Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρήτη - Άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ»: Μήνυμα του 112 σε Χανιά και Ρέθυμνο - Εκκενώσεις κτιρίων

Κρήτη - Άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ»: Μήνυμα του 112 σε Χανιά και Ρέθυμνο - Εκκενώσεις κτιρίων
Η έναρξη της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης έγινε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια
Σχετικά Άρθρα
Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 22/4, Άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ» στην Κρήτη , στο πλαίσιο της οποίας οι κάτοικοι και επισκέπτες στα Χανιά και το Ρέθυμνο έλαβαν μηνύματα του 112 για προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού, την οποία διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνέχεια του μεγάλου αριθμού δράσεων σε όλο το νησί, καθώς και της άσκησης επί χάρτου που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Φεβρουαρίου.
Η έναρξη της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης έγινε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται και οι Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) κατά τη διάρκεια εξέλιξης της άσκησης.

Το μήνυμα του 112

Το μήνυμα του 112 ξεκινούσε με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», (αντίστοιχη αναφορά και στην αγγλική γλώσσα: “EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE”), προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.
Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:
«ΑΣΚΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - 22/04/2024 - ΩΡΑ 10:20 - Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου - Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ» - «EXERCISE - EXERCISE - EXERCISE - MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION -22/04/2024 - TIME 10:20 - A strong earthquake in the regional units of Chania and Rethymno - Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE - EXERCISE - EXERCISE».

Εκκενώσεις

Άμεσα ξεκίνησε η εκκένωση δημόσιων υπηρεσιών και κτιρίων, με τους εργαζόμενους, πολίτες και μαθητές λόγω κινδύνου για σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να μεταβαίνουν σε σημεία συγκέντρωσης για την προστασία της ζωής τους.
Μάλιστα, έγιναν επιχειρήσεις επεγκλωβισμού ατόμων από κτιρια που κατέρρευσαν, με το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική να δρουν στις εγκαταστάσεις του πρώην Στρατόπεδου Μαρκοπούλου, στο Ξυλόσκαλο, στο Φαράγγι Σαμαριάς, όπου υποθετικά υπήρχαν κατολισθήσεις.
Στο Ρέθυμνο, υπήρχαν υποθετικά συμβάντα στο Φαράγγι Κοτσιφού και με τραυματισμούς πολιτών, τροχαία με ανατροπές και απεγκλωβισμούς, εκκενώσεις σχολείων και κατάρρευση του μνημειακού φουγάρου στον Κουμπέ, με τραυματισμούς και απεγκλωβισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης