Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών: Τα ψηφιακά νομίσματα δεν απειλούν τις δραστηριότητες των τραπεζών

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών: Τα ψηφιακά νομίσματα δεν απειλούν τις δραστηριότητες των τραπεζών

Σύμφωνα με τον Benoit Coeure, στέλεχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να εκμεταλλευθούν το ψηφιακό χρήμα για την παροχή νέων υπηρεσιών στους πελάτες τους

Σχετικά Άρθρα
Οι κεντρικοί τραπεζίτες επιχειρούν εν γένει να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες ότι οι προσπάθειές τους να αναπτύξουν ψηφιακά νομίσματα θα απομακρύνουν τις επιχειρήσεις από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σχολιάζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Benoit Coeure, επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών,, δήλωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να βλέπουν το τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικέςς τράπεζες «ως ευκαιρία που θα τους επιτρέψει να προσφέρουν νέες υπηρεσίες στους πελάτες τους, ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου νέων τεχνολογιών»

Μέσα πληρωμών

Οι νομισματικές αρχές από τη Σουηδία έως την Κίνα σχεδιάζουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, καθώς η φθίνουσα χρήση χαρτονομισμάτων και κερμάτων απειλεί με κατάργηση τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμών.
Εν τω μεταξύ, η εμφάνιση κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες για να διασφαλίσουν ότι έχουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση προτούν κυριαρχήσουν μη ρυσθμισμένα μέσα πληρωμών.

Φυγή καταθέσων

Ωστόσο, η προοπτική ενός ψηφιακού νομίσματος που ελέγχεται από τις κεντρικές τράπεζες (CBDC – Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπρζών)  ανησυχεί τις εμπορικές τράπεζες για το ενδεχόμενο να χάσουν τον έλεγχο των ροών των πελατών.
Η Fitch Ratings προειδοποίησε πρόσφατα ότι η ευρεία υιοθέτηση των CBDC θα μπορούσε να διαταράξει τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, εάν η εισαγωγή τους δεν γίνει με τον κατάλληλο τρόπο.
Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την αιφνίδια ροή κεφαλαίων στα CBDC και την εκμηδένιση των τραπεζικών καταθέσεων.

Σύστημα δύο επιπέδων

Η Coeure είπε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να κυριαρχήσει ένα μοντέλο δύο επιπέδων, σύμφωνα με το οποίο τα ψηφιακά νομίσματα θα εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες αλλά θα διανέμονται από τις εμπορικές.
Η Cecilia Skingsley, η αναπληρωτής επικεφαλής της Riksbank της Σουηδίας, δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διαδραματίσουν «εστιασμένο και στενό ρόλο» στην παροχή της υποδομής στην οποία μπορεί να οικοδομήσει ο ιδιωτικός τομέας, «και εκεί θα περιοριστούμε», σημείωσε.
Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας δεν πρέπει να σχετίζονται με την «αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο Coeure.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης