Κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα θα οδηγήσουν τον κόσμο στο επόμενο κραχ – Το κοινό με τις κρίσεις 2000 και 2008

Τα κρυπτονομίσματα θα οδηγήσουν τον κόσμο στο επόμενο κραχ – Το κοινό με τις κρίσεις 2000 και 2008

Τα cryptos θα «οδηγήσουν στην επόμενη οικονομική κρίση», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Metalla Royalty & Streaming

Σχετικά Άρθρα
Όλες σχεδόν οι κρίσεις της τελευταίας 25ετίας είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη μαζική υιοθέτηση ενός νέου χρηματοοικονομικού προϊόντος ή μιας νέας τεχνολογίας που δεν είναι πολύ καλά κατανοητή.

Και αυτός είναι ο λόγος που τα κρυπτονομίσματα θα οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα ακόμη κραχ.
Αυτό αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος των εταιρειών δικαιωμάτων και ροής πολύτιμων μετάλλων Metalla Royalty & Streaming, Brett Heath, ο οποίος προειδοποιεί ότι τα cryptos θα «οδηγήσουν στην επόμενη οικονομική κρίση».

Τα κοινά των κρίσεων

Σύμφωνα με τον CEO της Metalla, η αγορά κρυπτογράφησης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την τεχνολογική συντριβή των αρχών της δεκαετίας του 2000 και την κρίση ενυπόθηκων δανείων του 2008.
«Όταν κοιτάζεις πίσω τις τελευταίες δεκαετίες και βλέπεις όλες τις οικονομικές κρίσεις που συνέβησαν, ξέρεις ότι έχουν μερικά κοινά πράγματα.
Και ένα από αυτά είναι η μαζική υιοθέτηση ενός νέου χρηματοοικονομικού προϊόντος ή μιας νέας τεχνολογίας που δεν είναι πολύ καλά κατανοητή. "
«Αν εξετάσουμε στην κρίση ενυπόθηκων δανείων του 2008, τότε διαπιστώνουν ότι είχαμε τη μαζική υιοθέτηση χρεωστικών τίτλων, εξασφαλισμένων υποχρεώσεων χρέους.
Και όταν το κοινό είχε αγκαλιάσει αυτό το νέο χρηματοοικονομικό προϊόν, τότε η πτώση του μετατράπηκε σε ένα τεράστιο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Νομισματική πολιτική… ιδιωτών

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Metalla χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα ως μία «άδεια εκτύπωσης χρημάτων από τον ιδιωτικό τομέα», καθώς το ποσό ρευστότητας που διοχετεύεται στην αγορά από τις αρχές του 2020 είναι τεράστιο.
Αυτό συγκρίνεται με τον δείκτη M1 των Ηνωμένων Πολιτειών – το συνολικό ρευστό χρήμα σε κυκλοφορία - σημειώνοντας ότι από τον Ιανουάριο του 2020, το M1 έχει «αυξηθεί κατά τεσσεράμισι φορές».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το Μ1 αυξήθηκε από 4.018 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2020, σε περίπου 18.935 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2021.
«Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση και είναι τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Αλλά αν κοιτάξουμε στην κρυπτογράφηση χρησιμοποιώντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση, η αύξηση είναι πάνω από δέκα φορές», πρόσθεσε ο Heath.

Καμία αξία στα κρυπτονομίσματα

Ο Heath φαίνεται να διατηρεί ανησυχίες για τον συστημικό κίνδυνο από τη μαζική επένδυση σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που πιστεύει ότι δεν έχει «κάποια εγγενή αξία», με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα sell off παρόμοιο με την τεχνολογική κρίση των αρχών της δεκαετίας του 2000.
«Όταν εξαντληθεί αυτό το ποσό κεφαλαίου στα ψηφιακά πορτοφόλια σε όλο τον κόσμο, θα υπάρξουν κάποιες σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που είναι αισθητές παντού», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο, αμφισβήτησε τη θέση ότι το Bitcoin ξεπερνά το χρυσό ως απόθεμα αξίας.
Αμφισβήτησε επίσης την ιδέα ότι η μέγιστη προσφορά Bitcoin των 21 εκατομμυρίων του δίνει έλλειψη ή αξία και επισήμανε άλλα κρυπτονομίσματα χαμηλότερης αξίας υποστηρίζονται από καλύτερη τεχνολογία και χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια.
«Όταν υπάρχουν τόσα πολλά, ποια είναι η αξία ή ποια είναι πραγματικά αυτή η εγγενής αξία;» αναρωτήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης