Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε 24ωρη απεργία για τα Τέμπη , οι συγκεντρώσεις – Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, προαστιακό και τρένα

Σε 24ωρη απεργία για τα Τέμπη ,  οι συγκεντρώσεις – Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, προαστιακό και τρένα
Μόνο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ κινούνται  έως τις 21:00 το βράδυ
Σχετικά Άρθρα
(upd3)  Σε 24ωρη απεργία σήμερα, Τετάρτη 28/2, οι εργαζόμενοι , στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ που προκηρύχθηκε «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών».
Κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων, ενώ σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την ΕΛ.ΑΣ.
Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ από τα  Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με τους πολίτες να κρατούν κόκκινα μπαλόνια στη μνήμη των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον σιδηρόδρομο, ναυτεργάτες, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.
Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της τραγωδίας στα Τέμπη ξεκίνησε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων-Ομοσπονδιών-Συνδικάτων στα Προπύλαια, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ»., «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας - Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή μας ενάντια στην ακρίβεια για αυξήσεις στους μισθούς».
Οι μαζικές προσυγκεντρώσεις που έχουν σχηματιστεί στο κέντρο της Αθήνας κατευθύνονται  στην απεργιακή συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στα Προπύλαια.
«Τα λεφτά στις τσέπες μας γίνονται καπνός, οι μισθοί τελειώνουν στις 10 του μηνός», «Πανάκριβα τα πάντα, πανάκριβη ζωή, οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή» και «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», είναι μερικά από τα συνθήματα στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, με κεντρικό σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας - Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή μας ενάντια στην ακρίβεια για αυξήσεις στους μισθούς».
t3_6.JPG
Μαζική και η προσυγκέντρωση σωματείων και φορέων στο κτίριο του ΟΣΕ, όπου αναρτήθηκε και πανό.
Με το πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου, τρικάκια και συνθήματα που φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών, απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες κόντρα σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και αθώωσης των ενόχων.
«Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετρά τη ζωή μας ως κόστος», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.
ose2.JPG
Πώς κινούνται  τα μέσα μεταφοράς

Λόγω της απεργίας, υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις,  καθώς ακινητοποιημένα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας θα είναι Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.
Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης και στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς» και ζητούν άμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις.
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα κινηθούν  μέχρι τις 21:00.

Χωρίς ταξί, δεμένα τα πλοία

Οι ιδιοκτήτες ταξί συνεχίζουν και σήμερα για δεύτερη ημέρα την απεργία τους (λήγει στις 6:00 το πρωί της Πέμπτης) ενώ δεμένα θα μείνουν και τα πλοία που αναχωρούν από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

ΕΛ.ΑΣ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας

Σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σήμερα, Τετάρτη 28/2, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς θα πραγματοποιηθούν συναθροίσεις – συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.
Η Ελληνική Αστυνομία για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, λαμβάνει  τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.
Ήδη, έκλεισαν δρόμοι  στο κέντρο της Αθήνας.
Ειδικότερα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι σε εφαρμογή σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους ανωτέρω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.
Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) έχει δημιουργηθεί ειδικό μπάνερ με έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διαθέσιμο στο https://www.astynomia.gr/ektaktes-kykloforiakes-rythmiseis/sygkentroseis-kinitopoiiseis/).

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Κύριες διεκδικήσεις της  ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τις 11:00 το πρωί, είναι:
«- Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
- Επαναφορά των Δώρων.
- Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
- Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
- Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
- Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
- Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
- Στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών».
Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη.
Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεών του για το επόμενο διάστημα τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα σε όλα τα εργατικά σωματεία και επισημαίνει ότι σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024, «συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μία διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες».
Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε, το ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», διεκδικεί ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, κα.
Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί  συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία.
apergia-tempi.JPG
Και οι αγρότες στην 24ωρη απεργία - Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στη Λάρισα

Στην 24ωρη πανεργατική απεργία συμμετέχουν και οι αγρότες όλης της χώρας «εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας και καταγγέλλοντας τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη ένα χρόνο αργότερα», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής μπλόκων.
Στη Θεσσαλία οι αγρότες προχωρούν το μεσημέρι σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στη Λάρισα. Θα συμμετέχουν στην απεργία με συμβολική παρουσία με τρακτέρ στη συγκέντρωση και στη συνέχεια στην πορεία προς το σταθμό του ΟΣΕ στη Λάρισα, όπου θα πραγματοποιήσουν και κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής.
Στη Λάρισα, με δυο συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία από το Εργατικά Κέντρο και στην πλατεία Ταχυδρομείου από την ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται η 24ωρη πανελλαδική απεργία για την τραγωδία των Τεμπών.
Μάλιστα, θα γίνει πορεία προς τον ΟΣΕ Λάρισας.
Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ( ΠΟΣ) τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι Λάρισας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης