Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Binance: Ο λόγος του «λουκέτου» σε Λονδίνο, Τόκιο, νησιά Cayman και η Άγρια Δύση των κρυπτονομισμάτων

Binance: Ο λόγος του «λουκέτου» σε Λονδίνο, Τόκιο, νησιά Cayman και η Άγρια Δύση των κρυπτονομισμάτων
Ο ιδρυτής της Binance, του οποίου η περιουσία εκτιμήθηκε από το Forbes σε σχεδόν 2 δισ. δολάρια όταν το bitcoin ανέβαινε τον Μάρτιο, επιμένει ότι η εταιρεία δεν έχει επίσημη έδρα
Σχετικά Άρθρα

Η εταιρεία Binance του Changpeng Zhao βρίσκεται παντού και πουθενά.
Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων έχει διενεργήσει μόνο το 2021 συναλλαγές τρισεκ. δολ., μετατρέποντας σε ψηφιακά νομίσματα fiat χρήματα σε όλο τον κόσμο μέσω ενός αστερισμού συνεργατών.
Και όμως, δεν έχει έδρα.
Aπό τα Νησιά Cayman, έχει εξελιχθεί με εξαιρετική ταχύτητα σε έναν κορυφαίο παίκτη στον κλάδο.
Πλέον, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσει τον έλεγχο των δυτικών ρυθμιστικών αρχών.
Προηγουμένως, ο Καναδοκινέζος ιδιοκτήτης της είχε εκδιωχθεί από την Κίνα, αλλά και από την Ιαπωνία, καθώς είχε λάβει προειδοποίηση πως δεν είχε εξουσιοδότηση για την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω κρυπτονομισμάτων.
Μέχρι που προσγειώθηκε στη Μάλτα, με τον τότε πρωθυπουργό να καλωσορίζει την Binance με ανοιχτές αγκάλες, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ο Zhao, του οποίου η περιουσία εκτιμήθηκε από το Forbes σε σχεδόν 2 δισ. δολάρια όταν το bitcoin ανέβαινε τον Μάρτιο, επιμένει ότι η εταιρεία δεν έχει επίσημη έδρα.
«Πρέπει να έχετε μια οντότητα, πρέπει να έχετε μια έδρα, πρέπει να έχετε έναν τραπεζικό λογαριασμό.
Όλα αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται να υπάρχουν για εταιρείες blockchain», είπε σε μια διάσκεψη το 2020.
Και, λογικά, τον κυνήγησαν…
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_4cbe3aa0-db1a-11eb-bbef-13c5b7759df7-standard.png
Χτύπημα από Λονδίνο, Τόκυο και νησιά Cayman

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, η κύρια χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της χώρας, δήλωσε ότι η τοπική μονάδα της Binance δεν επιτρέπεται να διεξάγει πράξεις που σχετίζονται με ρυθμιζόμενες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.
Η Binance προσφέρει συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και παραγώγων που συνδέονται με αυτά, όπως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Η Binance Markets, ο βραχίονας της εταιρείας, υπέβαλε αίτηση εγγραφής στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς και απέσυρε την αίτησή της στις 17 Μαΐου.
«Ένας σημαντικά υψηλός αριθμός επιχειρήσεων κρυπτογράφησης δεν πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα» σύμφωνα με τους κανονισμούς για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» δήλωσε εκπρόσωπος της FCA σε email.
«Από τις εταιρείες που έχουμε αξιολογήσει μέχρι σήμερα, πάνω από το 90% έχει αποσύρει τις αιτήσεις μετά την παρέμβασή μας».
Παράλληλα, ο οικονομικός παρατηρητής της Ιαπωνίας εξέδωσε δήλωση στις 25 Ιουνίου, αναφέροντας ότι η Binance δεν είναι εγγεγραμμένη για να κάνει συναλλαγές στη χώρα.
Η τιμή του bitcoin υποχώρησε το σαββατοκύριακο μετά τις ρυθμιστικές κινήσεις, φτάνοντας έως τα 33.250 δολάρια
Αλλά και η Νομισματική Αρχή των Νήσων Cayman δήλωσε ότι η Binance δεν έχει εξουσιοδότηση να λειτουργεί ως ανταλλακτήριο και «διερευνά» εάν κάποια από τις δραστηριότητές της σχετίζεται με τον φορολογικό παράδεισο.
Την Παρασκευή 3 Ιουλίου, η Ταϊλάνδη υπέβαλε ποινική καταγγελία εναντίον της εταιρείας για φερόμενη λειτουργία χωρίς άδεια.

«Ξέπλυμα»

Η κανονιστική επίθεση εναντίον της εταιρείας και ορισμένων θυγατρικών της οφείλεται στο γεγονός ότι οι οικονομικοί επόπτες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν ότι χρήματα από ναρκωτικά, ransomware και άλλα εγκλήματα ξεπλένονται στο νόμιμο τραπεζικό σύστημα μέσω μη εποπτευόμενων κόμβων που έχουν να κάνουν με τα κρυπτονομίσματα.
«Τα ανταλλακτήρια είναι τα σύνορα μεταξύ του σκοτεινού ιστού και του ρυθμιζόμενου fiat κόσμου», λέει ο Tom Keatinge, ειδικός σε θέματα οικονομικού εγκλήματος στο Royal United Services Institute.
Η σύγκρουση με την Binance δίνει μια γεύση για το τι θα επακολουθήσει, λένε οι ειδικοί.
Πενήντα δύο χώρες ρυθμίζουν τώρα «παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων» και έξι τους έχουν απαγορεύσει εντελώς.
Οι αρχές φοβούνται ότι οι traders χρησιμοποιούν βρώμικα χρήματα για να αγοράσουν το ψηφιακά ισοδύναμά τους ή να το αποδεχτούν ως πληρωμή για εγκληματικές δραστηριότητες.
«Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι μια άγρια ​​δύση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να είναι» λέει ο David Lewis, εκτελεστικός γραμματέας της FATF.
Η Binance λέει ότι είναι «κατηγορηματικά αναληθές» ότι στερείται επαρκούς ικανότητας συμμόρφωσης και συνεχίζει να επενδύει.
Σε κάθε περίπτωση, οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τα κρυπτονομίσματα μπορεί να αποδειχθούν… καζίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης