Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Πώς και γιατί κατέρρευσαν Luna και UST: Τα διδάγματα για τα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin

Πώς και γιατί κατέρρευσαν Luna και UST: Τα διδάγματα για τα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin
Το ανταλλακτήριο Binance ανέστειλε τις συναλλαγές με TerraUSD και Luna...

Μετά τη δραματική κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων TerraUSD και Luna, οι διαχειριστές τους προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την πτώση κλείνοντας το δίκτυο και, στη συνέχεια, επαναφέροντάς το.
Ουσιαστικά έκαναν ένα reset στον υπολογιστή…
Αλλά αυτή η κίνηση δεν μπόρεσε να ανακόψει τη βουτιά στo Luna, που… μηδενίστηκε.
Σύμφωνα με την BI, η Terraform Labs, η εταιρεία πίσω από τα TerraUSD και Luna, έχει πλέον απενεργοποιήσει το δίκτυο, έχοντας έρθει προηγουμένως σε συμφωνία με τους «validators» που επιβλέπουν τις συναλλαγές.
Η εταιρεία, μέσω Twitter, είπε ότι προσπαθεί να διασώσει το project και ότι θα ενημερώσει σύντομα τους επενδυτές που ανησυχούν.
Ο Will Chen, ένας προγραμματιστής της Terra, είπε ότι τα μέλη του δικτύου προσπαθούσαν να βρουν λύσεις για να «διασώσουν οτιδήποτε αν σώζεται».
Στο μεταξύ, το ανταλλακτήριο Binance ανέστειλε τις συναλλαγές με TerraUSD, που ονομάζεται επίσης UST, και luna.
Άλλα ανταλλακτήρια συνέχισαν να επιτρέπουν στους επενδυτές να εμπορεύονται τα εν λόγω κρυπτονομίσματα, αν και η αναστολή του δικτύου σημαίνει ότι οι συναλλαγές ενδέχεται να μην διευθετηθούν.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 13 Μαΐου επιβεβαιώνουν ότι μέσα σε μια νύχτα, η προσφορά του κρυπτονομίσματος αυξήθηκε σε πρωτοφανές νούμερο των 6,9 τρισεκ. Luna.
Το sell off, που ξεκίνησε στις 8 Μαΐου, πήρε μια παράλογη στροφή, διαγράφοντας μια πορεία που θυμίζει υπερπληθωριστικά νομίσματα fiat.
Πάντως, ακόμα και αν το LUNA και το UST επιβιώσουν, μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλό τους για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς, έγραψε ο Arthur Hayes, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας παραγώγων BitMEX.
Και έτσι, καθώς ένα ακόμη altcoin πλησιάζει στο μηδέν, με το Bitcoin Magazine να υπενθυμίζει στην κοινότητα γιατί το Bitcoin είναι το μόνο αυθεντικό κρυπτονόμισμα.

Το Terra καταρρέει...

Το blockchain project, Terra, που φιλοξενεί το δημοφιλές αλγοριθμικό stablecoin TerraUSD (UST), το οποίο είχε γίνει πρόσφατα το τέταρτο μεγαλύτερο stablecoin βάσει κεφαλαιοποίησης, πλησιάζει στην κατάρρευση, καθώς το UST δεν μπορεί να διατηρήσει τη σχέση 1:1 με το δολάριο.
Παράλληλα, το LUNA, το εγγενές του blockchain token, έχει σχεδόν μηδενίσει…
Η Terraform Labs, η τεχνολογική εταιρεία πίσω από την ανάπτυξη της Terra, διέκοψε την παραγωγή νέων μπλοκ στο δίκτυο την Πέμπτη «για να αποτρέψει επιθέσεις goverance», δεδομένου ότι μια τέτοιου είδους επίθεση έγινε λιγότερο δαπανηρή.
Ένας εισβολέας θα μπορούσε να αποκτήσει αρκετά Luna tokens φθηνά.
Σημειώνεται πως το πρωτόκολλο του δικτύου είναι Proof of Stake, όπερ σημαίνει πως όσα περισσότερα token έχει κανείς τόσο αυξάνονται και τα δικαιώματά του.
Σε αντίθεση, το Bitcoin (με πρωτόκολλο Proof of Work) δεν επηρεάζεται από το ποσό των coins που έχει κάποιος.
Αυτή είναι μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ ενός δικτύου όπως το Terra και το Bitcoin: ενώ στο πρώτο μια μειοψηφία που μπορεί να αποφασίσει πράγματα όπως τη διακοπή του δικτύου, η πραγματική decentralization του Bitcoin το καθιστά απρόσβλητο στις επιδιώξεις οποιασδήποτε συγκεκριμένης ομάδας.

Πώς λειτουργεί το UST

Τα Stablecoins είναι μια κατηγορία κρυπτονομισμάτων που επιχειρούν να προσφέρουν σταθερότητα στις τιμές τους και υποστηρίζονται από ένα απόθεμα ενός περιουσιακού στοιχείου.
Eπίσης, έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον καθώς προσπαθούν να προσφέρουν τα θετικά και από τους δύο κόσμους – την άμεση επεξεργασία, την ασφάλεια και το απόρρητο των πληρωμών των κρυπτονομισμάτων και τις σταθερές τιμές χωρίς μεγάλη μεταβλητότητα των νομισμάτων fiat (Fiat ονομάζονται τα παραδοσιακά νομίσματα όπως ευρώ, δολάριο κλπ).
Ενώ το bitcoin παραμένει το πιο δημοφιλές cryptocurrency, τείνει να έχει πρόβλημα λόγω της υψηλής μεταβλητότητας της τιμής του.
Για παράδειγμα, αυξήθηκε από το επίπεδο των 13.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2020 σε πάνω από 60.000 δολάρια τον Μάρτιο του 2021 και στη συνέχεια μειώθηκε κατά περίπου 50% στο επίπεδο των 33.000 δολαρίων τον Ιούνιο του 2021.
Ακόμη και οι ενδοημερήσιες μεταβολές των τιμών μπορεί να είναι μεγάλες.
Είναι σύνηθες να βλέπουμε ένα cryptocurrency να έχει μεταβολές ακόμα και πάνω από 10% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (είτε θετικές είτε αρνητικές) μέσα σε λίγες ώρες.
Αυτό το είδος βραχυπρόθεσμης αστάθειας καθιστά το bitcoin και άλλα δημοφιλή κρυπτονομίσματα ακατάλληλα για καθημερινή χρήση από το κοινό.
Ουσιαστικά, ένα νόμισμα θα πρέπει να λειτουργεί ως μέσο χρηματικής ανταλλαγής και ως τρόπος αποθήκευσης της χρηματικής αξίας και η αξία του θα πρέπει να παραμείνει σχετικά σταθερή σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οι χρήστες δεν θα το υιοθετήσουν αν δεν είναι σίγουροι ότι η αγοραστική τους δύναμη θα είναι η ίδια στο άμεσο μέλλον.
Ιδανικά, ένα cryptocurrency θα πρέπει να διατηρεί την αγοραστική του δύναμη και να έχει τον χαμηλότερο δυνατό πληθωρισμό, αρκετό ώστε να ενθαρρύνει τη δαπάνη των tokens αντί για την αποθήκευση τους.
Τα Stablecoins παρέχουν μια λύση προς την επίτευξη αυτού.
Το UST της Terra προσπάθησε να γίνει ένα stablecoin του οποίου η διαδικασία κοπής και καύσης εκτελούνταν μέσω προγραμματισμού από ένα πρόγραμμα υπολογιστή - μια αλγοριθμική διαδικασία.
Η UST και η Luna αναζητούν συνεχώς ισορροπία.
Οι αλγόριθμοι που είναι ενσωματωμένοι στα έξυπνα συμβόλαια παρακολουθούν ουσιαστικά την προσφορά και τη ζήτηση από τις UST και Luna.
Εάν η τιμή του UST αρχίσει να ανεβαίνει πάνω από το ένα δολάριο λόγω του ότι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν UST, οι κάτοχοι Luna μπορούν να πουλήσουν το Luna τους (για κέρδος) πίσω στο blockchain.
Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος μετατρέπει αυτό το Luna σε UST.
Καθώς προστίθεται περισσότερο UST στο σύστημα, η τιμή του UST μειώνεται στο ένα δολάριο.
Αντίθετα, εάν το UST πέσει σε τιμή, οι κάτοχοι UST προσφέρεται να μετατρέψουν το UST τους σε νομίσματα LUNA προκειμένου να μειώσουν την προσφορά και να αυξήσουν έτσι την αξία του UST.
Η δυναμική μεταξύ UST και Luna είναι πιο σημαντική.
Εάν κανείς δεν θέλει να ανταλλάξει το Luna ή το UST του όταν οι τιμές είναι εκτός ισορροπίας, τότε η σταθερότητα του UST βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πώς κατέρρευσε το Τerra;

Δεδομένων των πολλών ανοιχτών ερωτημάτων σχετικά με τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου αλγοριθμικά βιώσιμου project, ο σχεδιασμός της Terra απέτυχε.
Καθώς το UST άρχισε να χάνει τον δεσμό του προς τα κάτω, ασκήθηκε πρόσθετη πίεση στο Luna, λόγω της τεράστιας ποσότητας που έπρεπε να ανταλλαγούν…
Ωστόσο, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού της υποτίμησης, ένα τεράστιο ποσό UST προσπάθησε να φύγει – περισσότερο από αυτό που η Terra μπόρεσε να ανταλλάξει με το Luna.
Αυτό επέκτεινε το spread ανταλλαγής on-chain στο 40% και άσκησε πρόσθετη πίεση στη Luna, στέλνοντας την τιμή στα τάρταρα.

Τα διδάγματα… 

Εν συντομία, μπορεί να υποστηριχθεί ότι το μάθημα που αντλήθηκε από αυτό είναι: τα εναλλακτικά έργα κρυπτονομισμάτων (altcoins) δεν είναι παρά ένα πείραμα, ενώ το Bitcoin είναι το μόνο δοκιμασμένο και δοκιμασμένο ψηφιακό χρήμα peer-to-peer.
Το Bitcoin γεννήθηκε από τα ιδανικά των cypherpunks, μιας ομάδας πρώιμων κρυπτογράφων με ένα κοινό όραμα που συγκεντρώθηκαν για να εξερευνήσουν τι θα μπορούσε να σημαίνει η ιδιωτικότητα στον τότε επερχόμενο ψηφιακό κόσμο – ειδικά όσον αφορά τα χρήματα.
Το κίνημα του cypherpunk προέκυψε, ως επί το πλείστον, από το έργο του Dr. David Chaum, ενός πρωτοπόρου στην κρυπτογραφία που έφερε τη μαθηματική τεχνολογία από τα χέρια των κυβερνητικών γραφειοκρατών στη σφαίρα της δημόσιας γνώσης.
Οι ενασχολήσεις του ξεκίνησαν μια ολόκληρη σειρά εργασιών, αφιερωμένων στην εύρεση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία θα μπορούσε να συναλλάσσεται με χρήματα σε μια ψηφιοποιημένη οικονομία.
Καθώς το Bitcoin αυξήθηκε σε δημοτικότητα, άρχισαν να δημιουργούνται εναλλακτικές μορφές αυτού που έγινε γνωστό ως κρυπτονόμισμα - ένα νόμισμα που υπάρχει στον ψηφιακό χώρο μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας.
Ενώ αυτά τα νομίσματα αρχικά γεννήθηκαν για να ανταγωνιστούν το Bitcoin, αργότερα άρχισε να εμφανίζεται μια ολόκληρη νέα σειρά έργων με διαφορετικές προτάσεις αξίας, ενώ έβαλαν τη δική τους περιστροφή στο blockchain, τη συναίνεση και την κρυπτογραφία που έκαναν το Bitcoin να λειτουργήσει.
Ο Nakamoto σχεδίασε το πρωτόκολλο Bitcoin για να αξιοποιήσει το PoW, έναν μηχανισμό συναίνεσης που βασίζεται στην υπολογιστική ισχύ και τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Τα altcoin, ως επί το πλείστον, έχουν άλλη λογική… ενώ δεν είναι, στην πραγματικότητα, αποκεντρωμένα.
Ως επί το πλείστον έχουν μια ιδρυτική ομάδα που σχεδόν ποτέ δεν εγκαταλείπει τη θέση ελέγχου της και μπορεί να κατευθύνει κάθε απόφαση που συμβαίνει στο δίκτυο.
Ο Δρ Chaum και οι cypherpunks εντόπισαν ένα ξεκάθαρο πρόβλημα στην κοινωνία: Πώς θα έχουμε χρήματα στην ψηφιακή εποχή που δεν μπορούν να δαπανηθούν δύο φορές χωρίς μια κεντρική αρχή να παρακολουθεί;
Χρειάστηκαν δεκαετίες έρευνας για πολλούς εξειδικευμένους επιστήμονες και μαθηματικούς διαφορετικών καταβολών για να καταλήξουν τελικά σε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης