Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Στα 40.000 δολάρια το Bitcoin με καύσιμο από την Αmazon - Βαρίδι το Tether, απειλεί με μόλυνση την αγορά

Στα 40.000 δολάρια το Bitcoin με καύσιμο από την Αmazon - Βαρίδι το Tether, απειλεί με μόλυνση την αγορά
Αγγελία για εύρεση στελέχους ανάπτυξης «στρατηγικής ψηφιακού νομίσματος και blockchain» άναψε φωτιές…
Σχετικά Άρθρα

Συνέχισε το ξέφρενο ράλι που είχε αρχίσει από την Παρασκευή 26 Ιουλίου το Bitcoin, καθώς το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έλαβε ώθηση από τις εικασίες περί συμμετοχής και ανάμειξης της Amazon στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Μια αγγελία από τον κολοσσό της λιανικής, βάσει της οποίας αναζητά στέλεχος για την ανάπτυξη «στρατηγικής ψηφιακού νομίσματος και blockchain», προκάλεσε ερωτήματα, με τους αναλυτές να ερίζουν σχετικά με το εάν η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε ερμηνευθεί ως αποδοχή του Bitcoin ως μεθόδου πληρωμής εκ μέρους της Amazon.
Ειδικότερα, το bitcoin διαπραγματεύεται στα 38.059,84 δολάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του CoinDesk, ενώ έφτασε και στα 39.544,29 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουνίου.
Το ράλι του Bitcoin έδωσε ώθηση και στα άλλα κρυπτονομίσματα με το ether να κερδίζει 5,9% στα 2.299,55 δολ.
Σε αυτό το κλίσμα, οι shorts έσπευσαν να καλύψουν τις θέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει περαιτέρω άνοδος.
Bitcoin volatility makes a comeback, taking prices higher
Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων κέρδισε πάνω από 114 δισ. δολάρια σε αξία σε 24 ώρες, σύμφωνα με δεδομένα από το Coinmarketcap.com.
Yπενθυμίζεται πως το ράλι ήρθε καθώς το bitcoin υποχώρησε πρόσφατα κάτω από τις 30.000 δολάρια, μετά από ένα παγκόσμιο sell off σε μετοχές.
«Νομίζω ότι είδαμε μια περίοδο συσσώρευσης στα επίπεδα των 29-30 χιλιάδων δολαρίων, δείχνοντας μια ανοδική τάση και μια πιθανή κίνηση προς τις 40 χιλιάδες δολάρια», δήλωσε ο Vijay Ayyar, επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno.

Aπειλή μόλυνσης από Tether

Tην ίδια στιγμή, αντιμέτωπα με την κατηγορία της απάτης είναι στελέχη της εταιρείας και οι ιδρυτές του Tether, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. 
Μάλιστα, ο αντίκτυπος αυτής της αποκάλυψης ήταν τέτοιος, που το Bitcoin έχασε 1.000 δολ.
Σημειώνεται πως το Tether είχε στοχοποιηθεί εδώ και καιρό από τις αρχές, αλλά και από τους αναλυτές της αγοράς.
Η Fitch έκανε λόγο για απειλή μόλυνσης των αγορών, που θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρές πιέσεις για την επιβολή ενός ακόμα πιο αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου σε σχέση με τον νεοφυή τομέα των «σταθερών νομισμάτων».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή κάποιο νόμισμα όπως το δολάριο ή το ευρώ.
Μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτά και ως σταθερά νομίσματα.
Έχουν ονομαστεί έτσι, καθώς είναι ρυθμισμένα ώστε η τιμή τους να έχει σταθερή αξία.

Η περίπτωση Tether

Ο προαναφερόμενος κίνδυνος μόλυνσης σχετίζεται με τα collateral των stablecoins που επιβεβαιώνουν το μέγεθος, τη ρευστότητα και τον κίνδυνο που διατρέχει αυτός που διακρατά τα συγκεκριμένα ψηφιακά assets.
Λιγότεροι κίνδυνοι δημιουργούνται από νομίσματα που υποστηρίζονται πλήρως από ασφαλή, ρευστά περιουσιακά στοιχεία.
Για παράδειγμα, το USD Coin, το δεύτερο μεγαλύτερο stablecoin, υποστηρίζεται από δολάρια ΗΠΑ σε σχέση 1: 1, με τα fiat νομίσματα να διατηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ωστόσο, τα stablecoins που χρησιμοποιούν κλασματικά αποθεματικά ή υιοθετούν κατανομή περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου ρίσκου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Για παράδειγμα, ηTether, ο μεγαλύτερος εκδότης stablecoin, αποκάλυψε ότι από τις 31 Μαρτίου 2021 κατείχε μόνο 26,2% σε μετρητά σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα που είχε εκδώσει.
Τα υπόλοιπα αποθεματικά της ήταν δεσμευμένες καταθέσεις και κρατικά χρεόγραφα, με το το 49,6% από αυτά να είναι εμπορικά ομόλογα (CP).
Με άλλα λόγια, η Tether κατείχε στις 31 Μαρτίου 2021 εμπορικά ομόλογα 20,3 δισεκ. δολ., ενώ τα ενοποιημένα περιουσιακά της στοιχεία ανήλθαν σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια και ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με το Tether σε δολάρια ΗΠΑ έφτασαν στις 28 Ιουνίου τα 62,8 δισεκατομμύρια.
tether_reserves_breakdown.jpg

Σύμφωνα με τη Fitch, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι συμμετοχές σε εταιρικά ομόλογα μπορεί να είναι μεγαλύτερες από εκείνες των περισσότερων funds τόσο στη Wall Street όσο και στις αναδυόμενες αγορές.
Μια ξαφνική μαζική εξαγορά Τether θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα των πιστωτικών αγορών εάν συνδυαστεί με sell off στα εταιρικά ομόλογα.
Υπενθυμίζεται ότι, σε μια ανάλογη περίπτωση, ένα πλήρως εξασφαλισμένο coin, το Iron, τον Ιούνιο μηδένισε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης