Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Μπορεί ένα κραχ στα κρυπτονομίσματα να πυροδοτήσει γενική κρίση; - Όχι, απαντά η Goldman

Μπορεί ένα κραχ στα κρυπτονομίσματα να πυροδοτήσει γενική κρίση; - Όχι, απαντά η Goldman
Οι συμμετοχές στην κρυπτογράφηση αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,3% της καθαρής θέσης των νοικοκυριών των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων έχασε πάνω από 300 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα και περίπου 1,7 τρισ. δολάρια τους τελευταίους επτά μήνες.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον πλούτο των νοικοκυριών των ΗΠΑ, στις δαπάνες και την προσφορά εργασίας είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει υποχωρήσει σε περίπου 1,3 τρισ. δολάρια από το υψηλό όλων των εποχών άνω των 3 τρισ. δολαρίων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την CoinGecko.

Η έκθεση των νοικοκυριών

Τα νοικοκυριά των ΗΠΑ κατέχουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς κρυπτογράφησης, ή περίπου 423 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την πρόχειρη εκτίμηση των αναλυτών της Goldman Sachs, με βάση διάφορες έρευνες.
Επομένως, η πρόσφατη πτώση στην αγορά κρυπτογράφησης είναι «πολύ μικρή» σε σχέση με την καθαρή αξία των νοικοκυριών των ΗΠΑ, η οποία διαμορφώθηκε στα 150 τρισ. δολάρια το 2021, έγραψαν οι αναλυτές της τράπεζας.
Οι κατοχές κρυπτογράφησης αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,3% της καθαρής θέσης των νοικοκυριών των ΗΠΑ, ενώ η πρόσφατη πτώση των τιμών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μείωσε τον πλούτο των νοικοκυριών των ΗΠΑ κατά περίπου 300 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Αντίθετα, οι εταιρικές μετοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 33% της καθαρής θέσης των νοικοκυριών στο τέλος του 2021, ενώ οι πρόσφατες απώλειές τους έχουν πιθανότατα διαγράψει 8 τρισ. δολάρια από αυτόν τον πλούτο.

Περιορισμένη η επίδραση της πτώσης

«Αυτά τα μοτίβα υποδηλώνουν ότι οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών είναι ο κύριος μοχλός των αλλαγών στην καθαρή θέση των νοικοκυριών, ενώ τα κρυπτονομίσματα συνεισφέρουν μόνο οριακά», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Επομένως, μια μείωση της αξίας των κρυπτονομισμάτων θα είχε μικρό αντίκτυπο στις συνολικές δαπάνες.
Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η ύφεση των κρυπτονομισμάτων θα έχει περιορισμένη επίδραση στην προσφορά εργασίας.
Γενικά, η μείωση του πλούτου των νοικοκυριών μπορεί να δώσει κίνητρα σε ορισμένους εργαζόμενους που έφυγαν από την αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας να επιστρέψουν, σημείωσαν.
Ωστόσο, οι επενδυτές κρυπτογράφησης είναι κυρίως νέοι άνδρες, μια δημογραφική ομάδα της οποίας η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό έχει επηρεαστεί λιγότερο από τις διακυμάνσεις του πλούτου, έγραψαν οι αναλυτές.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό συμμετοχής των νέων ανδρών στο εργατικό δυναμικό έχει ήδη επιστρέψει στο προ πανδημίας επίπεδο, σύμφωνα με την Goldman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης