Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ποιος προκάλεσε το κραχ στα κρυπτονομίσματα; - Λίγοι θα επιβιώσουν από το μεγάλο "ξεκαθάρισμα"

Ποιος προκάλεσε το κραχ στα κρυπτονομίσματα; - Λίγοι θα επιβιώσουν από το μεγάλο
Ελλείψει θεμελιωδών, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να στηρίξουν τα κρυπτονομίσματα οι ίδιοι οι επενδυτές
Τα πάντα φλέγονται αυτή τη στιγμή...
Με αυτή τη δήλωση ο Nirmal Ranga, επικεφαλής συναλλαγών και τεχνικής ανάλυσης στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης ZebPay, περιέγραψε την κατάσταση την οποία επικρατεί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς η αξία τους υποχώρησε κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021.

Γιατί συνέβη αυτό;

Οι ειδικοί αποδίδουν το κραχ στο ευρύτερο παγκόσμιο κλίμα.
Δεν είναι μόνο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων που οι αγορές δέχονται αναταράξεις.
Η ύφεση πλησιάζει, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη, τα επιτόκια αυξάνονται και το κόστος ζωής είναι υψηλό.
Τα χρηματιστήρια υποχωρούν επίσης, με τον S&P 500 των ΗΠΑ να βρίσκεται πλέον σε bear market (πτώση 20% από το πρόσφατο υψηλό του).
Ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι μεγάλοι επενδυτές είναι περισσότερο φειδωλοί με τα χρήματά τους.
Και πολλοί απλοί επενδυτές -όχι πλούσιοι ιδιοκτήτες κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου - έχουν λιγότερα να επενδύσουν σε οτιδήποτε.
Για πολλούς, μια επένδυση σε κάτι τόσο ασταθές και απρόβλεπτο όπως το κρυπτονόμισμα μοιάζει με υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο σε αυτούς τους καιρούς.
Άλλωστε η αγορά είναι άναρχη και απροστάτευτη από τις οικονομικές αρχές, επομένως εάν χρησιμοποιήσει κάποιος τις αποταμιεύσεις του για να επενδύσει σε αυτό και χάσει την αξία του ή χάσει την πρόσβαση στο κρυπτογραφικό πορτοφόλι, τα χρήματά του έχουν χαθεί.

Γιατί τώρα όμως το κραχ;

Τον περασμένο μήνα κατέρρευσαν δύο νομίσματα πολύ χαμηλότερου προφίλ, αλλά ωστόσο σημαντικά - και αυτό έπληξε σημαντικά την εμπιστοσύνη στην αγορά συνολικά.
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αποφασίζουν όλο και περισσότερο να πουλήσουν.
Όσο περισσότεροι πωλούν, τόσο λιγότερο αξίζει το Bitcoin, γιατί έτσι λειτουργεί - η αξία του είναι συνδεδεμένη με την επιθυμία των επενδυτών όχι σε θεμελιώδη... και ο κύκλος συνεχίζεται.
Σε αντίθεση με άλλα πιο παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, το Bitcoin δεν έχει καμία εγγενή αξία για να το υποστηρίξει - δεν υπάρχει ροή εσόδων ή υποκείμενη επιχείρηση.
Η τιμή είναι μόνο και καθαρά ό,τι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να το αγοράσουν.

Τι πυροδότησε το κραχ;

To κραχ εντάθηκε καθώς λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, τα ανταλλακτήρια Binance και Celsius, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αναστέλλουν τις αναλήψεις, πυροδοτώντας ένα κύμα πωλήσεων…
Eιδικότερα, η Celsius έχει σταματήσει τις αναλήψεις για τους πελάτες της λόγω «αναταράξεων στην αγορά» (το νόμισμα CEL της εταιρίας, όπως ήταν φυσικό κατέρρευσε), ενώ, όπως είπε μέσω Twitter ο CEO της Binance Changpeng Zao, «μια παρτίδα συναλλαγών Bitcoin κόλλησε» λόγω των χαμηλών τελών συναλλαγών, «με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση» στις αναλήψεις Bitcoin από το δίκτυο, ανέφερε η εταιρεία».

Πληθωρισμός και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Οι μακροοικονομικοί παράγοντες συμβάλλουν στην πτωτική τάση στις αγορές κρυπτονομισμάτων, με τον πληθωρισμό να παραμένει στα ύψη και τη Fed να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές.
«Από τον Νοέμβριο του 2021, το κλίμα έχει αλλάξει δραστικά λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και της διαχείρισης του πληθωρισμού.
Εξετάζουμε επίσης δυνητικά μια ύφεση, δεδομένου ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει επιτέλους την πλευρά της ζήτησης για να διαχειριστεί τον πληθωρισμό», δήλωσε στο CNBC ο Viyay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης και διεθνούς στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno.
«Όλα αυτά δείχνουν ότι η αγορά δεν έχει πιάσει τελείως πάτο και αν η Fed δεν μπορέσει να πάρει μια ανάσα, πιθανότατα δεν θα δούμε την ανοδική πορεία να επιστρέφει» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Ayyar σημείωσε ότι σε προηγούμενες bear αγορές, το bitcoin είχε πέσει περίπου 80% από το τελευταίο υψηλό ρεκόρ.
Επί του παρόντος, έχει υποχωρήσει περίπου 63% από το τελευταίο υψηλό όλων των εποχών που έφτασε τον Νοέμβριο.
«Θα μπορούσαμε να δούμε πολύ χαμηλότερες τιμές bitcoin τους επόμενους ή δύο μήνες», είπε ο Ayyar.

Τι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα;

Με λίγα λόγια - για να το σταθεροποιήσουν, οι άνθρωποι που έχουν ακόμα Bitcoin θα πρέπει να το κρατήσουν και άλλοι θα πρέπει να αρχίσουν να το αγοράζουν ξανά.
Αυτό έχει ξαναγίνει.
Οι θαυμαστές των κρυπτογράφησης θα αναφέρουν ότι τώρα είναι μια εξαιρετική στιγμή για αγορά, επειδή είναι φθηνό.

Η βιομηχανία όμως "καλωσορίζει" τη bear market

Είτε το πιστεύει κανείς είτε όχι, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων καλωσόρισε την πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς, η οποία είδε σημαντικά token όπως το bitcoin να πέφτουν περισσότερο από 70% από τα υψηλά όλων των εποχών.
«Είμαστε σε μια αγορά αρκούδας.
Και νομίζω ότι αυτό είναι καλό.
Είναι καλό, γιατί θα απομακρύνει τους ανθρώπους που ήταν εκεί για τους κακούς λόγους», δήλωσε ο Perez του Ιδρύματος Web3.
Αυτό το συναίσθημα επικρατεί από τα στελέχη της αγοράς, τα οποία λένε ότι το τεράστιο ράλι των τιμών έκανε τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην κερδοσκοπία και όχι στην επένδυση.
«Η αγορά, κατά την προσωπική μου άποψη, έγινε ίσως λίγο παράλογη ή ίσως λίγο απερίσκεπτη σε κάποιο βαθμό.
Και όταν έρχονται τέτοιες στιγμές, χρειάζεται συνήθως [μια] διόρθωση και στο τέλος της ημέρας [είναι] υγιής», δήλωσε ο Mihailo Bjelic, Διευθύνων Σύμβουλος της Polygon.

Χιλιάδες κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 19.000 κρυπτονομίσματα και δεκάδες πλατφόρμες blockchain.
Το Blockchain είναι η τεχνολογία που στηρίζει αυτά τα ψηφιακά νομίσματα και οι πλατφόρμες περιλαμβάνουν το Ethereum, το Solana και πολλά άλλα.
Πολλά από τα στελέχη όμως του κλάδου βλέπουν την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ως μη βιώσιμη.
Ο Brad Garlinghouse, Διευθύνων Σύμβουλος της διασυνοριακής εταιρείας blockchain Ripple, προέβλεψε ότι μπορεί να απομείνουν μόνο «δεκάδες» κρυπτονομισμάτων στο μέλλον.
Είπε ότι υπάρχουν περίπου 180 νομίσματα fiat στον κόσμο και δεν υπάρχει πραγματικά ανάγκη για τόσα πολλά κρυπτονομίσματα.
Ο Betrand Perez, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Web3, παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς με την πρώιμη εποχή του Διαδικτύου και είπε ότι υπήρχαν πολλές «απάτες» και πολλές «δεν είχαν καμία αξία».
Ο Brett Harrison, Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX U.S., δήλωσε ότι υπάρχουν «μερικοί ξεκάθαροι νικητές» όσον αφορά τις πλατφόρμες blockchain.

bitcoin-price-fall-over-the-last-one-year-period

etherium-price-fall-over-the-last-one-year-period



Πάνω από 1 δισ. δολάρια αποσπάστηκαν με απάτες

Ένα από τα βασικά προβλήματα των κρυπτονομισμάτων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, καθώς η απουσία ρύθμισης ευνοεί τις απάτες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι λένε ότι έχασαν πάνω από 1 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα από απάτες από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC).
Οι απώλειες πέρυσι ήταν σχεδόν 60 φορές μεγαλύτερες από ό,τι το 2018, με μέση ατομική απώλεια στα 2.600 δολάρια.
Η FTC σημειώνει ότι τα κορυφαία κρυπτονομίσματα που δήλωσαν οι άνθρωποι αυτοί ότι χρησιμοποίησαν για να πληρώσουν απατεώνες ήταν το bitcoin (70%), το tether (10%) και το ether (9%).
Οι κορυφαίες πλατφόρμες που αναφέρθηκαν σε αυτές τις καταγγελίες ήταν το Instagram (32%), το Facebook (26%), το WhatsApp (9%) και το Telegram (7%).
Οι ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες ήταν μακράν ο πιο συνηθισμένος τύπος απάτης.
Το 2021, 575 εκατ. δολάρια από τις απώλειες που αναφέρθηκαν στην FTC αφορούσαν επενδυτικές ευκαιρίες.
Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι οι επενδυτικοί ιστότοποι και οι εφαρμογές θα τους επέτρεπαν να παρακολουθούν την ανάπτυξη του κρυπτονομίσματός τους, αλλά οι εφαρμογές ήταν ψεύτικες και όταν προσπάθησαν να πάρουν τα χρήματά τους δεν ήτν αυτό δυνατό.

Καμία εποπτεία

«Δεν υπάρχει καμία τράπεζα ή άλλη κεντρική αρχή που να επισημαίνει τις ύποπτες συναλλαγές και να προσπαθεί να σταματήσει την απάτη πριν αυτή λάβει χώρα», προειδοποιεί η FTC στην έκθεσή της.
Οι ρομαντικές απάτες είναι η δεύτερη πιο κοινή πηγή απάτης στα κρυπτονομίσματα, ακολουθούμενη από τις απάτες επιχειρήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με την FTC, συχνά ξεκινούν με ψεύτικα μηνύματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon ή η Microsoft.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης