Κρυπτονομίσματα

Στρατιές ανέργων φέρνει το κραχ στα κρυπτονομίσματα - Χάθηκαν 2,2 τρισ. δολ. σε 8 μήνες

Στρατιές ανέργων φέρνει το κραχ στα κρυπτονομίσματα - Χάθηκαν 2,2 τρισ. δολ. σε 8 μήνες

Κατακόρυφη η πτώση του τζίρου στις πλατφόρμες των κρυπτονομισμάτων

Σε τεράστιες περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας προχωρούν μεγάλες πλατφόρμες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, καθώς ανατράπηκε η πορεία της ιλιγγιώδους επέκτασης του κλάδου.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ Coinbase ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει σχεδόν το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της, που ανέρχεται σε περισσότερα από 1.000 άτομα, ενώ και οι ανταγωνιστές της, όπως οι Gemini, Crypto.com και BlockFi, μειώνουν τον αριθμό εργαζομένων καθώς η φετινή πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων έχει συρρικνώσει τη συναλλακτική δραστηριότητα που είναι η ψυχή του κλάδου.
«Αν δεν υπάρχει όγκος συναλλαγών, δεν υπάρχουν χρήματα... και αυτό θα είναι δύσκολο για αρκετό καιρό», δήλωσε ο Julian Sawyer, πρώην διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Bitstamp.

Χάθηκαν 2,2 τρισ. δολ. σε 8 μήνες

Η αγοραία αξία των 500 μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων στον κόσμο έχει υποχωρήσει από το υψηλό των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο σε λιγότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αυτήν την εβδομάδα, εξαλείφοντας τα κέρδη πολλών ετών σε σημαντικά νομίσματα όπως το bitcoin και το ether.
Η συρρίκνωση αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη πτώση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά ήταν πιο σοβαρή στις πιο κερδοσκοπικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ανακαλούν τα νομισματικά κίνητρα που εφάρμοσαν από το 2020.
Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων τείνουν να διαπραγματεύονται πολύ πιο ενεργά κατά τη διάρκεια των ανοδικών αγορών.
Τώρα, οι ολισθαίνοντες όγκοι καταναλώνουν τα αυξημένα τέλη που κερδίζουν τα χρηματιστήρια διευκολύνοντας τις συναλλαγές.
Οι όγκοι spot συναλλαγών σε μεγάλες πλατφόρμες κρυπτογράφησης ήταν κατά μέσο όρο περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, λιγότερο από το μισό επίπεδο για την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε δεδομένα CryptoCompare.

Αναθεωρούνται τα πλάνα

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των εταιρειών, πλέον πρέπει να αναθεωρηθούν τα αναπτυξιακά σχέδια που συντάχθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Gemini δήλωσε στις αρχές Ιουνίου ότι θα απολύσει το 10% του προσωπικού του εξαιτίας των «ταραχωδών συνθηκών αγοράς» που οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να «επιμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα».
Τις τελευταίες ημέρες το Crypto.com είπε επίσης ότι θα περικόψει το 5% του εργατικού δυναμικού του, περίπου 260 άτομα, ενώ και η πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων BlockFi θα απολύσει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της, περίπου 170 άτομα.
Το Mercado Bitcoin της Βραζιλίας επίσης πρόσφατα απέλυσε 90 άτομα, περίπου το 12% των εργαζομένων του.
«Όταν μεγαλώνεις τόσο γρήγορα, δεν μεγαλώνεις με οργανωμένο τρόπο. Είναι λοιπόν καιρός να αρχίσουμε να ψάχνουμε για τις εστίες αναποτελεσματικότητας και να είμαστε πιο οργανωμένοι», είπε η Tota.
Η Coinbase αντιμετώπιζε ήδη αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας.
Τον περασμένο μήνα σηματοδότησε σχέδια για περικοπές και μάλιστα ακύρωσε ορισμένες θέσεις εργασίας.
Η οικονομική διευθύντρια Alesia Haas είπε σε συνέντευξη σε πάνελ την περασμένη εβδομάδα ότι «λειτουργούμε σε αβέβαιο χρόνο».
Σύμφωνα με τον Charley Cooper, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας λογισμικού blockchain R3, «οι νόμοι της οικονομίας ισχύουν και για την κρυπτογράφηση.
Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους της παραδοσιακής χρηματοοικονομικής ότι ασχολείσαι σοβαρά με τις επιχειρήσεις, αν πιστεύεις συνεχώς ότι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων σου είναι απρόσβλητη από τους νόμους της οικονομίας», είπε.

Αναζητείται ρύθμιση

Η αυξανόμενη ρύθμιση των κρυπτοστοιχείων έχει επίσης προσθέσει κόστος για τους εμπλεκόμενους.
«Εάν το κάνει κανείς σωστά, τα γενικά έξοδα για τις ρυθμιστικές προβλέψεις είναι τεράστια γιατί πρέπει να πατήσουμε στον παλιό κόσμο και να διατηρήσουμε τον ρυθμό του νέου κόσμου», δήλωσε ο Eric Demuth, διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου Bitpanda με έδρα την Αυστρία.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι συναλλαγές σε παράγωγα που διευκολύνουν τα στοιχήματα στη μελλοντική κατεύθυνση των νομισμάτων μειώθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με τα επίπεδα αιχμής, πολύ λιγότερο από την πτώση για spot, σύμφωνα με την CryptoCompare.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης