Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Κρυπτονομίσματα: Όλα τα δεδομένα δείχνουν κραχ - Πρόβλεψη για πτώση του Bitcoin στα 10.000 δολ.

Κρυπτονομίσματα: Όλα τα δεδομένα δείχνουν κραχ - Πρόβλεψη για πτώση του Bitcoin στα 10.000 δολ.
Ο αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος και οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών έχουν περιορίσει τις προοπτικές του bitcoin τον τελευταίο καιρό
Σχετικά Άρθρα

Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο του 2021, μπορεί κανείς να πει ότι το Bitcoin είχε μια πολύ καλή χρονιά.
Το ψηφιακό asset έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 70% από τις αρχές του 2021, οδηγώντας ολόκληρη την αγορά κρυπτονομισμάτων σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίησή της πάνω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι η χρονιά που η πρώτη μεγάλη εταιρεία κρυπτονομισμάτων, η Coinbase, έκανε το ντεμπούτο της στη Wall Street τον Απρίλιο, με συμμετοχή τραπεζών όπως η Goldman Sachs.
Επίσης, ορόσημο αποτέλεσε η έγκριση του πρώτου ETF στις ΗΠΑ, με υποκείμενο στοιχείο το Bitcoin.
Ωστόσο, ο αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος και οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών έχουν περιορίσει τις προοπτικές του bitcoin τον τελευταίο καιρό.
Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αγορά μπορεί να οδεύει προς ύφεση.

Crypto crash

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το Βitcoin αναμένεται να σημειώσει απότομη πτώση τους επόμενους μήνες.
Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Νοέμβριο, στα 69.000 δολ.
Τώρα βρίσκεται κάτω από τα 50.000 δολ., σχεδόν κατά 30% από την κορυφή του.
Η σοφία της Wall Street θεωρεί κριτήριο για τις bear markets μια πτώση στο -20%, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το bitcoin είναι διαβόητο για την αστάθειά του.
Η Carol Alexander, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, είπε ότι αναμένει ότι το bitcoin θα φτάσει τα 10.000 δολάρια το 2022, χάνοντας όλα τα κέρδη του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
«Αν ήμουν επενδυτής τώρα, θα σκεφτόμουν να βγω από το bitcoin σύντομα γιατί η τιμή του πιθανότατα θα καταρρεύσει τον επόμενο χρόνο», είπε η Alexander.
Το αφήγημά της βασίζεται στο ότι το bitcoin «δεν έχει θεμελιώδη αξία» και χρησιμεύει περισσότερο ως «παιχνίδι» παρά ως επένδυση.
«Αναμφίβολα, το διάγραμμα τιμών του Bitcoin φαίνεται να… παρακολουθεί πολλές φούσκες ιστορικών διαστάσεων, αλλά αυτήν τη φορά είναι διαφορετικά, όπως και άλλες φούσκες», δηλώνει ο Todd Lowenstein, επικεφαλής μετοχών του ιδιωτικού τραπεζικού κλάδου της Union Bank.
Σε αυτό το πλαίσιο, από τις αρχές Δεκεμβρίου, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έχει πέσει κάτω από τα 50.000 δολάρια, εγκλωβισμένο στη ζώνη ανάμεσα στα 45.000 δολ. και 49.000 δολ.
Αν και τον Νοέμβριο οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν το σενάριο της ανόδου του bitcoin στα 80.000 - 100.000 δολ., πλέον πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν τη συνέχιση του «bullish» κύκλου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Kraken, Jesse Powell, χαρακτήρισε «πιθανή» την έναρξη ενός επενδυτικού χειμώνα για τα κρυπτονομίσματα στο εγγύς μέλλον και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η αγορά ανέκαθεν υπόκειται σε κυκλικότητα, η οποία συνδέεται κυρίως με το halving του Bitcoin, το οποίο συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια.

Γιατί bear market

Αν μη τι άλλο, συντρέχουν πολλοί λόγοι για την ύπαρξη μιας «αγοράς αρκούδων»:
• Η ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων, λόγω ενός τετραετούς κύκλου αλλαγών στον υπολογισμό των προμηθειών προς τους miners.
• H υπερθέρμανση της αγοράς, η οποία αποδεικνύεται από τη μείωση της όρεξης για ανάληψη ρίσκου εκ μέρους των θεσμικών επενδυτών.
• Η πίεση των ρυθμιστικών αρχών.
• Η περικοπή του προγράμματος οικονομικής τόνωσης και αγοράς περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε από το Federal Reserve System (FRS).
• Η ενίσχυση των πληθωριστικών κινδύνων σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για αύξηση του αμερικανικού βασικού επιτοκίου το 2022, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του χρηματιστηρίου και στη συνέχεια της αγοράς.
Από την άλλη, το Bitcoin δεν θεωρείται πλέον καθαρά κερδοσκοπικό μέσο, ενώ δεν είναι λίγοι οι επενδυτικοί οίκοι που το χρησιμοποιούν για hedging. Μάλιστα, η αγορά έχει βιώσει μια τεράστια εισροή επενδύσεων από θεσμικούς.
Επίσης, οι προηγούμενοι «χειμώνες» κάλυψαν την αγορά το 2013-2015 και το 2018-2019. Κάθε φορά, η τιμή του bitcoin έχανε περισσότερο από το 80% από το τελευταίο ιστορικό υψηλό.
Και κάθε φορά η ανάπτυξη του bitcoin επαναλαμβανόταν έξι μήνες πριν από το επόμενο halving, δηλαδή τη μείωση στο μισό της αμοιβής των miners για τα μπλοκ εξόρυξης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης πριν από το halving είναι κατώτεροι από τον ρυθμό αύξησης της τιμής μετά το halving.
Αυτή είναι ήδη μια παράδοση της επίδρασης κατά το halving στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 12-18 μήνες μετά την ίδια τη μείωση της ανταμοιβής.
Έξι μήνες πριν από το halving του 2016, το bitcoin διπλασίασε την τιμή του στα 600 δολ.
Μετά από 12 μήνες, τετραπλασιάστηκε σε τιμή και 18 μήνες μετά το halving του 2016, αυξήθηκε 30 φορές.
Έπειτα από μια κορύφωση τον Δεκέμβριο του 2017, η τιμή του bitcoin άρχισε σταδιακά να μειώνεται.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2018, μειώθηκε στα 4.000 δολ., ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 διαπραγματευόταν στα 18.000- 20.000 δολ. Αν γινόταν ένας παραλληλισμός με τον προηγούμενο «χειμώνα», τότε βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο καμπής, που το 2022 θα μετατραπεί σε πτωτική τάση.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε BTC διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή του κρυπτονομίσματος.
Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, η bear market είναι θέμα χρόνου, ωστόσο χρονικά είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί πότε θα συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης