Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

ΗΠΑ: Πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση «ψηφιακού δολαρίου» από τη Fed

ΗΠΑ: Πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση «ψηφιακού δολαρίου» από τη Fed

Ιδιαίτερα κερδοσκοπική και αναποτελεσματική είναι η χρήση του κρυπτοκομίσματος Bitcoin, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen

Σχετικά Άρθρα
H κυβερνηση Biden διάκειται θετικά ως προς το διερευνηθεί η βιωσιμότητα του ψηφιακού δολαρίου δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen τη Δευτέρα 22 Φερβουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Πρόκειται για μια σημαντική στροφή στην πολιτική του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς ο προκάτοχός της Steven Mnuchin είχε απορρίψει διαρρήδην αυτόν την προοπτική.
«Είναι λογικό οι κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν» την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων με τη εγγύησή τους, δήλωσε η Yellen σε συνέδριο των New York Times τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου. .

Φτωχά νοικοκυριά

Επισήμανε ότι η ψηφιακή έκδοση του δολαρίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση των εμποδίων ένταξης στην οικονομική δραστηριότητα ατόμων χαμηλού εισοδήματος..
‘«Πάρα πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν πρόσβαση σε συστήματα εύκολων πληρωμών και τραπεζικούς λογαριασμούς και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι στ οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ένα ψηφιακό δολάριο, ένα ψηφιακό νόμισμα που θα θα εκδοθεί από την κεντρική τράπεζα», σημείωσε.

Σχεδιασμοί

«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε συντομότερες, ασφαλέστερες και φθηνότερες πληρωμές» σημείωσε καταγράφοντας τους στόχους εισδοχής ενός ψηφιακού νομίσματος..
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ  Fed, διεξήγαγαν έρευνα για το πώς θα λειτουργούσαν οι ψηφιακές εκδόσεις του νομίσματός τους.
Οι αξιωματούχοι εξετάζουν γενικά τόσο τις ευκαιρίες όσο και τους κινδύνους και πολλές κεντρικές τράπεζες κινούνται με σχετικά αργούς ρυθμούς στη υιοθέτηση της ιδέας, ενώ η Κίνα προχώρησε σε πιλοτικές δοκιμές του ψηφιακού γιουάν.

Πολιτικό ενδιαφέρον

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής για το Τραπεζικό Σύστημα της Γερουσίας Sherrod Brown, υποστήριξε τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους στηνπρόσβαση και μεταφορά χρημάτων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.
Το Bitcoin, από την πλευρά του, υποστηρίζεται ως ουσιαστικά ένα ξεχωριστό σύστημα πληρωμών εκτός του χρηματοοικονομικού συστήματος, ανεξάρτητο από τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών και των ψηφιακών νομισμάτων η κυκλοφορία των οποίων ρυθμίζεται από το κράτος τα οποία αναμένεται να εκδοθούν.

Εκδοτικό δικαίωμα

Εχουμε μια τροπον τίνά de facto απώλεια του εκδοτικού δικαιώματος των κεντρικών τραπαζών, τις διαστέσεις τις οποίας ακόμη εξερευνούμε, σημειώνεται σχετικά.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell τόνισε ότι είναι πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ, ως θεματοφύλακας του πιο δημοφιλούς αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο, σε αυτό το μέτωπο να κάνουν τις σωστές κινήσεις και όχι να κυνηγήσουν την πρωτιά.

Υπό εξέταση

Ο Yellen επανέλαβε αυτό, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν ορισμένα ζητήματα - συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ένα ψηφιακό νόμισμα μπορεί να επηρεάσει τις τραπεζικές καταθέσεις στη λιανική τραπεζική, την οικονομική σταθερότητα, την προστασία των καταναλωτών και τις παράνομες συναλλαγές.
«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβουμε υπόψη εδώ, αλλά αξίζει να το δούμε», υπογράμμισε.

Kατά του Bitcoin
 
Την ίδια ώρα Yellen επανέλαβε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 τις ανησυχίες της όσν αφορά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για bitcoin, επισημαίνοντας ότι είναι μια εξαιρετικά κερδοσκοπική, «αναποτελεσματική» μορφή ψηφιακού νομίσματος που χρησιμοποιείται συχνά για τη διενέργεια παράνομων συναλλαγών.
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο μήνα, η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει καταστήσει σαφές ότι θα τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στο bitcoin προκειμένου να προστατεύσει από το ενδεχόμενο «φούσκας» τους επενδυτές.

Ρύθμιση

Έχει υπονοήσει ότι είναι πιθανό να καταβληθεί προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του πεδίου των κρυπτονομισάτων.
«Οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν ότι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ασταθές (σ.σ. ως επενδυτικό εργαλείο) και ανησυχώ για τις πιθανές απώλειες που θα μπορούσαν να υποστούν οι επενδυτές», είπε σε συνέντευξή του στο Dealbook των New York Times.
Στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει το bitcoin ως «εξαιρετικά κερδοσκοπικό»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης