Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

To Bitcoin γίνεται «πράσινο» και ανακάμπτει - Διχασμένοι αναλυτές και επενδυτές για την αξία του

To Bitcoin γίνεται «πράσινο» και ανακάμπτει - Διχασμένοι αναλυτές και επενδυτές για την αξία του
Την πράσινη ανάπτυξη φέρεται να «αγκαλιάζει» η αγορά του Bitcoin, αλλά δεν πείθει…

Την πράσινη ανάπτυξη φέρεται να «αγκαλιάζει» η αγορά του Bitcoin, κάτι που σε ελάχιστα λεπτά έφερε ανάκαμψη στην τιμή του και ψυχική ανάταση στους κατόχους κρυπτονομισμάτων.
Ειδικότερα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Bitcoiners αποφάσισε να υιοθετήσει πιο «πράσινες» πρακτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος την Τρίτη 25 Μαΐου, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ανέκαμπτε στα 38.000 δολ.
dasfdsfadsaf.JPG
Πιο συγκεκριμένα, τo Νέο Συμβούλιο Εξορύξεων Bitcoin, αφού ξεκαθάρισε πως δεν προτίθετα να προβεί σε αλλαγές σε ό,τι αφορά το λογισμικό που χρησιμοποιείται, έχει ως σκοπό την υιοθέτηση πιο βιώσιμων και «πράσινων» πρακτικών προκειμένου οι εξορύξεις να αποκτήσουν περιβαλλοντικό πρόσημο.
Το συμβούλιο, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Elon Musk και τον διευθύνοντα σύμβουλο της MicroStrategy Michael Saylor, κατά τ’ άλλα, θα σεβαστεί τη φύση του Βitcoin, χωρίς να ενθαρρύνει τη διάκριση μεταξύ των λεγόμενων «καθαρών» και «βρώμικων νομισμάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Argo Blockchain, Peter Wall.
Ωστόσο, όταν οι Musk και Saylor αποκάλυψαν τη σύγκληση του Συμβουλίου στο Twitter τη Δευτέρα, οι σκληροπυρηνικοί του Bitcoin τη συνέκριναν με την αμφιλεγόμενη και τελικά αποτυχημένη συμφωνία της Νέας Υόρκης του 2017.
Αυτή η κλειστή συγκέντρωση στελεχών δεν συνάδει με τις αρχές της αποκεντρωμένης οικονομίας αλλά και του νομίσματος, είπαν.
Πολλοί χρήστες αμφισβητούν πώς μια μικρή ομάδα εταιρειών και ουσιαστικά δύο πρόσωπα όπως ο Elon Musk και ο Saylor μπορούν να καθορίζουν την τύχη μιας παγκόσμιας κοινότητας.
«Αυτή δεν είναι η αρχή του ΟΠΕΚ των Bitcoin» είπε ο Marty Bent, συνιδρυτής της Great American Mining.
«Είμαστε όλοι ανεξάρτητοι, αποκεντρωμένοι miners.
Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα για να βοηθηθεί η βιομηχανία και να συντρέξει ο ένας τον άλλον».
Σε κάθε περίπτωση, η συγκρότηση του συμβουλίου ήταν απόρροια φωνών όπως του Kevin O’Leary, του αστέρα του «Shark Tank», που προωθούν την ιδέα ότι τα bitcoin μπορούν να είναι «καθαρά» ή «βρώμικα» ανάλογα με το πώς εξορύσσονται, και ότι οι θεσμικοί επενδυτές πρέπει να αγοράζουν μόνο τα «καθαρά».
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι θα υιοθετηθούν εγκαίρως τα κριτήρια ESG» είπε το συμβούλιο των Bitcoiners.

 

Roubini: Ούτε ψηφιακός χρυσός ούτε assets, τα κρυπτονομίσματα είναι μια γιγαντιαία φούσκα

Στον αντίποδα, στον πλέον ορκισμένο εχθρό των κρυπτονομισμάτων αναδεικνύεται ο γνωστός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Bill Clinton, Nouriel Roubini.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Goldman Sachs, υποστήριξε με θέρμη πως τα κρυπτονομίσματα είναι φούσκα, δεν έχουν καμία σχέση με τον χρυσό και ουσιαστικά δεν φέρνουν καμία επανανάσταση.
Μάλιστα, επεσήμανε πως μόνο αποκεντρωμένα δεν είναι, αφού «υπηρετούν» ένα άκρως ολιγοπωλιακό καθεστώς.
Στην ερώτηση γιατί θεωρεί πως τα κρυπτονομίσματα είναι φούσκα, ο Roubini απαντά πως τα νομίσματα πρέπει να έχουν τέσσερις ιδιότητες: πρέπει να είναι μια μονάδα λογαριασμού, ένα μέσο πληρωμής, ένα σταθερό αποθεματικό αξίας (store of value) και να λειτουργούν ως αριθμητική μονάδα.
«Το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία από αυτές τις δυνατότητες.
Επίσης, δεν είναι assets, διότι δεν παρουσιάζουν ταμειακές ροές ή χρησιμότητα για να προσδιορισθεί η θεμελιώδης αξία τους.
Δεν παρέχουν μερίσματα και δεν έχουν χρησιμότητα, οπότε δεν έχουν θεμελιώδη αξία.
Με αυτή την έννοια, μου φαίνονται φούσκα» αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος και συνεχίζει:
Αμφιβάλλω αν οι θεσμικοί επενδυτές παρουσιάζουν σοβαρή έκθεση σε αυτού του είδους τα περιουσιακά στοιχεία.
Ο Roubini υπογραμμίζει ότι ένα bitcoin μπορεί να διεκπεραιώσει επτά συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, συγκριτικά με το δίκτυο της Visa που μπορει να διεκπεραιώνει 65.000 συναλλαγές στον ίδιο χρόνο.
«Δεν είμαι σίγουρος, αλλά στην πραγματικότητα το σύστημα των κρυπτονομισμάτων δεν είναι αποκεντρωμένο.
Πρόκειται για ένα ολιγοπώλιο, με κάποιες εταιρείες εξόρυξης να συγκεντρώνουν το 70% έως 80% της αγοράς.
Το δε 99% όλων των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα πραγματοποιούνται σε κεντρικά χρηματιστήρια.
Λιγότερο από 0,5% των διευθύνσεων κατέχουν περίπου το 85% όλων των bitcoin, με βάση τα δεδομένα CoinMarketCap» καταλήγει.

Dalio (Bridgewater): Έχω μερικά Bitcoins στο χαρτοφυλάκιό μου…

H ανησυχία για μια επικείμενη παγκόσμια κρίση χρέους οδήγησε τον διαχειριστή ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο από το να αμφιβάλλει για το Bitcoin να ασχοληθεί πολύ ενεργά με αυτό.
Ο λόγος για τον ιδρυτή της Bridgewater Associates, Ray Dalio, που δήλωσε ότι το δολάριο βρίσκεται στα πρόθυρα ακραίας υποτίμησης, στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 1971.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Κίνα απειλεί την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία του αμερικανικού νομίσματος.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το bitcoin, με ιδιότητες που προσομοιάζουν σε χρυσό, φαίνεται όλο και πιο ελκυστικό ως όχημα εξοικονόμησης, δήλωσε ο Dalio, του οποίου η εταιρεία, με υπό διαχείριση assets 101,9 δισεκ. δολ., είναι το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο.
«Προσωπικά, θα προτιμούσα να έχω bitcoin παρά ένα ομόλογο» σε ένα πληθωριστικό σενάριο, δήλωσε ο Dalio κατά τη διάρκεια ς συνομιλίας με τον επικεφαλής της CoinDesk, Michael J. Casey.
Το ενδιαφέρον του είναι κάτι περισσότερο από υποθετικό ή ακαδημαϊκό.
«Έχω στο χαρτοφυλάκιό μου… μερικά Bitcoins» είπε.

Rubenstein: Τα κρυπτονομίσματα θα παραμείνουν στην αγορά, είναι ο νέος χρυσός

Τα κρυπτονομίσματα θα παραμείνουν στη χρηματοπιστωτική αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο θρυλικός επενδυτής David Rubenstein.
Παρότι ο ίδιος δεν αγόρασε ποτέ κρυπτονομίσματα, έχει επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε εταιρείες που συνδέονται με αυτά.
Όπως υποστήριξε στο CNBC, τα κρυπτονομίσματα θα παραμείνουν στην αγορά για τα επόμενα χρόνια, συνεπώς τέτοιες επενδύσεις είναι απολύτως αποδεκτές.
«Τα κρυπτονομίσματα ήρθαν από το πουθενά και κυριάρχησαν.
Νομίζω ότι αυτό το status δεν πρόκειται να αλλάξει.
Δεν είναι ρεαλιστική τοποθέτηση πως η κυβέρνηση μπορεί να εμποδίσει την επέκταση των κρυπτονομισμάτων» ανέφερε ο Rubenstein, συμπληρώνοντας πως πολλοί επενδυτές τα χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό ή ως εναλλακτική του χρυσού.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης