρω ανοδική πορεία για τις αγορές κρυπτογράφησης εκείνη την εποχή, ρωτά στη συνέχεια, δεδομένης της πρόσφατης κατάρρευσης του TerraUSD , κατά πόσο έχει αλλάξει το μερίδιο των stablecoin και απαντά: «το μερίδιο των stablecoins στο συνολικό κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων φαίνεται υπερβολικά υψηλό, υποδεικνύοντας τις συνθήκες υπερπώλησης και σημαντική άνοδο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων από εδώ και πέρα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης