Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σεισμικές δονήσεις από τον παλμό των αγροτών στο Σύνταγμα, σε ασφυξία η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τα τρακτέρ της οργής

Σεισμικές δονήσεις από τον παλμό των αγροτών στο Σύνταγμα, σε ασφυξία η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τα τρακτέρ της οργής
Τα πρώτα τρακτέρ που «έκλεισαν» τον δρόμο έξω από τη Βουλή
Ασφυξία προκάλεσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η δυναμική πορεία διαμαρτυρίας και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος.
Ειδικότερα, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.
Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.
Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Την Πέμπτη το κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Αύριο στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που σήμερα θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα.
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».
«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο».
Όπως ανέφερε για ακόμη μια φορά, τα κύρια αιτήματα των αγροτών είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.
«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».
Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων.
«Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.
Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».
«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.
Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση περιφρονεί τις αντιδράσεις των αγροτών, στις οποίες επιχειρεί να προσδώσει συμβολικό χαρακτήρα, και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

Ποιοι δρόμοι άνοιξαν μετά το συλλαλητήριο – Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων

Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου των αγροτών. Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση κυκλοφορίας μάλιστα θα ισχύει μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (21/02), οπότε και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, ανάλογα με την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, την Τετάρτη στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ, που σήμερα θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα.

Από νωρίς…

Με σύνθημα «χωρίς εμάς, τι θα φας;», οι αγρότες από την κεντρική Ελλάδα ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το ταξίδι τους που άρχισε χθες το πρωί και διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας.
Έως τώρα προσέρχονται στο κέντρο της Αθήνας συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία.
Τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας λίγο πριν τις 14:00, με την αστυνομία και την Τροχαία να είναι επί ποδός.
Trakter1.webp
afidnes_1.JPG
423422280_910461230547681_3317965938474343611_n.jpg
423454255_939689174443306_6925086870594079056_n.jpg


Ο Στέφανος Κασσελάκης πάνω σε τρακτέρ

Στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους αγρότες, ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και ότι πρέπει να ενεργήσει άμεσα το κράτος.
kasselakis2_1.jpg

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα από το Σύνταγμα

«Χαιρετίζουμε εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας, τους Έλληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματα τους είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό τους. Όλη η Αθήνα, όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο Αγροτών στο Σύνταγμα.
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας:
«Εγγυημένες τιμές τώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα, 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το ρεύμα. Αυτά ζητάνε οι αγρότες. 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υποδομές στην αγροτική παραγωγή, φθηνό κόστος παραγωγής. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πουλάνε πολύ ακριβά στους αγρότες εφόδια και μέσα και την άλλη ώρα τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα να έρθουν εγγυημένες κατώτερες τιμές. Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και να παρθούν μέτρα για να ανασάνει η ελληνική αγροτιά, έτσι ώστε να έχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι να την πληρώνει ο λαός.
Καλή δύναμη σε όλους και όλες». 

Η απάντηση Χατζηδάκη

Την άποψη ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης, στην Βουλή.
«Δεν καυχόμαστε για τις ρυθμίσεις, λέμε όμως ειλικρινά ότι εξαντλούμε τα περιθώρια. Δεν λέμε ότι έγιναν πάμπλουτοι οι αγρότες και πρέπει να πανηγυρίζουν. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα αιτήματα τους.
Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που μείωσε την άμεση φορολογία για τους αγρότες, μειώσαμε το ΦΠΑ για τα λιπάσματα στο 6% και για τα αγροτικά μηχανήματα στο 13%, επιστρέψαμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο το 2022 και το 2023, τον επιστρέφουμε και φέτος προκαταβολικά και θα μονιμοποιήσουμε τις επιστροφές από το 2025. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι για εμάς ένα όπλο στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ στις Βρυξέλλες. Είναι βέβαιο όμως ότι ο αγροτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Πρέπει να κάνουμε εμείς αυτά που μας αναλογούν και οι αγρότες εκείνα που τους αναλογούν για να εκμεταλλευθούν την ευρωπαϊκή πολιτική».

To ΠΑΣΟΚ στο συλλαλητήριο

Κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Μανόλης Χνάρης, Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε:
«Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.
Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα.
Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης