Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ρωσία: Το ψηφιακό ρούβλι θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικό διεθνώς

Ρωσία: Το ψηφιακό ρούβλι θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικό διεθνώς
Από τον Οκτώβριο του 2020 Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει υιοθετήσει την ιδέα του ψηφιακού νομίσματος, ενώ το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι θα βελτιώσει επίσης των έλεγχο των δημοσίων δαπανών
Σχετικά Άρθρα

To «ψηφιακό ρούβλι» εφόσον υιοθετηθεί θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο για να καταστήσει το ρωσικό νόμισμα πιο ανταγωνιστικό διεθνώς, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του ψηφιακού νομίσματος τον περασμένο Οκτώβριο, ανακοινώνοντας ότι θα μπορούσε να προχωρήσει στη έκδοσή του πλέον των υπαρχόντων τραπεζογραμματίων προκειμένου να διευκολύνει τη διενέργεια πληρωμών.

Κεντρικές τράπεζες

 Καθώς η χρήση μετρητών ως μέσων πληρωμών μειώνεται παγκοσμίως, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θέλουν να αντισταθμίσουν την αμφισβήτηση στην εξουσίας του όσον αφορά το τύπωμα χρήματος από τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin ή το Diem που υποστηρίζεται από το Facebook.

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών

Φοβούμενοι ότι ο ιδιωτικός τομέας θα διευκολύνει τις πληρωμές με μη ρυθμιζόμενους τρόπους, επτά κεντρικές τράπεζες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων Federal Reserve των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζςα συνεργάστηκαν με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προκειμένου να διερευνήσουν τα λεγόμενα «ψηφιακά νομίσματα πο θ εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες».
Δεν συμμετείχε, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για ψηφιακό renminbi, ελπίζοντας να πλήξει την κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές σύστημα πληρωμών.

Το κινεζικό παράδειγμα

Ο Ivan Chebeskov, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι το ψηφιακό ρούβλι θα είχε ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα ψηφιακά νομίσματα.
«Το παράδειγμα της Κίνας δείχνει ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό τους νόμισμα ως εργαλείο στο πλαίσιο του συστήματος διεθνών διακανονισμών προκειμένου να ενισχύσουν το γιουάν παγκοσμίως», δήλωσε σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.
«Αν καταστήσουμε το ψηφιακό ρούβλι πιο ελκυστικό από άλλα παγκόσμια ψηφιακά νομίσματα, ίσως θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα του ρουβλίου εν γένει», σημείωσε
Την ίδια ώρα επισήμανε ότι το ψηφιακό νόμισμα ότι θα καταστήσει επίσης τις συναλλαγές πιο διαφανείς, επιτρέποντας τον «πλήρη έλεγχο» των δημοσίων δαπανών του προϋπολογισμού.

Εξαγωγές

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς διαπραγματεύεται περίπου 74 ανά δολάρια σε σύγκριση με περίπου 33 δολ. πριν από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, καθώς η δραστηριότητα αυτή φέρνει τη μεγαλύτερη ποσότητα συναλλάγματος στη χώρα.
Η μεγαλύτερη τράπαζα της Ρωσίας, η Sberbank, έχει δηλωσει ότι εάν υιοθετηθεί το ψηφιακό ρούβλι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης