Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπό κατάρρευση η Σαντορίνη, παραμένει στο έλεος των σεισμών - Νησί... φάντασμα, στο «μηδέν» ο τουρισμός

Υπό κατάρρευση η Σαντορίνη, παραμένει στο έλεος των σεισμών - Νησί... φάντασμα, στο «μηδέν» ο τουρισμός
Επίσκεψη Μητσοτάκη – Κικίλια σήμερα 7 Φεβρουαρίου στη Σαντορίνη
(upd15) Στα όρια τους βρίσκονται οι κάτοικοι της Σαντορίνης, της Αμοργού και των γειτονικών νησιών στις Κυκλάδες από τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις τη στιγμή που οι σεισμολόγοι φαίνεται να έχουν σηκώσει …ψηλά τα χέρια για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί το φαινόμενο και για το εάν πρόκειτια να υπάρξει κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση του.
Αν και τα τελευταία 24ωρα υπήρχε η εκτίμηση ότι πιθανότατα πρόκειται για μια σμηνοσειρά σεισμών, η οποία θα διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες ακόμα, με το φαινόμενο να «σβήνει» σταδιακά, τώρα η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι δονήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να έρθει ο κύριος σεισμός, τον οποίο τοποθετούν στα 6 Ρίχτερ.
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, προστίθενται απόψεις σεισμολόγων και λοιπών ειδικών, οι οποίοι μιλούν για νέα ρήγματα, όπως αυτό της Ίου αλλά και για τον κίνδυνο να υπάρξει μια νέα δραστηριότητα των ηφαιστείων της Σαντορίνης ή του Κολούμπο.

Πλήγμα στον τουρισμό

Μια πρώτη συνέπεια αυτής της αβεβαιότητας είναι η Σαντορίνη να δεχθεί και το πρώτο πλήγμα όσον αφορά τη βασική πηγή εσόδων της, τον τουρισμό, καθώς το κρουαζιερόπλοιο «VIKING STAR» που επρόκειτο να ανοίξει φέτος την τουριστική σεζόν στο νησί, άλλαξε πορεία και θα προσεγγίσει τα Χανιά.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην εξέλιξη του φαινομένου, καθώς από τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένο να δέσουν στο νησί τουλάχιστον 10 κρουαζιερόπλοια, αν και παραμένει ερωτηματικό το που ακριβώς θα δένουν αυτά τα πλοία, ιδιαίτερα αν συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις που προβλέπουν το κλείσιμο των λιμανιών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Σημειώνεται πως η Σαντορίνη είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, υποδεχόμενη περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες.

Επίσκεψη Μητσοτάκη

Στη Σαντορίνη βρέθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για τις τελευταίες εξελίξεις και την προετοιμασία των τοπικών αρχών σε περίπτωση κλιμάκωσης του φαινομένου.
Πρώτη στάση για τον Πρωθυπουργό ήταν το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» της Πυροσβεστική ενώ κατόπιν επισκέφθηκε το νοσοκομείο του νησιού, καθώς και το σημείο που διαμένουν στις σκηνές τους οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, τις βάσεις τους και το πυροσβεστικό κλιμάκιο Θηρών.
01_41.jpg
«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε κατά την άφιξή του στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί, ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική Προστασία.
Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση, αυτή είναι δουλειά άλλων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει:
«Να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης, αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νήσων ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους και προφανώς είναι πολύ καλύτερο να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων».
Και πάλι συνιστώ ψυχραιμία, να ακούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και ευχόμαστε γρήγορα το φαινόμενο αυτό να τελειώσει και το νησί να ξαναβρεί πλήρως τους κανονικούς του ρυθμούς», τόνισε.
02_40.jpg
Πάνω από 7.700 σεισμοί

Οι δονήσεις στη Σαντορίνη και στην Αμοργό δεν έχουν τέλος.
Μέσα σε 10 λεπτά σήμερα Παρασκευή 7/2 κατεγράφησαν δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα, σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:56 ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό ενώ δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε άλλη δόνηση 4 Ρίχτερ ανατολικότερα, 17χλμ ανατολικά της Ανάφης.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την Κυριακή 26 Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού ανέφερε το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).

Guardian: Ανεπίσημη μαζική εκκένωση στη Σαντορίνη

Οι ειδικοί διίστανται ως προς το αν ο σεισμός των 5,2 βαθμών το βράδυ της Τετάρτης στη Σαντορίνη είναι προάγγελος μιας πολύ ισχυρότερης δόνησης - που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι - ή ένα σημάδι ότι η σεισμική συσσώρευση μειώνεται, σημειώνει ο Guardian, σε δημοσίευμα για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
Οι ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας κήρυξαν τη Σαντορίνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι ειδικοί σε θέματα φυσικών καταστροφών εκφράζουν αυξανόμενους φόβους για την "έντονη" σεισμική δραστηριότητα που έχει ταρακουνήσει το νησί.
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν από το δημαρχείο του νησιού λίγες ώρες αφότου οι σεισμολόγοι κατέγραψαν σεισμό 5.2 - η ισχυρότερη δόνηση που έγινε αισθητή στη Σαντορίνη από τότε που καταγράφηκε η πρώτη από τις 7.700 σεισμικές δονήσεις που εκτιμάται ότι σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Τα μέτρα, βάσει των οποίων ο στρατός αναμένεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων, θα ισχύσουν μέχρι τις 3 Μαρτίου, όταν το χριστιανικό ορθόδοξο έθνος σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, σημειώνει ο Guardian.
Οι τουρίστες μεταφέρουν τις αποσκευές τους καθώς φεύγουν από το χωριό Φηρά.
«Όλοι είναι σε αναμμένα κάρβουνα: Οι δρόμοι της Σαντορίνης είναι άδειοι μετά από ημέρες σεισμών.
Είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και ζητήσαμε να εφαρμοστεί», δήλωσε ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος.
Με τους ειδικούς να μιλούν για ένα γεωλογικό φαινόμενο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, οι κουρασμένοι ντόπιοι συνέχισαν να εγκαταλείπουν το νησί, παρομοιάζοντας την έξοδο με «ανεπίσημη μαζική εκκένωση».

Νομικού για ηφαιστειακή έκρηξη: Ας μας δείξουν τα δεδομένα όσοι το ισχυρίζονται

Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Εύη Νομικού σχετικά με τα όσα λέγονται για τους σεισμούς και για ηφαιστειακή έκρηξη, είπε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν ένα τέτοιο σενάριο.
«Ας έρθουν να μας δείξουν τα δεδομένα όσοι το ισχυρίζονται.
Μόνο μέσα από τη σύγκριση καταγραφών, όπως η διαφυγή αερίων και υγρών από τις υδροθερμικές καμινάδες, μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την ενεργοποίηση ενός ηφαιστείου», ανέφερε η κα.Νομικού, η οποία κάλεσε τους κατοίκους της Σαντορίνης να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εμπιστεύονται την επιστημονική ενημέρωση.
6_139.jpg
Λέκκας: Δεν είναι αισιόδοξο μήνυμα ότι δεν υπήρξε άλλος σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ

Την θέση πως δεν είναι αισιόδοξο το μήνυμα ότι δεν υπήρξε άλλος σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Λέκκας είπε ότι «δεν περιμένουμε σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».
«Η εκτόνωση ίσως γίνει μέσα στην εβδομάδα.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα είναι μεγαλύτερη των 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λέκκας.
Ερωτηθείς αν θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Σαντορίνη ο καθηγητής είπε ότι «αναμένουμε τον κ. πρωθυπουργό να τον ενημερώσουμε σε επιστημονικό επίπεδο για την εξελισσόμενη διαδικασία.
«Ένα κυρίαρχο θέμα είναι οι κατολισθήσεις, εκεί που συσσωρεύεται κόσμος» είπε ο κ.Λέκκας αναφέροντας πως το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις είναι σε πέντε σημεία.
Αναφορικά με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση και παραμένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα εκδήλωσης σεισμικότητας».
Σχολιάζοντας τις καταπονήσεις που δέχονται δημόσια και ιδιωτικά κτήρια απάντησε ότι δεν είναι μεγάλες.
«Όταν σε ένα κτήριο παρατηρούμε ρωγμές τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε μια μεγάλη τρωτότητα», επισήμανε ο κ. Λέκκας.
«Από την πρώτη στιγμή τα κρίσιμα κτήρια ελέγχονται από μηχανικούς» τόνισε ο κ.Λέκκας, υποστηρίζοντας πως ο πρωινός σεισμός στην Πάτρα δεν συνδέεται με τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες καθώς «είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα».

Καραστάθης (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο): Υπάρχει επιφύλαξη γιατί δεν ξέρουμε το δυναμικό

Από την πλευρά του ο Β. Καραστάθης επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είπε ότι «όλη η ενέργεια που έχει εκλυθεί είναι σαν έναν σεισμό 6 Ρίχτερ».
«Είμαστε σε φάση σταθερότητας και από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να πάμε σε αποκλιμάκωση.
Βεβαίως και υπάρχει ακόμα επιφύλαξη, γιατί δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιο είναι το δυναμικό της περιοχής.
Έχει εκλυθεί πολλή ενέργεια ξεκάθαρα.
Μάλιστα την έχουμε υπολογίσει κιόλας, είναι συνολικά περίπου στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Κανένας όμως δεν γνωρίζει ποιο είναι το δυναμικό.
Eίχαμε χθες Πέμπτη μια ήσυχη νύχτα σχετικά, δεν πρέπει όμως να ενθουσιαζόμαστε.
Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, ήταν ένα καλό σημάδι, ωστόσο ακόμα γίνονται σεισμοί.
Μετά την τελευταία ενημέρωση που είχαμε το βράδυ στις 7, έχουν γίνει ακόμα 6 σεισμοί πάνω από 4» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Καραστάθης.

Παπανικολάου: Μπορεί και σεισμός 6 Ρίχτερ

Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρης Παπανικολάου είπε μιλώντας στο Mega πως, «είτε είναι το ρήγμα της Ανύδρου είτε της Ίου, και τα δύο αυτά ρήγματα έχουν τέτοιες διαστάσεις, ιστορικό και μετατόπιση, που μπορούν να δώσουν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ».
Όπως υποστήριξε, ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος ενώ σημείωσε ότι περισσότερη ανησυχία προκαλεί το ρήγμα της Ίου.
5_162.jpg
Συνολάκης: Τρία τα σενάρια στη Σαντορίνη

Τρία είναι τα σενάρια για τους σεισμούς στην Σαντορίνη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο MEGA ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης.
Όπως είπε, το πρώτο σενάριο αναφέρει πως η σεισμική ακολουθία θα σταματήσει, το δεύτερο είναι πως θα ακολουθήσει ένας μεγάλος σεισμός, ενώ το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο.

Παπαδόπουλος (σεισμολόγος): Είμαστε σε προσεισμική δραστηριότητα

Αναφερόμενος στον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για την κορύφωση της προσεισμικής ακολουθίας στην περιοχή.
Όπως είπε, «ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου, από τότε δεν έπαψα να λέω ότι είμαστε σε μια προσεισμική ακολουθία που επαληθεύεται μέχρι τώρα.
Φτάσαμε στο κρίσιμο σημείο.
Έχουμε πρώτη περίπτωση, αν ο 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.
Το δεύτερο σκέλος ήταν ότι δεν ήταν αυτός ο κύριος σεισμός.
Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας.
Μάλλον συνεχίζεται η προσεισμική ακολουθία - με πολύ επιφύλαξη».
4_51.png
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμών που συνεχίζονται στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά των νότιων Κυκλάδων.
Με ανάρτησή του το απόγευμα της Πέμπτης (6/2/2025) ο δήμος Θήρας γνωστοποίησε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν εξαιτίας των σεισμών στη Σαντορίνη.
«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως και τις 3 Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας συντρέχει σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι, μέσα και υλικά των Φορέων διαχείρισης σε τοπικό, περιφερειακό, ή εθνικό επίπεδο, και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ορισμένης χρονικής διάρκειας, έτσι όπως ορίζεται στο κείμενο θεσμικό πλαίσιο, από τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις εγκυκλίους και τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης, αναφορικά με την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
Τυχόν ειδικότερα ζητήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στα ανωτέρω, ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του εκάστοτε συναρμόδιου υπουργού.
Πρόκειται για ενέργεια που βοηθά να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά κυρίως θέματα της δημόσιας διοίκησης.
3_437.JPG
Χατζημάρκος: Τα μέτρα στη Σαντορίνη έχουν στόχο να προστατεύσουν επισκέπτες και μόνιμο πληθυσμό

«Η δουλειά μας και πρώτο μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή κατοίκων και επισκεπτών.
Ταυτόχρονα βέβαια να στηρίξουμε την κοινωνία και θα έλεγα ότι έχουμε και τη ματιά μας και στην οικονομία.
Αλλά σήμερα το πρώτο μας μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή», επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θήρας για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος εφαρμόζουν τα σχέδια που έχουν στα χέρια τους και είναι εγκεκριμένα, τα οποία προβλέπουν προπαρασκευαστικές ενέργειες σε προληπτικό επίπεδο ακόμη και για κατολισθήσεις.
«Έχουν παρθεί μέτρα στη Σαντορίνη τα οποία στόχο έχουν να προστατεύσουν επισκέπτες και μόνιμο πληθυσμό», σημείωσε.
«Οι νησιώτες έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και έχουμε και αντοχές. Μία τέτοια μεγάλη πρόκληση είναι αυτό το ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο που τις τελευταίες μέρες μας αγωνιά.
Το παρακολουθούμε υπακούοντας στις αναλύσεις των ειδικών επιστημόνων, εφαρμόζοντας τα προπαρασκευαστικά μέτρα, τα σχέδιά μας, τα εγκεκριμένα και νομίζω ότι η δημόσια διοίκηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή με αντανακλαστικά τα οποία δίνουν αισιοδοξία.
Οι αυτοδιοικητικοί φορείς, τόσο ο πρώτος βαθμός όσο και ο δεύτερος, όλος ο κρατικός μηχανισμός, είναι σε μια εγρήγορση υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο Αμοργό και Ανάφη ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι η απάντηση θα δοθεί από την ομάδα των επιστημόνων που παρακολουθούν την εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου και προσέθεσε ότι όσον αφορά το κλείσιμο των σχολείων σε άλλα νησιά, όπως Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο, Σίφνο, Μύκονο και Τήνο, πρόκειται για αποφάσεις που έλαβαν οι δήμαρχοί τους.
«Ο καθένας κρίνει τοπικά με τις συνθήκες που ο ίδιος έχει να αντιμετωπίσει», επισήμανε.
Ερωτηθείς για την προσέγγιση του νησιού από θαλάσσης ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι υπάρχουν επικαιροποιημένες 8 θέσεις ακόμα στις οποίες θα μπορέσει να λειτουργήσει το ναυτικό της χώρας μας στο νησί και γνωστοποίησε ότι «ένας δεύτερος μόλος στο νησί, ο οποίος έχει μελετηθεί από τον δήμο Θήρας και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που είναι το κατά το νόμο αρμόδιο, από προχθές έχει την διαβεβαίωση της αναγκαίας χρηματοδότησης και τoν φορέα υλοποίησης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση και συγκεκριμένα στην Βλυχάδα.
Ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί κι έχει ενισχυθεί και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό, όπως το ΕΚΑΒ, ο ΔΕΔΔΗΕ και προσέθεσε ότι ο Δήμος της Σαντορίνης έχει δημοσιοποιήσει τα κατά τον νόμο προβλεπόμενα βήματα της ενημέρωσης των πολιτών για τους σταθμούς συγκέντρωσης σε περίπτωση που υπάρξει αυτή η ανάγκη.
«Όλοι ευχόμαστε αυτό το φαινόμενο σύντομα να περάσει σε μια φθίνουσα πορεία και να μην χρειαστεί αυτό.
Έχουμε μια δημόσια διοίκηση η οποία έχει δείξει αντανακλαστικά και σε επίπεδο προπαρασκευαστικό έχει εργαστεί και εργάζεται προκειμένου να είναι όσο πιο έτοιμη μπορεί να είναι», σημείωσε.

Kίνδυνος κατολισθήσεων

Στον κίνδυνο από τις κατολισθήσεις που υπάρχει στη Σαντορίνη αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η Σαντορίνη παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων κατά μήκος της Καλντέρας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Όπως ανέφερε, η ομάδα του έχει ήδη χαρτογραφήσει τις ευάλωτες ζώνες και έχει εντοπίσει πέντε περιοχές όπου απαιτείται άμεση δράση. Αυτές είναι:
- Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Το Λιμάνι Αθηνιού
- Το οδικό δίκτυο στον Όρμο
- Η Οία, με έμφαση στις περιοχές Αμμούδι και Αρμένη
- Η Θηρασιά (ο οικισμός Κόρφου και το ανάντι τμήμα του Μονοπατιού).
«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι», είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν.
Την ίδια ώρα, o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης.

Προειδοποιήσεις για κτήρια

Υπενθυμίζεται εδώ ότι προ ημερών, ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, είχε μιλήσει για το είδος των κτηρίων που ενδεχομένως κινδυνεύουν στη Σαντορίνη.
«Τα κτήρια που βρίσκονται πάνω στο “φρύδι” στη Σαντορίνη ενδεχομένως να κινδυνεύουν με τις ισχυρές δονήσεις.
Λίγα είναι τα κτήρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς που αν τους ακολουθούσαμε, μάλλον δεν θα μπορούσαν να χτιστούν κτίρια πάνω στο “φρύδι” της Σαντορίνης.
Τα υπόσκαφα είναι τα πλέον σταθερά. Επιπλέον, ο κόσμος να αποφεύγει να περπατάει πολύ κοντά στα κτίρια.
Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε οτιδήποτε εξέχει από την όψη του κτιρίου», είχε αναφέρει.

Χάρης Δούκας (Δήμος Αθηναίων): Ανοίγει τις παιδικές κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα για τη φιλοξενία κατοίκων από τις Κυκλάδες

Μετά τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει και τις παιδικές κατασκηνώσεις του στον Άγιο Ανδρέα, προκειμένου να φιλοξενήσει κατοίκους των Κυκλάδων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τα νησιά τους, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Η εγκατάσταση θα ανοίξει αύριο Σάββατο (8/2) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη γραμμή του Δήμου Αθηναίων 1595, για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση.
Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 60 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για προσωρινή στέγαση.
Στα καταλύματα των παιδικών εξοχών, θα προσφέρεται στους φιλοξενούμενους ασφαλές καταφύγιο, θερμαινόμενη διαμονή, διατροφή, καθαριότητα και φύλαξη.
Τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα δόθηκαν από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), ενώ η διατροφή καλύπτεται σε συνεργασία με το Βρεφοκομείο Αθηνών.
«Ανταποκρινόμενοι στις στεγαστικές ανάγκες που προέκυψαν για τους κατοίκους των Κυκλάδων από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, ο Δήμος Αθηναίων με γρήγορα ανακλαστικά, ανοίγει τις παιδικές κατασκηνώσεις του στον Άγιο Ανδρέα.
Εκεί, θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους, προσφέροντας ασφαλή στέγαση και σίτιση σε όσους το έχουν ανάγκη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη γραμμή του Δήμου Αθηναίων, 1595, για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση.
Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 60 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για προσωρινή στέγαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης