Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Το Bitcoin έχασε πάνω από 9.000 δολάρια σε λίγες ώρες ενώ η Fed είναι με το όπλο παρά πόδας για να ανεβάσει τα επιτόκια

Το Bitcoin έχασε πάνω από 9.000 δολάρια σε λίγες ώρες ενώ η Fed είναι με το όπλο παρά πόδας για να ανεβάσει τα επιτόκια

H πτώση του Bitcoin  παρέσυρε συνολικά την αγορά των κρυπτονομισμάτων καθώς το δημοφιλές Ethereum είχε πτώση  από τα 4.600 δολ. στα 3.800 δολ., ενώ άλλα κρυπτονομίσματα είχαν απώλειες έως και 20% σε αξία

Σχετικά Άρθρα

Ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο είχε το Bitcoin καθώς το εμβληματικό κρυπτονόμισμα κατέγραψε σημαντικές απώλειες το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, πέφτοντας κατακόρυφα από τα 53.000 δολ. στα 42.000 δολ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2021.
Το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο ανέκτησε τότε κάποιο έδαφος, ωστόσο, και βρισκόταν λόγο χαμηλότερα από τα 50.000 δολ. το πρωί της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 2021.
Η εν λόγω αρνητική επίδοση συμπαρέσυρε την αφορά των κρυπτονομισμάτων: Το Ethereum είχε απώλειες καθώς η αξία του μειώθηκε από 4.600 δολ σε 3.800 δολ, ενώ άλλα cryptos έχασαν έως και 20% της αξίας τους.

Wall Street και cryptos

Ο αναλυτής Ilan Tennenbaum αναδεικνύει το συσχετισμό της πορείας του αμερικανικού χρηματιστηρίου και των επιδόσεων του διάσημου κρυπτονομίσματος ως πιθανή ερμηνεία για τη δραστική πτώση: Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Federal Reserve των ΗΠΑ Jerome Powell δήλωσε ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, η Fed ενδέχεται να πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
«Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά σε όλο τον κόσμο και οι άνθρωποι δεν έχουν πού να επενδύσουν τα χρήματά τους, τοποθετούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στις αγορές μετοχών και τα cryptos», δήλωσε ο Tennenbaum.
Επισημαίνει με νόημα ότι η δυνατότητα  ταχείας ρευστοποίησης των κρυπτονομισμάτων δημιουργεί μια διασφάλιση έναντι των σχεδίων της Federal Reserve για αύξηση του κόστους του χρήματος.
bit_1.PNG
Υψηλά επίπεδα μόχλευσης και η νέα άνοδος

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο ενδέχεται να ευθύνονται εν μέρει τα υψηλά επίπεδα της μόχλευσης.
«Κάθε φορά που η μόχλευση διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η αγορά τείνει να παρουσιάζει ιδιατερα απότομη πτώση, για να αφομοιώσει αυτά τα επίπεδα μόχλευσης.
Μετά μπορεί να έχει ανοδική πορεία», είπε ο Tennenbaum.
«Αυτό που είδαμε χθες είναι ότι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστοποιήθηκαν [κυρίως θέσεις long] και τώρα η αγορά μπορεί να ανέβει ξανά».

Όπως η «φούσκα» των dot.com

«Οι επενδυτικές ευκαιρίες θα είναι ακόμα εδώ τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο Tennenbaum, συγκρίνοντας αυτού του είδους τις διακυμάνσεις με τη «φούσκα» των dotcom στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
«Το 90% αυτών των εταιρειών δεν υπάρχει πλέον, αλλά αυτές που τα κατάφεραν είναι το Facebook, το Ebay, η Google και άλλες παρόμοιες....
Ο ίδιο ισχύει στην αγορά των κρυπτονομισμάτων:
Θα δούμε πολλά επενδυτικά οχήματα να εξαφανίζονται, αλλά τα ποιοτικά θα είναι εδώ για τα επόμενα χρόνια».

Κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων σύνολό της βρίσκεται επί του παρόντος σε πορεία  προς τη διαμόφωση ενός κανονιστικού πλαισίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ευελπιστεί να θεσπίσει ένα  ρυθμιστικό πλαίσιο.
«Το ρυθμιστικό πλαίσιο που ναμένεται το 2022 θα είναι πολύ θετική εξέλιξη για την αγορά», δήλωσε ο Tennenbaum.
«Βραχυπρόθεσμα, ενδέχεται να δημιουργήσει αστάθεια, μπορεί ακόμη να συντρίψει την αγορά. αλλά όταν εξετάζουμε μακροπρόθεσμα, ας πούμε σε πέντε-έξι χρόνια από τώρα, θα αποτελεί θετκή εξελιξη εν τέλει».

H μεσοπρόθεσμη εικόνα και η διόρθωση

Ο Igneus Terrenus, επικεφαλής επικοινωνίας της Bybit, είπε ότι η διακύμανση των τιμών ήταν μια διόρθωση της αγοράς.
«Αυτή είναι η πρώτη σημαντική διόρθωση του έτους που δεν προκαλείται από κάποια ευρεία αβεβαιότητα ή φόβο ή κάποιο tweet και δείχνει ότι η αγορά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την ολοκληρωση ενός πτωτικού κύκλου προτού μπορέσει να δοκιμάσει νέα υψηλά», δήλωσε ο Terrenus. .
«Κάποιος θα αγοράσει ή θα πωλήσει  όταν οι τιμές της αγοράς θα αφήσουν ενδείξεις για το πού θα κατευθυνθούν οι εξελίξεις μετά την περίοδο των διακοπών των Χρισουγέννων»., κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης