Κρυπτονομίσματα

Riksbank: Αργεί περαιτέρω το πρότζεκτ για ψηφιακό νόμισμα για τη Σουηδία

Riksbank: Αργεί περαιτέρω το πρότζεκτ για ψηφιακό νόμισμα για τη Σουηδία
Αν και παλαιότερα θεώρησε ότι μπορεί να προχωρήσει με την e-κορώνα η Riksbank πλέον αναφέρει ότι το πιλοτικό έργο δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2022, ενώ αφήνει περιθώριο να συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι τα τέλη 2026
Το κάποτε πρωτοποριακό όραμα των Σουηδών για ψηφιακό νόμισμα από την κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να τεθεί σε ισχύ, από ό,τι πίστευαν αρχικά.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Riksbank δημοσίευσε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης ενός πιλοτικού έργου.
Αναφέρει ότι ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο εξαφανίζονται τα μετρητά παρουσιάζει «δυνητικά προβλήματα», που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο ελέγχεται από μια κεντρική τράπεζα.
Το έργο είναι τεράστιο και η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η παλαιότερη στον κόσμο, συνεχίζει να πηγαίνει προς τα πίσω το χρονοδιάγραμμά της.
Αν και παλαιότερα θεώρησε ότι μπορεί να προχωρήσει με την e-κορώνα έως το 2018, η Riksbank πλέον αναφέρει ότι το τρέχον πιλοτικό πρότζεκτ δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, ενώ αφήνει περιθώριο για να συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι τα τέλη του 2026.
Η Mithra Sundberg, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος της Riksbank που διαχειρίζεται το έργο από τη Στοκχόλμη, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να μην αποφασίσουμε την τεχνολογία, προτού καταλάβουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνει το ψηφιακό νόμισμα.
Η κεντρική τράπεζα καθιστά σαφές ότι το ψηφιακό νόμισμα δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά και ότι -αν προχωρήσει- πιθανότατα θα απαιτηθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.
Η Sundberg σημείωσε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα e-krona της Σουηδίας δεν έχει ακόμη διερευνήσει τις συνέπειες της νομισματικής πολιτικής. Αλλά αυτή και η ομάδα της «εξέτασαν τις τεχνικές δυνατότητες να είναι σε θέση να υπάρχουν επιτόκια».
Το πιλοτικό έργο της Riksbank δείχνει ότι θα ήταν δυνατό να υπάρχουν επιτόκια σε ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας.
Εάν πρόκειται για αρνητικά επιτόκια, ο τελικός χρήστης μπορεί να διατηρήσει τα token, αλλά όχι ένα ξεχωριστό κλειδί που παρέχει πρόσβαση σε αυτά τα token.
Τελικά, οι πολιτικοί και όχι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποφασίσουν πώς θα είναι το μέλλον των χρημάτων στη Σουηδία.
Οι βουλευτές θα κρίνουν εάν οι πληροφορίες από το πιλοτικό πρότζεκτ πείθουν ότι είναι απαραίτητη η e-krona, και εάν ναι, ποια μορφή πρέπει να έχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης