Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ισχύ η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες στην Κύπρο

Σε ισχύ η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες στην Κύπρο
H Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο σημειώνει ότι η προθεσμία για την εγγραφή είναι η 29η Απριλίου 2024
Σε λειτουργία τέθηκε, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας επιστολικής ψήφου, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ενόψει και των Ευρωεκλογών.
Ανακοινώνοντας την λειτουργία της πλατφόρμας η Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο σημειώνει ότι η προθεσμία για την εγγραφή είναι η 29η Απριλίου 2024.
Υπογραμμίζεται ότι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σηματοδοτεί την καθιέρωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της επιστολικής ψήφου ως μέσου διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν βρίσκονται, όπως προστίθεται.
Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν με τον τρόπο αυτό το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικράτειας.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να ασκήσουν στον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, ξεκαθαρίζεται.
Η Πρεσβεία αναφέρει ότι για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου: epistoliki.ypes.gov.gr: μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου), υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά, τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.
Εναλλακτικά, μπορούν να απευθύνονται στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο (στo τηλέφωνο:+357 22 680 675 και στο email: gremb.nic@mfa.gr).
Σημειώνεται η δήλωση της Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως ότι η επιστολική ψήφος είναι μια μεταρρύθμιση ιστορικής και εθνικής σημασίας. «Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη Δημοκρατία».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε ότι όποιος πολίτης είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, μπορεί να υποβάλει αίτηση για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές, με εύκολο και απλό τρόπο, ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι εντός ή εκτός της χώρας, μέσα σε 5 περίπου λεπτά της ώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης