Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Μη βιώσιμη η αγορά των πάνω από 19 χιλ. κρυπτονομισμάτων - Θα καταρρεύσουν τα περισσότερα

Μη βιώσιμη η αγορά των πάνω από 19 χιλ. κρυπτονομισμάτων - Θα καταρρεύσουν τα περισσότερα
Πολλοί αναλυτές θεωρούν υγεία την πρόσφατη διόρθωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων
Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων κυριάρχησαν στον κεντρικό δρόμο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός φέτος, αλλά οι προοπτικές του κλάδου είναι πολύ δύσκολες.
Ήδη τις συζητήσεις σκίασε η κατάρρευση του λεγόμενου αλγοριθμικού stablecoin που ονομάζεται terraUSD ή UST, το οποίο είδε το αδερφικό του token luna να πέφτει στα μηδέν δολάρια τον Μάιο.

Χιλιάδες κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 19.000 κρυπτονομίσματα και δεκάδες πλατφόρμες blockchain.
Το Blockchain είναι η τεχνολογία που στηρίζει αυτά τα ψηφιακά νομίσματα και οι πλατφόρμες περιλαμβάνουν το Ethereum, το Solana και πολλά άλλα.
Πολλά από τα στελέχη όμως του κλάδου βλέπουν την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ως μη βιώσιμη.
Ο Brad Garlinghouse, Διευθύνων Σύμβουλος της διασυνοριακής εταιρείας blockchain Ripple, προέβλεψε ότι μπορεί να απομείνουν μόνο «δεκάδες» κρυπτονομισμάτων στο μέλλον.
Είπε ότι υπάρχουν περίπου 180 νομίσματα fiat στον κόσμο και δεν υπάρχει πραγματικά ανάγκη για τόσα πολλά κρυπτονομίσματα.
Ο Betrand Perez, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Web3, παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς με την πρώιμη εποχή του Διαδικτύου και είπε ότι υπήρχαν πολλές «απάτες» και πολλές «δεν είχαν καμία αξία».
Ο Brett Harrison, Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX U.S., δήλωσε ότι υπάρχουν «μερικοί ξεκάθαροι νικητές» όσον αφορά τις πλατφόρμες blockchain.

Stablecoins: Talk of the town

Η προσοχή έχει στραφεί και στα stablecoins.
Είναι ένας τύπος κρυπτονομισμάτων που υποτίθεται ότι είναι συνδεδεμένα με ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο.
Στην πράξη, τα stablecoins όπως το tether ή το USD Coin, τα οποία στοχεύουν να αντικατοπτρίζουν το δολάριο ΗΠΑ ένα προς ένα, υποστηρίζονται από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως νομίσματα ή ομόλογα.
Διατηρούν ένα αποθεματικό αυτών των περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διατηρήσουν το δεσμό με το δολάριο.
Αλλά το παράδειγμα του terraUSD ή UST μας έδειξε ότι αυτός ο αλγόριθμος μπορεί να αποτύχει.
Η βιομηχανία κρυπτογράφησης προσπάθησε να προειδοποιήσει τους χρήστες να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ενός αλγοριθμικού stablecoin, όπως το terraUSD, και άλλων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία.
Αλλά η κατάρρευση του terraUSD «κατέστησε πολύ σαφές στους ανθρώπους ότι δεν δημιουργούνται όλα τα stablecoins επί ίσοις όροις», δήλωσε ο Jeremy Allaire, Διευθύνων Σύμβουλος της Circle, μιας από τις εταιρείες πίσω από την έκδοση USDC.
«Και βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ ενός καλά ρυθμισμένου, πλήρως δεσμευμένου σε δολάρια με υποστήριξη περιουσιακών στοιχείων ψηφιακού νομίσματος, όπως το USDC, και ενός αποτυχημένους όπως το terraUSD».
Ο Reeve Collins, συνιδρυτής του BLOCKv και συνιδρυτής ενός άλλου tether stablecoin, είπε ότι το έπος terraUSD θα είναι "πιθανότατα το τέλος" των περισσότερων αλγοριθμικών stablecoins.

Η βιομηχανία καλωσορίζει τη bear market

Είτε το πιστεύει κανείς είτε όχι, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων καλωσόρισε την πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς, η οποία είδε σημαντικά token όπως το bitcoin να πέφτουν περισσότερο από 50% από τα υψηλά όλων των εποχών.
«Είμαστε σε μια αγορά αρκούδας.
Και νομίζω ότι αυτό είναι καλό.
Είναι καλό, γιατί θα απομακρύνει τους ανθρώπους που ήταν εκεί για τους κακούς λόγους», δήλωσε ο Perez του Ιδρύματος Web3.
Αυτό το συναίσθημα επικρατεί από τα στελέχη της αγοράς, τα οποία λένε ότι το τεράστιο ράλι των τιμών έκανε τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην κερδοσκοπία και όχι στην επένδυση.
«Η αγορά, κατά την προσωπική μου άποψη, έγινε ίσως λίγο παράλογη ή ίσως λίγο απερίσκεπτη σε κάποιο βαθμό.
Και όταν έρχονται τέτοιες στιγμές, χρειάζεται συνήθως [μια] διόρθωση και στο τέλος της ημέρας [είναι] υγιής», δήλωσε ο Mihailo Bjelic, Διευθύνων Σύμβουλος της Polygon.

Ο κανονισμός έρχεται, αλλά η σκέψη έχει αλλάξει

Πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας C. Lagarde δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν αξίζουν τίποτα».
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η σκέψη των ρυθμιστικών αρχών, ως επί το πλείστον, έχει μετατοπιστεί σε κάτι ελαφρώς πιο εποικοδομητικό.
«Νομίζω ότι έχουμε προχωρήσει πολύ από πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, όταν τα crypto ήταν ακόμα μια κακή λέξη.
Αυτό δεν ισχύει πλέον.
«Νομίζω ότι αλλάζει συνεχώς τόσο για τις ρυθμιστικές αρχές όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Όλοι θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο με την κρυπτογράφηση τώρα, κανείς δεν αγνοεί πλέον τη βιομηχανία», δήλωσε ο Bjelic της Polygon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης