Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Σε δίκη - ορόσημο οδηγείται το ανταλλακτήριο Binance - Πώς έχει γλιτώσει ως τώρα χιλιάδες αγωγές

Σε δίκη - ορόσημο οδηγείται το ανταλλακτήριο Binance - Πώς έχει γλιτώσει ως τώρα χιλιάδες αγωγές
«Σύμφωνα με την πολιτική μας, δεν είναι πολιτική μας να αποζημιώνουμε πελάτες για τεχνικά προβλήματά μας» αναφέρει η Binance
Σχετικά Άρθρα

Μόλις ο Καναδός trader κρυπτονομισμάτων είδε την τιμή του Ethereum να πέφτει, κατάλαβε πως είχε έρθει η ώρα να ρευστοποιήσει τα assets που είχε στην κατοχή του.
Ωστόσο, δυστυχώς για εκείνον, αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Ο Ahmed δραστηριοποιούνταν επενδυτικά μέσω της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο βάσει του συναλλακτικού του όγκου.
Παρ’ όλα αυτά, στις 19 Μαΐου, για περίπου μία ώρα προσπαθούσε αλλά δεν μπορούσε να «κλείσει» τις θέσεις του.
Εκείνη την ημέρα, τόσο το Bitcoin όσο και το Ethereum σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Μάρτιο του 2020, με την αγορά κρυπτονομισμάτων να πέφτει κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ό,τι έχει να κάνει με την κεφαλαιοποίησή της.
Ως αποτέλεσμα, τα κεφάλαια του Ahmed εξανεμίστηκαν.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι απώλειες που είχε έφτασαν τα 6 εκατομμύρια δολάρια.
Η Binance τού έδωσε κάποιες αόριστες υποσχέσεις περί αποζημίωσης, ωστόσο, «σύμφωνα με την πολιτική μας, δεν είναι πολιτική μας να αποζημιώνουμε πελάτες οι οποίοι χάνουν χρήματα λόγω τεχνικών προβλημάτων, αφού δεν καλύπτουμε υποθετικά και μη κατοχυρωμένα κέρδη»

Απώλειες λόγω… μόχλευσης και χωρίς έδρα

Αν μη τι άλλο, η Binance αντιμετωπίζει ενίοτε προβλήματα, ειδικά σε στιγμές μεταβλητότητας για κρυπτονομίσματα.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα κεφάλαια των traders – ειδικά όταν οι τιμές κατηφορίζουν.
Και αυτές οι απώλειες μπορούν να φτάσουν σε εκατομμύρια δολάρια όταν οι επενδυτές προβαίνουν σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα χρησιμοποιώντας μόχλευση.
Η Binance πρόσφατα μείωσε τη μέγιστη μόχλευση που μπορούν να αξιοποιήσουν οι πελάτες της σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης-χρηματοοικονομικά παράγωγα.
Στο μεταξύ, ο Changpeng "CZ" Zhao, το αφεντικό της Binance, έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι το ανταλλακτήριο δεν έχει επίσημη έδρα.
Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους χρήστες να οδηγήσουν την εταιρεία στα δικαστήρια.
Μια ομάδα από traders ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει.
Με τη βοήθεια της Liti Capital, μιας ελάχιστα γνωστής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών που παρέχει χρηματοδότηση δικαστικών διαφορών, σχεδόν 1.000 άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν σε διαδικασίες διαιτησίας στο Χονγκ Κονγκ για να ζητήσουν αποζημίωση από την Binance.
«Αυτή είναι μια περίπτωση ορόσημο για τη βιομηχανία» δήλωσε ο David Kay, επικεφαλής επενδυτικών στελεχών της Liti Capital, στο CNBC.
«Δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν έδρα, δεν έχουν γραφείο.
Το μόνο μέρος όπου η Binance μπορεί να λογοδοτήσει είναι σε ένα διεθνές δικαστήριο διαιτησίας στο Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε ο Kay.
Σημειώνεται πως οι όροι χρήσης της Binance λένε ότι οποιαδήποτε νομική διαφορά μπορεί να επιλυθεί μέσω διαιτησίας στο Διεθνές Κέντρο Διαιτησίας του Χονγκ Κονγκ.
Οι διαδικασίες διαιτησίας, σε αντίθεση με τις αγωγές αγωγής κατηγορίας, στοχεύουν στην επίλυση διαφορών εκτός δικαστηρίου.
Αυτό καθιστά ακόμα πιο δύσκολο για τον μέσο καταναλωτή να αιτηθεί κάποια αποζημίωση, καθώς οι αιτούντες πρέπει να πληρώσουν τέλη και πρόσθετα έξοδα - για παράδειγμα, ταξίδια στο Χονγκ Κονγκ.
Μεμονωμένα, αυτό θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάθε αιτούντα περίπου 65.000 $.
Για να καλύψει αυτά τα έξοδα, η Liti Capital έχει υποσχεθεί ότι θα χρηματοδοτήσει τους καταγγέλλοντες με τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια.

Καταστολή κρυπτογράφησης

Ενώ ορισμένες εταιρείες στον χώρο, όπως η Coinbase, έχουν επιδιώξει να συνάψουν σχέσεις με τις ρυθμιστικές αρχές, η Binance και πολλές άλλες λειτουργούν εκτός του πεδίου εφαρμογής των καθιερωμένων κανόνων.
Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις ρυθμιστικές αρχές.
Δύο βασικές ανησυχίες για τα κρυπτονομίσματα είναι η έλλειψη προστασίας για τους καταναλωτές και ο κίνδυνος ξεπλύματος χρήματος και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Binance, η οποία ιδρύθηκε από τον Zhao στην Κίνα πριν από τέσσερα χρόνια, δήλωσε πρόσφατα ότι επιδιώκει να γίνει ένα ρυθμιζόμενο ίδρυμα, με σχέδια για απόκτηση αδειών σε πολλές δικαιοδοσίες και τη δημιουργία περιφερειακών κεντρικών γραφείων.
Μάλιστα, ο Zhao εμφανίζεται πρόθυμος να παραδώσει τη σκυτάλη σε κάποιον με μεγαλύτερη εμπειρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης