Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Bitcoin: Αποδομώντας τους μύθους - Τι είναι; Ποια η πραγματική αξία του; Μπορεί να βλάψει τον πλανήτη;

tags :
Bitcoin: Αποδομώντας τους μύθους - Τι είναι; Ποια η πραγματική αξία του; Μπορεί να βλάψει τον πλανήτη;
Φυσικά, υπάρχουν και επιφυλακτικοί, οι οποίοι τηρούν αποστάσεις και δεν διστάζουν να εκφράσουν τη δυσπιστία τους απέναντι στο ψηφιακό asset...
Σχετικά Άρθρα

Ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, με την τιμή του Bitcoin να σημειώνει άνοδο 5,5% στα 66.339 δολ., κοντά στο ρεκόρ των 67.000 δολ.
Οι Bitcoin maximalists πανηγυρίζουν ενώ οι επικριτές συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου…
Η αλήθεια είναι πως ουκ ολίγο μελάνι έχει χυθεί, με άρθρα επί άρθρων, για το κρυπτονόμισμα Bitcoin.
Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το μέλλον σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του συστήματος πληρωμών παγκοσμίως.
Φυσικά, υπάρχουν και επιφυλακτικοί, οι οποίοι τηρούν αποστάσεις και δεν διστάζουν να εκφράσουν τη δυσπιστία τους απέναντι στο ψηφιακό asset.
Σε κάθε περίπτωση, τη δημόσια σφαίρα της crypto κοινότητας μονοπωλεί η συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την εσωτερική του αξία.

Τι είναι;

Aλλά τι είναι το Bitcoin;
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαλείται «εικονικό νόμισμα.
Στην ουσία είναι μια αποκεντρωμένη ψηφιακή μονάδα αξίας που δημιουργήθηκε το 2008 από κάποιον ή κάποιους που φέρουν το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto και μπορεί να ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά.
Δεν έχει φυσική μορφή.
Το bitcoin δημιουργείται και παρακολουθείται από ένα δίκτυο υπολογιστών μέσω πολύπλοκων μαθηματικών τύπων και όχι από μία ενιαία αρχή ή οργανισμό.
Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2009.
Είναι μεν ψηφιακό αλλά δεν είναι νόμισμα, διότι δεν εκδίδεται από κάποια κεντρική δημόσια αρχή.
Για παράδειγμα, όταν κρατάτε στα χέρια σας ένα τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ, η ΕΚΤ εγγυάται το δικαίωμά σας να το χρησιμοποιείτε ως μέσο πληρωμής σε οποιοδήποτε μέρος της ζώνης του ευρώ.
Κανείς δεν διασφαλίζει το δικαίωμά σας να χρησιμοποιείτε το bitcoin και κανείς δεν εργάζεται για να διατηρείται σταθερή η αξία του. 
Εάν το bitcoin ήταν νόμισμα, θα είχατε λογικά τη δυνατότητα να το χρησιμοποιείτε ευρέως. Όμως, στην πράξη, μπορείτε να πληρώσετε με bticoin σε πολύ λίγα μέρη.
Και σε αυτά όμως οι συναλλαγές εκτελούνται με βραδύτητα και είναι δαπανηρές. 

Πόσο αξίζει το Bitcoin; 

Η αξία του Bitcoin παρουσίασε διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης του.
Το 2013, για παράδειγμα, ένα Bitcoin είχε αξία 13,30 δολ., ωστόσο στις αρχές του 2014 αυξήθηκε στα 770 δολ.
Αυτή η άνοδος συνεχίστηκε με την πάροδο των ετών, αν και καταγράφηκαν περιστατικά, όπως η απαγόρευση χρήσης κρυπτονομισμάτων στην Κίνα και μια σειρά κλοπών από χάκερ.
Η αξία του Bitcoin εκτοξεύθηκε στα ύψη το 2020.
Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους:
Η πόλη Zug στην Ελβετία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να δέχεται Bitcoin αντί άλλων νομισμάτων, το Ελ Σαλβαδόρ το υιοθέτησε ως επίσημο νόμισμα, η PayPal επιτρέπει στους χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες να πληρώνουν με Bitcoin και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ επέτρεψε τη διαπραγμάτευση Bitcoin ETF στα μέσα Οκτωβρίου 2021. 
Αλλά μεταξύ των πλέων εξεχουσών φωνών που αυξάνουν την αξία του νομίσματος είναι ο Elon Musk.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η αξία του Bitcoin ήταν τα  66.339 δολ. 

Τι είναι η εξόρυξη;

Εξόρυξη είναι ένα κατανεμημένο συναινετικό σύστημα.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τη συντήρηση του δικτύου Bitcoin.
Ο όρος εξόρυξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία επικύρωσης των συναλλαγών που περιμένουν να συμπεριληφθούν στην αλυσίδα των μπλοκ (blockchain technology).
Η χρονολογική σειρά των συναλλαγών επιτυγχάνεται μέσω της διαδικασίας της εξόρυξης.
Εάν μια συναλλαγή πρόκειται να επιβεβαιωθεί και να συμπεριληφθεί επιτυχώς, πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα μπλοκ (block) το οποίο θα συμμορφώνεται με τους αυστηρούς κανόνες κρυπτογράφησης.
Αυτή επαληθεύεται και επικυρώνεται από τους «ανθρακωρύχους» του δικτύου και δεν υπάρχει καμία ανάμειξη από οποιεσδήποτε κυβερνητικές αρχές.
Η συγκεκριμένη διαδικασία προστατεύει την ουδετερότητα του δικτύου Bitcoin.
Στο σημείο αυτό, μπορούμε να κάνουμε μια γρήγορη σύγκριση με τη χρήση πιστωτικών καρτών στο παραδοσιακό σύστημα ηλεκτρονικού χρήματος.
Κάθε πληρωμή πρέπει να επαληθεύεται και να καταγράφεται από την εταιρεία πιστωτικών καρτών (για παράδειγμα, MasterCard ή Visa).
Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ολόκληρη η ταμειακή ροή του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος καταγράφεται σε κεντρικά συστήματα και ότι αυτά είναι επιρρεπή στη χειραγώγηση.
Απεναντίας, το Bitcoin δεν διαθέτει κάποιο κεντρικό οργανισμό που να επιβεβαιώνει τις συναλλαγές.
Η συγκεκριμένη εργασία πραγματοποιείται από τους «ανθρακωρύχους» του, οι οποίοι δημιουργούν επίσης νέα Bitcoins κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας!

Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ιδιωτικότητα.
Αν και οι συναλλαγές είναι δημόσιες επειδή το ίδιο το ledger είναι δημόσιο, οι συναλλασσόμενοι μπορούν σε έναν βαθμό να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Σε ό,τι αφορά τα μειονεκτήματα, τα κρυπτονομίσματα βρίθουν απατών, υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος, παρανόμων συναλλαγών στο Dark Web, ενώ πληθαίνουν οι επικρίσεις ότι είναι μια «φούσκα», με την οικονομική έννοια του όρου, που μπορεί να οδηγήσει σε κραχ.
Ένα άλλο ζήτημα με το Bitcoin δεν αφορά το ίδιο το νόμισμα, αλλά τη διαδικασία εξόρυξης.
Είναι απίστευτα περίπλοκη.
Θεωρητικά, ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει την εξόρυξη, ωστόσο στην πράξη είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία λόγω της τεράστιας ποσότητας υπολογιστικής ισχύος και ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η εξόρυξη Bitcoin καταναλώνει πάνω από 178 τεραβατώρες ενέργειας κάθε χρόνο.
Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, αν το Bitcoin ήταν ένα έθνος, θα ήταν στα 30 πιο ενεργοβόρα κράτη στη Γη – όσο περίπου η Αργεντινή. 
Αλλά η κατανάλωση ενέργειας δεν είναι η μόνη αρνητική πτυχή της εξόρυξης.
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται παρουσιάζει πολύ μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα.
Αυτό οφείλεται, εν μέρει, επειδή η διαδικασία συχνά βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα στον άνθρακα.
Σύμφωνα με μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Joule, η συνολική παραγωγή Bitcoin εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει την εκπομπή 22,9 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως – όσο δηλαδή παράγονται από την Ιορδανία και τη Σρι Λάνκα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι γίνονται προσπάθειες ώστε το Bitcoin να γίνει πιο πράσινο, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ορισμένοι ειδικοί στη βιωσιμότητα λένε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να λάβουν πιστώσεις άνθρακα για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο.
Οι πολιτικές για την αλλαγή του κλίματος από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης