Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Πώς συνδέεται το οικονομικό σκάνδαλο των «πυραμίδων» της Αλβανίας με τα κρυπτονομίσματα

Πώς συνδέεται το οικονομικό σκάνδαλο των «πυραμίδων» της Αλβανίας με τα κρυπτονομίσματα
Το σκάνδαλο με τις πυραμίδες και η συνακόλουθη χρηματοπιστωτική κρίση στην Αλβανία τη δεκαετία του 1990 «αποκαλύπτoυν» πολλά για τη σημερινή κατάσταση
Σχετικά Άρθρα

Μια φορά και έναν καιρό στην Αλβανία, έκανε την εμφάνισή του ένας ασταθής, εναλλακτικός χρηματοοικονομικός κλάδος, ο οποίος προώρισται –υποτίθεται- να αντικαταστήσει το τεχνολογικά σε υστέρηση τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Τα διδάγματα και οι μνήμες από τη δραματική κατάρρευση που υπήρξε εκείνη την εποχή είναι ακόμα νωπά.
Ουσιαστικά, αυτό που αρχικά χαρακτηρίστηκε ως μετα-κομμουνιστική επιχειρηματική επιτυχία αποδείχθηκε ότι ήταν τεραστίων διαστάσεων πυραμίδες.
Το μάρκετινγκ και οι «μεγάλες» υποσχέσεις μετέτρεψαν ένα ανεπίσημο, αποκεντρωμένο οικοσύστημα, που διευκολύνει τη διάπραξη εγκλημάτων, σε μια γενική μανία που κυριάρχησε στα πλήθη, καθώς ήταν ανεξέλεγκτη.
Ακούγεται, άραγε, οικείο;
Οι φανατικοί των κρυπτονομισμάτων θα κάνουν αμέσως τον παραλληλισμό με τις αλβανικές πυραμίδες.
Αν μη τι άλλο, βέβαια, θα επικαλεστούν την αγαπημένη του προσευχή, το μάντρα που επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά κατά των πικρόχολων κριτικών και σχολίων: «Απολαύστε τη φτώχεια σας».
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_9ca2d530-c9db-11eb-aa21-e7020ba51952-standard.png
Βέβαια, ακόμα και για τους επικριτές των κρυπτονομισμάτων, ο παραπάνω παραλληλισμός μπορεί να είναι λίγο άδικος.
Ούτως ή άλλως, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες εφευρέσεις που προκύπτουν από την αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι οποίες, προφανώς, θα παραμείνουν.
Αλλά υπάρχουν μερικά λεπτά διδάγματα από την αλβανική καταστροφή για τις ρυθμιστικές αρχές που περιβάλλουν τώρα τον κόσμο της κρυπτογράφησης.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_438812c0-cf95-11eb-8732-35bbddfc3070-standard.png
Το σκάνδαλο με τις πυραμίδες και η συνακόλουθη χρηματοπιστωτική κρίση στην Αλβανία τη δεκαετία του 1990 «αποκαλύπτουν» πολλά για τη σημερινή κατάσταση.
Μετά τον ψυχρό πόλεμο, η χώρα αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό, που εντυπωσίασε ακόμα και το ΔΝΤ.
Όμως, οι κρατικές τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες να δώσουν δάνεια.
Ως αποτέλεσμα, οι Αλβανοί στράφηκαν στο συνάλλαγμα και σε υποτιθέμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αρχικά, ακόμη και το ΔΝΤ πίστευε ότι η κατάσταση που διαμορφωνόταν ήταν ευλογία, χάρη στη διοχέτευση εμβασμάτων από Αλβανούς στο εξωτερικό.
Ωστόσο, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις μετεξελίχθηκαν σε τεράστια σχήματα Ponzi, στα οποία έφτασαν να είναι εκτεθειμένο πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των 3 εκατομμυρίων Αλβανών, χάρη στις υψηλές αποδόσεις που υπόσχονταν.
Στο αποκορύφωμά τους, η ονομαστική αξία των εν λόγω συστημάτων ήταν ίση με το μισό ετήσιο αλβανικό ΑΕΠ.
Παρά τους αμοιβαία επωφελείς δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα, απολάμβαναν σεβασμού χάρη στις διαφημίσεις και την πολιτική διαφθορά.
Η κεντρική τράπεζα της Αλβανίας προειδοποίησε για τους κινδύνους, αλλά οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να επιβάλουν τους κανόνες της, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι εναλλακτικές εταιρείες χρηματοδότησης τελούν σε νομικό κενό.
Στις αρχές του 1997 τα συστήματα κατέρρευσαν, πυροδοτώντας βίαιες αναταραχές, κατά τη διάρκεια των οποίων χάθηκαν 2.000 ζωές.
Είναι σαφές ότι οι παραλληλισμοί μεταξύ των αλβανικών πυραμίδων και του σημερινού κρυπτοσυστήματος είναι πολλοί και απολύτως συγκεκριμένοι...
Και τα δύο εξαρτώνται απόλυτα από τις συνεχείς εισροές χρημάτων.
Και τα δύο υπόσχονται αστρονομικές αποδόσεις.
Ακόμα και ο Nassim Nicholas Taleb, αρχικά οπαδός του bitcoin, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι τίποτα παρά ένα «σχήμα» Ponzi.
Επίσης, τυγχάνουν χρήσης από εγκληματίες.

https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_1d747be0-c889-11eb-b204-b32175b9d0a7-standard.png

Ωστόσο, τα κύρια διδάγματα από την αλβανική καταστροφή είναι ότι οι φούσκες εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή.
Και το κόστος της ρυθμιστικής παράλυσης μπορεί να είναι τεράστιο.
Αλβανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, επειδή οι εταιρείες-πυραμίδες δεν ενέπιπταν στην αρμοδιότητά τους.
Ωστόσο, η καταστροφή υπονόμευσε την οικονομική πρόοδο.
Μια τοπική εφημερίδα τότε έγραψε: «Προς το παρόν, ας υποθέσουμε ότι η Αλβανία δεν υπάρχει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης