(upd) Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προχωρούν οι αγρότες, επιστρέφοντας τα τελεσίγραφα και τις απειλές της κυβέρνησης, καθώς -όπως διαμηνύουν- στο σημείο στο οποίο έχουν περιέλθει, δεν έχουν να χάσει κάτι περισσότερο.
Η Αττική μοιάζει... πολιορκημένη με τις «πύλες» της να έχουν κλείσει και την Ελλάδα να έχει χωρίζεται στα δύο.
Ο ξεσηκωμός των αγροτών έρχεται σε απάντηση μιας πολιτικής που, σύμφωνα με τους ίδιους, απέτυχε να προστατεύσει το εισόδημά τους και να διασφαλίσει την επιβίωση των παραγωγών.
Οι δρόμοι γεμίζουν τρακτέρ, οι εθνικές οδοί παραλύουν, και η πίεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αυξάνεται καθώς οι κινητοποιήσεις δείχνουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν καλύπτουν τα κρίσιμα αιτήματα της αγροτικής κοινότητας.
Σε διάλογο με... όρους επιμένει η κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια τακτική του... διαλόγου υπό όρους.
«Δεν έχουμε πει ποτέ όχι στον διάλογο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι διαθέσιμος με δύο προϋποθέσεις και μία επισήμανση.
Η επισήμανση είναι ότι δεν υπάρχει χώρος δημοσιονομικός ή δυνατότητα με βάση και τους κανόνες της Ε.Ε. για περισσότερα μέτρα.
Αλλά ο διάλογος παραμένει αναγκαίος για όλες τις μεγάλες αλλαγές που ήδη προωθούνται και όλα όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για τον πρωτογενή τομέα. Άρα, είναι αναγκαίος ο διάλογος, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για παραπάνω μέτρα. Αυτή είναι η επισήμανση.
Οι όροι είναι αυτονόητοι: Ο πρώτος όρος είναι η αντιπροσωπεία να είναι αντιπροσωπευτική από όλη την Ελλάδα και ο δεύτερος όρος είναι να σταματήσουν αυτές οι κινητοποιήσεις.
Διάλογος είτε με εκπροσώπους των Υπουργείων ή τον ίδιο τον Υπουργό είτε με τον Πρωθυπουργό με αυτή την ταλαιπωρία των πολιτών να συνεχίζεται, δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση. Αναμένουμε, λοιπόν, από εκείνους με όλη την καλή διάθεση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Αποκλεισμός εθνικών οδών για 48 ώρες
Σε 48ωρο αποκλεισμό εθνικών οδών, βασικών οδικών κόμβων, παρακαμπτηρίων και τελωνείων, προχωρούν από σήμερα (8/1/2026) οι αγρότες. Όπως τονίζουν, η εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης δεν καλύπτει τα αιτήματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό:
- Η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας έκλεισε και η άρχισε η εκτροπή των οχημάτων από το Κάστρο Βοιωτίας
- Τα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης κλείνουν για 48 ώρες
- Τα Μάλγαρα κλείνουν για 48 ώρες και στα δύο ρεύματα
- Η παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου – Άργους έχει κλείσει στο ύψος των Δερβενακίων
- Ο αυτοκινητόδρομος Αντιρρίου -Ιωαννίνων έκλεισε
- Η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας έκλεισε.
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών στην Πιερία
Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο οδικό δίκτυο της περιοχής και αφορούν το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Συγκεκριμένα, μέχρι νεωτέρας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα από τον βόρειο ανισόπεδο κόμβο Κατερίνης, στο 438ο χιλιόμετρο, έως τον νότιο ανισόπεδο κόμβο Κατερίνης, στο 434ο χιλιόμετρο του αυτοκινητόδρομου.
Τα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα εκτρέπονται από τον βόρειο ανισόπεδο κόμβο Κατερίνης προς την περιφερειακή οδό της πόλης ή, εναλλακτικά, προς την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης (οδός Μουσών), ενώ στη συνέχεια εισέρχονται εκ νέου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών μέσω του νότιου ανισόπεδου κόμβου Κατερίνης.
Στο μεταξύ, το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια στις γραμμές Θεσσαλονίκη - Αθήνα και αντίστροφα, παρά την κλιμάκωση των αγροτοκτηνοτροφικών κινητοποιήσεων. Σημειώνει ωστόσο ότι καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις έως και πέντε ώρες. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπές της κυκλοφορίας στον βασικό οδικό άξονα, γεγονός που επηρεάζει τους χρόνους μετακίνησης. Στο ρεύμα κυκλοφορίας από Λαμία προς Αθήνα, τα οχήματα εκτρέπονται από την περιοχή της Αταλάντης και κινούνται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, ακολουθώντας τη διαδρομή Καλαπόδι - Παλαιός Λεβέντης - Ορχομενός - Λιβαδειά - Θήβα, για να επανέλθουν στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Ριτσώνας, στο 75ο χιλιόμετρο. Αντίστοιχα, στο ρεύμα ανόδου προς Λαμία, η εκτροπή της κυκλοφορίας πραγματοποιείται από το ύψος της Ριτσώνας, με τα οχήματα να κατευθύνονται μέσω Θήβας και Λιβαδειάς, με τελικό σημείο - μέχρι στιγμής - την περιοχή του Μπράλου.
Κλείνει το λιμάνι στην Ηγουμενίτσα
Σε πλήρη αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στην είσοδο της Ηγουμενίτσας προχωρούν οι αγρότες της Θεσπρωτίας, κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην είσοδο – έξοδο του λιμένα και για χρονικό διάστημα 48 ωρών, κλιμακώνοντας δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.
H παρέμβαση του Άρειου Πάγου
Την ίδια στιγμή οργή επικρατεί στους αγροτικούς κύκλους για την νέα, δεύτερη παραγγελία του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Τζαβέλλα.
Σε αυτή «υπενθυμίζει» την πρώτη του παραγγελία σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ζητώντας να εκτελεστεί. Δίνει σαφή εντολή στους εισαγγελείς Πρωτοδικών σε όλη τη χώρα να παρέμβουν άμεσα για τα μπλόκα και τους αποκλεισμούς δρόμων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών