Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Κρυπτονομίσματα: Γιατί επιχειρούν ορισμένα κράτη να τα θέσουν εκτός νόμου – Μαίνεται η μάχη σε μία αγορά 2 τρισ. δολ.

Κρυπτονομίσματα: Γιατί επιχειρούν ορισμένα κράτη να τα θέσουν εκτός νόμου – Μαίνεται η μάχη σε μία αγορά 2 τρισ. δολ.

Η Κίνα ενώνει τις δυνάμεις της με μία μικρή λίστα χωρών που τάσσονται κατά των κρυπτονομισμάτων

Σχετικά Άρθρα

Κυβερνήσεις κρατών, όπως η Κίνα, δεν αποφασίζουν ξαφνικά να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα, επειδή αναμένουν ότι η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζονται θα καταρρεύσει.
Είναι επειδή θέλουν να πρωτοστατήσουν σε ένα νομισματικό πείραμα όπου διακυβεύονται τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg 16 Σεπτεμβρίου 2021.
Με την τελευταία της κίνηση, η Κίνα ενώνει τις δυνάμεις της με μία μικρή λίστα χωρών που τάσσονται κατά των κρυπτονομισμάτων και οι οποίες κινούνται σε αντίθεση κατεύθυνση από το Ελ Σαλβαδόρ.
Στις ΗΠΑ, όπου οι συναλλαγές σε bitcoin επιτρέπονται μεν αλλά οι ρυθμιστικές αρχές ασκούν αυστηρό έλεγχο, ορισμένοι βλέπουν τα κατασταλτικά μέτρα της Κίνας ως μία ευκαιρία.

Η αντιπαράθεση

Η κατανόηση των πολλών διαστάσεων αυτής της πολύπλευρης μάχης με αντικείμενο τον έλεγχο της αγοράς θα είναι το «κλειδί» για τα εκατομμύρια των επενδυτών που ελπίζουν να «εξαργυρώσουν» τον επενδυτικό πυρετό στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Η μάχη αναμένεται να δοθεί μέσα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, όπου κάθε μέρα εμφανίζονται νέα προϊόντα που συνδέονται με το Bitcoin.
Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη συμμετέχουν σε αυτή την φρενίτιδα, όπως και τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το μέγεθος των επιπτώσεων

Σε γενικές γραμμές, η μάχη αυτή θα επηρεάσει και τις κοινωνικές συζητήσεις για τα πάντα: Από την κλιματική αλλαγή έως την ανισότητα και τις εμπορικές συναλλαγές έως την αγορά συναλλάγματος.
Ο τρόπος με τον οποίο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – ΗΠΑ και Κίνα – προσπαθούν να εποπτεύσουν την αγορά θα καθορίσει και το μέγεθος των επιπτώσεων.
«Η αγορά κρυπτονομισμάτων έγινε υπερβολικά μεγάλη για να αγνοηθεί.
Αποτελεί σήμερα μία αγορά αξίας 2 τρισ.δολαρίων και κάθε μεγάλη επενδυτική τράπεζα της Wall Street βοηθά τους επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή», αναφέρει ο Μάτ Χούγκαν, επικεφαλής επενδύσεων της Bitwise Asset Management.

Βενεζουέλα και Εσθονία

Οι παρεμβάσεις της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων χρονολογούνται από το 2013, όμως η τελευταία ήταν η πιο καθοριστική.
Αντ΄αυτού όμως, το Πεκίνο σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το δικό του ψηφιακό νόμισμα και η Κίνα είναι μόλις μία από τις 81 χώρες που εξετάζουν να προωθήσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.
Την αρχή έκαναν η Βενεζουέλα και η Εσθονία για να προστεθούν εν συνεχεία και άλλες, όμως είναι κατανοητό ότι η Κίνα με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων θα αποκτήσει προβάδισμα όταν θα αρχίσει να κυκλοφορεί το ψηφιακό γιουάν, αρχίζοντας απο τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022.
Ηδη, κάποιοι Αμερικανοί πολιτικοί θέλουν να απαγορεύσουν στους Αμερικανούς αθλητές να χρησιμοποιήσουν το e-γιουάν όσο θα είναι στην Κίνα.

Οι δύο αιτίες

Οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μέτρα καταστολής των κρυπτονομισμάτων για δύο λόγους, εξηγούν αναλυτές.
Πρώτον, θέλουν να κάμψουν τη δραστηριότητα mining (εξόρυξης) που είναι υπερβολικά ενεργοβόρος και εγείρει πολλές αντιθέσεις εν όψει μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής και δεύτερον θέλουν να μπορούν να ελέγχουν τις συναλλαγές σε νομίσματα και ταυτόχρονα να εξαλείψουν την οιανδήποτε πρόκληση για τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.

www.bankingnews.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης