Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

JP Morgan: Κατά 25% υποτιμημένο το bitcoin - Στις 38 χιλ. δολάρια η εύλογη αξία του

JP Morgan: Κατά 25% υποτιμημένο το bitcoin - Στις 38 χιλ. δολάρια η εύλογη αξία του

Η χρηματοδότηση των Venture Capital θα ήταν κρίσιμη για να βοηθήσει την αγορά κρυπτογράφησης να αποφύγει τον μακρύ χειμώνα του 2018/2019

Η κατάρρευση του Terra USD και του token Luna, μέσα σε ένα χρόνο από την κατάρρευση της Iron Finance και του token TITAN, έφερε για άλλη μια φορά... μοιρολόγια για την κρυπτογράφηση και αύξησε τις αμφισβητήσεις για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των stablecoins.
Ως υπενθύμιση, μπορούμε να ταξινομήσουμε τα stablecoins σε τρεις ευρείες κατηγορίες: με υποστήριξη fiat, με υποστήριξη κρυπτογράφησης και αλγοριθμικά.


Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την κυλιόμενη ροή 4 εβδομάδων σε κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο bitcoin και στο ethereum.
Αυτά τα κεφάλαια καταλαμβάνουν ένα σημαντικό στοιχείο της θεσμικής ώθησης, καθώς πολλοί θεσμικοί επενδυτές είτε δεν επιθυμούν είτε δεν τους επιτρέπεται να επενδύσουν απευθείας σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης μέσω ψηφιακών πορτοφολιών.


Στον χώρο των κεφαλαίων, τα κεφάλαια bitcoin συμπεριλαμβανομένων των ETF παρουσίασαν τη μεγαλύτερη εκροή από τον Μάιο του 2021.
Η ώθηση της ροής των κεφαλαίων κρυπτογράφησης ομαλοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο αφού κορυφώθηκε στις αρχές του 2021 και ήταν ως επί το πλείστον αρνητική φέτος.

Στον χώρο των προθεσμιακών συμβολαίων, οι αντιπροσωπευτικές θέσεις της JPM για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης CME του bitcoin πλησιάζουν σε υπερπουλημένη περιοχή.
Ο ισοδύναμος δείκτης για το ethereum έχει επίσης μειωθεί κάτω από την περιοχή της ουδετερότητας.

Αυτές οι μετρήσεις ροής και τοποθέτησης, προτείνει ο Panigirtzoglou, παρέχουν ένα καλό σημείο εισόδου για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Ο αναλυτής στρατηγικής της JPM σημειώνει επίσης ότι μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι έχουν υπάρξει σχετικά περιορισμένες επιρροές σε άλλα stablecoin και η συνολική αξία που κλειδώθηκε σε έργα DeFi πέρα ​​από το Terra φαίνεται να ήταν σχετικά ανθεκτική.


Ο Panigirtzoglou καταλήγει σημειώνοντας ότι η διόρθωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων του περασμένου μήνα μοιάζει περισσότερο με συνθηκολόγηση σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο/Φεβρουάριο, ενώ στο μέλλον βλέπει ανοδικές κινήσεις για το bitcoin και τις αγορές κρυπτονομισμάτων γενικότερα.

Στις 38 χιλ. δολάρια η εύλογη αξία του bitcoin

Η εύλογη αξία για το bitcoin με βάση μια αναλογία μεταβλητότητας bitcoin προς χρυσό περίπου 4x θα ήταν 38 χιλιάδες δολάρια σημαντικά πάνω από την τρέχουσα τιμή του.

Επιπλέον, η ανοδική στάση της JPMorgan ενισχύεται από το MVRZ Z-Score της Glassnode, το οποίο αξιολογεί πότε το Bitcoin είναι υποτιμημένο/υπερτιμημένο με βάση την «εύλογη αξία» του και πλησιάζει την πράσινη ζώνη που είχε προηγηθεί των μαζικών ράλι ανάκαμψης της κρυπτογράφησης, όπως φαίνεται στο γράφημα παρακάτω...

Οι λόγοι της εναλλακτικής θέσης

Η JPMorgan επαναλαμβάνει τέσσερις λόγους πίσω από την εμφάνιση της κρυπτογράφησης ως εναλλακτικής κατηγορίας θεσμικών περιουσιακών στοιχείων.
Πρώτον, η πανδημία, προκαλώντας αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές και ενισχύοντας την προσφορά χρήματος, δημιούργησε πρόσθετη ζήτηση για ένα «εναλλακτικό» νόμισμα.
Μετά την κρίση της Lehman, ο χρυσός έπαιξε τον ρόλο ενός «εναλλακτικού» νομίσματος.
Μετά την κρίση του κορωνοιού, αυτόν τον ρόλο έπαιξε τόσο το bitcoin όσο και ο χρυσός.
Δεύτερον, το γεγονός ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα επιβίωσαν τον μακρύ χειμώνα του 2018/2019 και η αγοραία αξία τους δεν μειώθηκε στο μηδέν, όπως προέβλεπαν πολλοί επικριτές κρυπτονομισμάτων εκείνη την εποχή.
Αυτό αύξησε την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών ότι υπάρχει αρκετή υπολειμματική ζήτηση που αποδίδει αξία σε κρυπτονομισμάτων.
Τρίτον, η εταιρική προτίμηση του bitcoin που άρχισε να εμφανίζεται το καλοκαίρι του 2020 με τις Microstrategy, Square, PayPal, Tesla ενίσχυσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στο bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα.
Τέταρτον, η πανδημία επιτάχυνε τη στροφή προς την ψηφιοποίηση και τα κρυπτονομίσματα επεκτείνονται παράλληλα με την υιοθέτηση της Τεχνολογίας Κατανεμημένης Λογιστικής (DLT) καθώς αντιπροσωπεύουν το καύσιμο για την τροφοδοσία των δικτύων DLT.

Το μέλλον

Κοιτάζοντας εμπρός, ο Panigirtzoglou πιστεύει ότι η τροχιά για τη χρηματοδότηση των Venture Capital θα ήταν κρίσιμη για να βοηθήσει την αγορά κρυπτογράφησης να αποφύγει τον μακρύ χειμώνα του 2018/2019.
Εάν η χρηματοδότηση VC στερέψει ως αποτέλεσμα της απώλειας εμπιστοσύνης από την κατάρρευση του οικοσυστήματος της Terra, τότε η επιστροφή στον μακρύ χειμώνα του 2018/2019 θα φαινόταν πιο πιθανή για τις αγορές κρυπτογράφησης.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η χρηματοδότηση της VC έχει σταματήσει μετά την κατάρρευση της Terra.
Από τα 25 δισ. δολ. VC που χρηματοδοτεί το YTD, σχεδόν 4 δισ. προήλθαν μετά την Terra.
Ο Panigirtzoglou καταλήγει με θετικό τρόπο, λέγοντας ότι «η καλύτερη εικασία μας είναι ότι η χρηματοδότηση του VC θα συνεχιστεί και ένας μακρύς χειμώνας παρόμοιος με το 2018/2019 θα αποφευχθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης