Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τέμπη: Αποστομωτική παρέμβαση από 757 χιλ. Έλληνες - Ζητούν δικαίωση για τη φρικτή τραγωδία - Δυσοσμία και βαγόνια που «εξαφανίστηκαν»

Τέμπη: Αποστομωτική παρέμβαση από 757 χιλ. Έλληνες - Ζητούν δικαίωση για τη φρικτή τραγωδία - Δυσοσμία και βαγόνια που «εξαφανίστηκαν»
Το μπαλάκι ευθυνών, τα βαγόνια - κλειδί για την έρευνα που «εξαφανίστηκαν», το ανελέητο κυνηγητό των συγγενών που ζητούν τα αυτονόητα, δείχνουν την απόλυτη «δυσοσμία» όπου έχει εισέλθει η χώρα
757.672 άνθρωποι, ως τις 17.00 μ.μ. της Δευτέρας 26/2 όπου συντάχθηκε το παρόν κείμενο, έχουν ήδη υπογράψει το ψήφισμα-πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού, μητέρας θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, με το οποίο ζητείται η έναρξη των διαδικασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
Λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ανείπωτη τραγωδία με τους 57 νεκρούς, η «δικαίωση» για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών και ποινών σε όσους έμειναν πίσω δεν έχει έρθει ακόμα...
Το μπαλάκι ευθυνών, τα βαγόνια - κλειδί για την έρευνα που «εξαφανίστηκαν», το ανελέητο κυνηγητό των συγγενών που ζητούν τα αυτονόητα, δείχνουν την απόλυτη «δυσοσμία» που επικρατεί στη χώρα, η οποία «ακροβατεί» στο να καταταγεί στις τριτοκοσμικές
.
Σήμερα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε «μετά από καταγγελίες συγγενών και μερίδα Τύπου» νέα έρευνα για παραλείψεις και λάθη που ενδεχομένως έλαβαν χώρα.
Είχαν προηγηθεί βέβαια οι παραινέσεις της Γεωργίας Αδειλίνη προς τις οικογένειες των 57 θυμάτων - φοιτητές και νέοι στην πλειοψηφία τους - να αποτανθούν στην εκκλησία για να βρουν βοήθεια, καθώς και οι εκτιμήσεις της επί στοιχείων που προσκόμιζαν συγγενείς του τύπου «πώς κάνετε έτσι; Είναι ένα μικρό ηθικό θέμα». 

Ωστόσο, λίγες μέρες πριν παραδόθηκε και η τελική έκθεση - βόμβα που συνέταξε ο ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών, Βασίλειος Κοκοτσάκης, τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών για το θέμα της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε στα δύο τρένα, από τις οποίες, οι 28 από τους 57 επισήμως νεκρούς, έφεραν σοβαρά εγκαύματα έως απανθράκωση από την εκδηλωθείσα φωτιά, το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, «το τεχνικό πόρισμα συντάχθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες συλλογής στοιχείων, με την επιμονή και μόνο των οικογενειών των θυμάτων και μάλιστα με στοιχεία, δικογραφίες και υλικά, που κατόρθωσαν να συλλέξουν, στην «καλύτερη» περίπτωση, δύο μήνες μετά την τραγωδία έως 11 μήνες μετά από αυτήν»
Αποκαλυπτική για το «τι έγινε» και κυρίως το «τι δεν έγινε» στη διερεύνηση της τραγωδίας είναι άλλωστε η έκθεση, αναφορικά με την έκρηξη και την πυρκαγιά κατά την σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων, ενώ όπως αναφέρθηκε «εξαφάνισαν» 3 από τα επίμαχα βαγόνια της επίμαχης σύγκρουσης.

Σοκάρει ο Μητροπολίτης Λάρισας – «Τον κεκοιμημένο τον τιμάς με τη σιωπή, όχι με τον θόρυβο»...

«Να ξέρετε ότι έναν κεκοιμημένο τον τιμάς πολύ με τη σιωπή και την προσευχή, δεν τον τιμάς με τον θόρυβο», δήλωσε από τον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη ο Μητροπολίτης Λάρισας, Ιερώνυμος, μετά το τρισάγιο για τα 57 θύματα.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Μητροπολίτης Λάρισας φαίνεται σαν να «μαλώνει» όσους αναζητούν βροντερά δικαίωση στη μνήμη των θυμάτων, αναδεικνύοντας την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, καλώντας ουσιαστικά να πέσουν οι τόνοι.
«Για άλλη μια φορά η μικροπολιτική έρχεται να καλύψει την ουσιαστική πολιτική, δηλαδή, το πώς θα γίνει ώστε οι σιδηρόδρομοι να είναι ασφαλείς, οι τόποι μας να είναι τόποι που θα είναι καύχημα μόνο για την ομορφιά τους και δεν θα γίνονται διάσημοι για άλλους λόγους και από εκεί και μετά όλα τα άλλα είναι απλά λόγια. Λόγια που απλά κουράζουν. Τόσα πολλά που δεν νομίζω ότι δικαιώνουν τις ψυχές που έφυγαν», σημείωσε μεταξύ άλλων, προκαλώντας αντιδράσεις.
«Δεν είμαι αρμόδιος επί θεμάτων δικαιοσύνης και κοινοβουλευτικών θεμάτων. Ακούγονται πολλά λόγια και τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Άρα το σπουδαίο είναι να αφήσουμε αυτούς που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα να μιλήσουν, να κάνουν τη δουλειά τους, να μην βιαζόμαστε», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος σε δηλώσεις που ουσιαστικά «σιγοντάρουν» το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Προς απολογία καλούνται 23 για τη σύμβαση 717

Κλήσεις σε 23 πρόσωπα -εκ των οποίων 18 δημόσιοι υπάλληλοι–
προκειμένου να απολογηθούν με την ιδιότητα του κατηγορούμενου για τη σύμβαση 717 και την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο απέστειλε η Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα για το πολύνεκρο δυστύχημα.
Οι 23 κατηγορούμενοι -στο σύνολο του μη πολιτικά πρόσωπα- καλούνται να απολογηθούν για παραλείψεις στην εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης. Όσο για τις ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων, το σκέλος αυτό της δικογραφίας έχει διαβιβαστεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή και αναμένονται από εκεί οι περαιτέρω ενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση, ως προς τα 23 μη πολιτικά πρόσωπα, οι υπερασπιστές τους αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση της δικογραφίας προτού απολογηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, και ειδικότερα για πράξεις όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση ,με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.
Συγκεκριμένα, ελέγχεται η μη ολοκλήρωση της σύμβασης και οι συνεχείς παρατάσεις αυτής με αποτέλεσμα 9 χρόνια μετά την υπογραφή της το έργο να μην έχει εκτελεστεί.
Η σύμβαση 717 υπεγράφη το 2014 με αντικείμενο την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας. Αν και οριζόταν ως έτος ολοκλήρωσης το 2016, εν τέλει το 2019 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση για το ίδιο έργο, με την οπός προβλεπόταν η κατασκευή ενός νέου συστήματος Σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.
Οι συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. σε ποσοστό 85%.
Ωστόσο, χορηγήθηκαν επτά παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, έτσι ώστε ύστερα από εννέα χρόνια μετά την υπογραφή, το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι κατηγορούμενοι που καλούνται σε απολογία είναι:

14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Από αυτούς, δύο κατηγορούνται και ωια ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον
4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων και
5 νόμιμοι υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Το ψήφισμα για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας 

23.PNG

Το ψήφισμα αναλυτικά αναφέρει:

Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!».
Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας, αναφέρει στο μήνυμα-κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού, υπογραμμίζοντας πως «σύμφωνα με το Νόμο (αρθ.73,Παρ. 6), οι υπογραφές θα σταλούν στον εισαγγελέα, ο οποίος ΟΦΕΙΛΕΙ αμελλητί να τις δώσει στη Βουλή για ψήφιση».
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμάς. Επειδή κάποιοι απαξιώνουν την δύναμη της κοινωνίας… Επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι είναι μάταιο να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματα σου. Επειδή, πιστεύουν ότι εμείς πρέπει να πονάμε βουβά….
Το αρθ.73 παρ. 6 δίνει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στον πολίτη να καταθέσει πρόταση τροποποίησης νόμου. Παρόμοιος νόμος υπάρχει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλά μόνο στην Ελλάδα ο απαιτούμενος αριθμός των υπογραφών αγγίζει το τεράστιο σύνολο των 500.000.
Εμείς όμως το ξεπεράσαμε αυτό το «εμπόδιο» και συνεχίζουμε.
Σύμφωνα λοιπόν με το Νόμο (αρθ.73,Παρ. 6) , οι υπογραφές θα σταλούν στον εισαγγελέα ο οποίος ΟΦΕΙΛΕΙ αμελλητί να τις δώσει στη Βουλή για ψήφιση.
Σε μια δημοκρατική χώρα, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ΣΕΒΑΣΤΕΙ την επιθυμία των πολιτών. Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει σύμφωνα με τον νόμο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Φωνάζουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει κράτος δικαίου. Θα είναι λοιπόν σαφές το αίτημα και πολύ ενδιαφέρουσα η αντιμετώπιση του εν λόγω ψηφίσματος και για μας θα είναι πολύ σημαντική η μέρα που οι εκπρόσωποι μας θα έχουν στα χέρια τους μια τόσο δυνατή κίνηση της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο ψήφισμα είναι για εμάς κέρδος. Το χρειαζόμαστε ως δύναμη και θα χρησιμοποιηθεί στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οπότε συνεχίζουμε δυναμικά για να φτάσουμε στο μεγαλύτερο σύνολο υπογραφών που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε! Ποτέ στη Βουλή δεν χρησιμοποιήθηκε αυτός ο νόμος μέχρι σήμερα. Ήρθε όμως η ώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης