Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

FSB: Τα κρυπτονομίσματα απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα

FSB: Τα κρυπτονομίσματα απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Τους σοβαρούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα επισημαίνει η FSB.
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς και θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω της κλίμακας τους, των τρωτών διαρθρωτικών στοιχείων τους και της αυξανόμενης διασύνδεσης με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτή είναι η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) σχετικά με τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τα κρυπτονομίσματα, που μόλις δημοσιεύθηκε.
Η έκθεση εξετάζει τις εξελίξεις και τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με τρία τμήματα των αγορών κρυπτονομισμάτων: τα κρυπτοassets όπως το Bitcoin, τα σταθερά νομίσματα, και την αποκεντρωμένη εκκαθάριση (DeFi) μέσω από τις πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.
Σημειώνει τη στενή, πολύπλοκη και συνεχώς εξελισσόμενη αλληλένδετη σχέση μεταξύ αυτών των τριών τμημάτων, η οποία πρέπει να εξετάζεται ολιστικά κατά την αξιολόγηση των σχετικών κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Η έκθεση επισημαίνει μια σειρά από ευπάθειες που σχετίζονται με τις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση των δεσμών μεταξύ των αγορών κρυπτονομισμάτων και του ρυθμιζόμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος• την αναντιστοιχία ρευστότητας, τους πιστωτικούς και λειτουργικούς κινδύνους που καθιστούν τα σταθερά κρυπτονομίσματα ευάλωτα σε αιφνίδιες και διασπαστικές διαδρομές στα αποθεματικά τους, με δυνατότητα διαρροής σε βραχυπρόθεσμες αγορές χρηματοδότησης• την αυξημένη χρήση μόχλευσης στις επενδυτικές στρατηγικές• τον κίνδυνος συγκέντρωσης των πλατφορμών διαπραγμάτευσης• και την αδιαφάνεια και την έλλειψη ρυθμιστικής εποπτείας του τομέα.
Η έκθεση σημειώνει επίσης τις ευρύτερες ανησυχίες της πολιτικής που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, όπως τα χαμηλά επίπεδα κατανόησης των κρυπτονομισμάτων από τους επενδυτές και τους καταναλωτές, το ξέπλυμα χρήματος, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και το ransomware.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης