Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Απαγόρευση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ζητά από την ΕΕ η Σουηδία - Τι αναφέρει γαλλική εταιρεία

Απαγόρευση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ζητά από την ΕΕ η Σουηδία - Τι αναφέρει γαλλική εταιρεία
Η Melanion Capital αναφέρει ότι «ο ισχυρισμός ότι οι εξορύκτες Bitcoin θέτουν σε κίνδυνο τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι εντελώς αναληθής»

Την απαγόρευση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για περιβαλλοντικούς λόγους ζητούν με επιστολή τους ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι της Σουηδίας.
Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή που υπογράφηκε από τους διευθυντές της Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας και της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας, η οποία προωθεί τη «σταθερότητα και kiaτην αποτελεσματικότητα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, υποστηρίζουν ότι «το κοινωνικό όφελος των crypto-περιουσιακών στοιχείων είναι αμφίβολο» και, σε κάθε περίπτωση, αντισταθμίζεται από την «τεράστια» κατανάλωση ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα.
Προς επίρρωση δε των λεγομένων τους αναφέρουν επιπροσθέτως ότι στα proof of work πρωτόκολλα, που χρησιμοποιούνται από μεγάλα δίκτυα κρυπτονομισμάτων, οι χρήστες καλούνται να επιλύσουν όλο και πιο περίπλοκα -και επομένως, λένε, πιο ενεργοβόρα- υπολογιστικά προβλήματα.
«Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Digiconomist εκτιμούν ότι τα δύο μεγαλύτερα crypto-περιουσιακά στοιχεία, το Bitcoin και το Ethereum, χρησιμοποιούν μαζί περίπου διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια σε ένα χρόνο από ολόκληρη τη Σουηδία», αναφέρει η επιστολή και καταλήγει:
«Ως εκ τούτου, καλούμε την ΕΕ να εξετάσει μια απαγόρευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της μεθόδου εξόρυξης υψηλής έντασης ενέργειας, η οποία αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητά της».

«Εντελώς αναληθής»

Στο μεταξύ, μια γαλλική εταιρεία που ειδικεύεται σε εναλλακτικές επενδύσεις προέτρεψε τις σουηδικές ρυθμιστικές αρχές να εγκαταλείψουν την άποψη ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι επικίνδυνη για τον ενεργειακό τομέα της ΕΕ.
Ειδικότερα, η Melanion Capital αναφέρει ότι «ο ισχυρισμός ότι οι εξορύκτες Bitcoin θέτουν σε κίνδυνο τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι εντελώς αναληθής».
Η εταιρεία υπενθύμισε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών εξόρυξης παύει να είναι αποτελεσματικό όταν αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αυτό οδηγεί σε αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Από την άλλη, «οι εξορύκτες σταθεροποιούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς χρησιμοποιούν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια και παρέχουν ένα βασικό φορτίο για έναν ασταθή πόρο όπως η αιολική ή η υδροηλεκτρική ενέργεια».
Τέλος, η Melanion Capital εκφράζει την ανησυχία ότι η βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων δεν διαθέτει λόμπι για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με τις κυβερνήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης