Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οργή για τη γυναικοκτονία έξω από το Τμήμα στους Αγ. Αναργύρους - Παρέμβαση εισαγγελέα, πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Οργή για τη γυναικοκτονία έξω από το Τμήμα στους Αγ. Αναργύρους - Παρέμβαση εισαγγελέα, πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ)
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Οργή και σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια προκαλεί η γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου το θύμα είχε μεταβεί ζητώντας να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της, καταγγέλοντας ότι κινδυνεύει η ζωή της.
Η δολοφονία προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης, με τον εισαγγελέα να διατάσσει έρευνα για την αναζήτηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Επίσης, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών.
Φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών  νοσηλεύεται ο 39χρονος δράστης της γυναικοκτονίας που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 1/4, ενώ συγκονίζουν τα όσα συνέβησαν πριν τον θανάσιμο τραυματισμό του θύματος.
Σημειώνεται ότι η 28χρονη είχε μηνύσει τον δράστη το  2020 για βιαιοπραγία και βιασμό.
Το περιστατικό σημειώθηκε τη στιγμή που η 28χρονη μιλούσε με το «100», ενω προηγουμένως είχε επισκεφτεί το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για να καταγγείλει τον 39χρονο και να ζητήσει αστυνομική προστασία.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας το σοκαριστικό έγκλημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε από το Βήμα της Βουλής ότι έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς γεγονότων, που αποδεικνύουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.
Σε κατάθεση τροπολογίας για τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» προχωρά η Νέα Αριστερά.
Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κ. Νοτοπούλου, μιλά για αμείλικτα ερωτήματα για τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας και η υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ., Ν. Γιαννακοπούλου δηλώνει πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως εκτεθειμένη όταν γίνονται γυναικοκτονίες σε τέτοιες συνθήκες.

Εισαγγελική παρέμβαση

Την άμεση παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, προκάλεσε η σημερινή δολοφονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων με τον εισαγγελέα να διατάσσει έρευνα για την αναζήτηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, όπου η 28χρονη κατήγγειλε τον πρώην σύντροφο της.
Ο κ.Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τη διαβίβαση στην Εισαγγελία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τη δολοφονία της κοπέλας λίγα μέτρα μακρύτερα από το ΑΤ.
Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί εάν οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος.
Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα θα αναμένει το πόρισμα της ΕΔΕ.
Σε βάρος του δράστη ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία οπλοχρησία και προμήθεια κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δίκη του χρήση.
Η δικογραφία για τη δολοφονία της 28χρονης διαβιβάστηκε στον ανακριτή ενώπιον του οποίου θα απολογηθεί ο δράστης.

Τι υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοίνωση για τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας 1/4 εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, σημειώνοντας ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές, έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση, ενώ αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.
Επισημαίνεται δε, πως λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική και δημιουργούνται άλλα 45, ενώ από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ:
"Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.
Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.
Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.
Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών".

Χαρίτσης: Τροπολογία για την άμεση ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία

Σε κατάθεση τροπολογίας για τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» προχωρά η Νέα Αριστερά, όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Χαρίτσης, σε δηλώσεις του, στο περιστύλιο της Βουλής.
«Χθες βράδυ είχαμε ακόμα μία γυναικοκτονία, έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου η 28χρονη γυναίκα είχε πάει για να ζητήσει προστασία. Δεν της την έδωσαν. Ζήτησε να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της. Δεν της το έδωσαν. Ενώ βρισκόταν ήδη στο Τμήμα, της είπαν να βγει έξω και να καλέσει την Άμεση Δράση. Εκεί, αναζητώντας βοήθεια, την βρήκε ο δολοφόνος της», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστέρας.
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι είναι η 5η γυναικοκτονία μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. «Ως εδώ. Δεν θα αφήσουμε γυναίκες να δολοφονούνται ενώ η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ρόλο παρατηρητών. Προχωράμε τώρα στην κατάθεση τροπολογίας για την άμεση ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί».
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε επιπλέον ότι η Νέα Αριστερά απαιτεί να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας σε νομικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. «Κανένα panic button δεν τις προστατεύει. Οι σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες τις προστατεύουν. Ούτε μία λιγότερη», είπε.

Νοτοπούλου: Αμείλικτα τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας

«Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από τη ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ χθες βράδυ στους Αγίους Αναργύρους», δήλωσε η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας και βουλεύτρια Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κ. Νοτοπούλου, σημειώνοντας πως είναι αμείλικτα τα ερωτήματα για τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όπως ανέφερε η κα Νοτοπούλου, «μια γυναίκα έπεσε νεκρή από το χέρι του συντρόφου της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε μεταβεί λίγα λεπτά νωρίτερα προκειμένου να καταγγείλει το σύντροφό της και να ζητήσει βοήθεια.
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα!
Τι έκανε η Αστυνομία για να προστατεύσει τη Γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια;
Γιατί έφυγε δίχως να λάβει τη βοήθεια που ζήτησε;
Αληθεύει ότι η 28χρονη γυναίκα ζήτησε συνοδεία περιπολικού για να πάει σπίτι της αλλά λόγω υποστελέχωσης του Α.Τ έφυγε χωρίς να λάβει καμία βοήθεια;
Αληθεύει ότι στο παρελθόν η 28χρονη γυναίκα είχε υποβάλλει μήνυση για ξυλοδαρμό και βιασμό τον πρώην σύντροφό της;
Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα καταγγέλλει την κακοποίησή της στις αρχές και τελικά δολοφονείται αποδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν είναι αρκετές.
Πόσες ακόμη Γυναίκες θύματα Έμφυλης Βίας πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα;».
Πρόσθεσε πως «απαιτείται επαρκής στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών με λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες με αυξημένη χρηματοδότηση και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.
Με ενίσχυση του Δικτύου Δομών για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας».
«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην λείψει ξανά Καμία», κατέληξε η κα Νοτοπούλου.

Γιαννακοπούλου: Απολύτως εκτεθειμένη η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με γυναικοκτονιες σε τέτοιες συνθήκες

"Δεν πάει άλλο! Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως εκτεθειμένη όταν γίνονται γυναικοκτονίες σε τέτοιες συνθήκες", δήλωσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλευτής Δυτ. Τομέα Αθηνών και υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Όπως ανέφερε, "μια ακόμα σοκαριστική γυναικοκτονία έγινε χθες στους Αγίους Αναργύρους.
Μια νέα γυναίκα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μόλις λίγα μέτρα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, στο οποίο είχε προσφύγει για να ζητήσει προστασία. Ωστόσο, η απέλπιδα προσπάθειά της να υπερασπίσει τη ζωή της συνάντησε την ολιγωρία των υπευθύνων του Α.Τ. Όπως ενημερωνόμαστε απο τα σχετικά ρεπορτάζ, δεν την κράτησαν στο Α.Τ. μέχρι να αναζητήσουν τον τελικά δολοφόνο της, τον οποίο είχε καταγγείλει και το 2020 για βιαιοπραγία και βιασμό. Δεν υπήρξαν τα στοιχειώδη αντανακλαστικά σε μια εν ψυχρώ δολοφονία λίγα μέτρα από τη φρουρά του Α.Τ., ενώ η άτυχη γυναίκα τηλεφωνούσε στο 100".
Σύμφωνα με την κα Γιαννακοπούλου, "η συγκεκριμένη γυναικοκτονία, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο για μια ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα και την ανεπάρκεια στη δυνατότητα προστασίας γυναικών, που απειλούνται και που κάποιες δολοφονούνται.
Δεν πάει άλλο! Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως εκτεθειμένη όταν συνεχίζουν να γίνονται γυναικοκτονιες σε τέτοιες συνθήκες, που παρακολουθούμε όλοι σοκαρισμένοι".
"Ως εδώ! Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί άπραγη απλά να οξύνεται αυτή η κατάσταση, αρκούμενη σε αναποτελεσματικά και αποσπασματικά μέτρα. Χρειάζεται επιτέλους συνολική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης