Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας από τους αγρότες - Ο Μητσοτάκης τους περιφρονεί, ρίχνει τις ευθύνες στις Βρυξέλλες

Πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας από τους αγρότες - Ο Μητσοτάκης τους περιφρονεί, ρίχνει τις ευθύνες στις Βρυξέλλες
Στο Σύνταγμα τα πρώτα τρακτέρ - Το απόγευμα στις 18:30 το μεγάλο συλλαλητήριο
Σχετικά Άρθρα
(upd 9) Προ των ευθυνών του θέτουν οι αγρότες τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει να κράτα κλειστά τα αυτιά του και να πετά την μπάλα στην εξέδρα και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες.

Αθηναίοι  έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες που είχαν χρόνια να δουν. Τα τρακτέρ κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας, σε μια κίνηση που κάθε άλλο παρά... συμβολική είναι. Οι αγρότες θέλουν να ενώσουν τις φωνές τους με εκείνες των φοιτητών και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αντιδρούν στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Εξάλλου, οι αγρότες έχουν απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ακρίβειας.
Στον αντίποδα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση περιφρονεί τις αντιδράσεις των αγροτών, στις οποίες επιχειρεί να προσδώσει συμβολικό χαρακτήρα, και αποκλείει κάθε ενδεχόμενων επιπλέον μέτρων. Κατά την εμφάνιση του στο δελτίο ειδήσεων του Star, το βράδυ της Δευτέρας (19/2/2024), ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «συμβολική παράσταση» τη μαζική κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα κι όχι ως συλλαλητήριο διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Εκτίμησε επίσης, ότι οι αγρότες θα επιστρέψουν αμέσως μετά στα χωριά τους, καθώς «αρχίζει και η περίοδος της σποράς», όπως σημείωσε, σπεύδοντας έτσι να δώσει ο ίδιος πρόωρο τέλος στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων παραμένει άγνωστο. Άλλωστε, οι αγρότες διαμηνύουν ότι στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, δεν έχουν να χάσουν κάτι άλλο...

Η... κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα

Ολοένα και περισσότερα τρακτέρ φτάνουν στο Σύνταγμα.
Τα πρώτα έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας λίγο πριν τις 14:00 της Τρίτης (20/2/2024), για το μεγάλο συλλαλητήριο το απόγευμα, με την αστυνομία και την Τροχαία να είναι επί ποδός.
Trakter1.webp
Πρόκειται για τα πρώτα τρακτέρ που έφτασαν από την Εύβοια στο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με τον αγροτικό κόσμο, στην πρωτεύουσα θα δώσουν ραντεβού πάνω από 150 τρακτέρ και περίπου 5.000 αγρότες.
Η κίνηση των τρακτέρ γίνεται συνοδεία περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ.
afidnes_1.JPG
Παράλληλα, από τα Μέγαρα Αττικής, στις 14:00 αγρότες με τρακτέρ από Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα ξεκίνησαν την κάθοδό τους με προορισμό την Αθήνα.
Ήδη, ισχύουν  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

423422280_910461230547681_3317965938474343611_n.jpg

423454255_939689174443306_6925086870594079056_n.jpg

Οι κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αθηνών στις 15:30, όπου νωρίτερα είχε διακοπεί λόγοω της διέλευσης των τρακτέρ,  σύμφωνα με ενημερωση της ΕΛ.ΑΣ, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πανεπιστημίου και στην Αγίου Κωνσταντίνου, για τη διέλευση δεύτερη ομάδας τρακτέρ με προορισμό το Σύνταγμα.
Επίσης, έχουν αρθεί οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις κάθετες της οδού Σταδίου.
421837284_3277546339218226_2426696970457400640_n.jpg

Αντιθέτως, εξακολουθούν να ισχύουν
πέριξ της πλατείας Ομονοίας, αλλά  και στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.
Επίσης, σύμφωνα με νεότερη ενημερωση από την ΕΛ.ΑΣ, λόγω της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της οδού Αθ. Διάκου και από το ύψος της οδού Σέκερη.
Πάντως, για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματιστεί τα λεωφορεία που μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Λόγω των μέτρων, υπάρχουν τροποποιήσεις δρομολογίων στα συγκοινωνιακά μέσα, δηλ. σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Σημειώνεται ότι γίνεται προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, κατά μήκος του δρομολογίου που  ακολουθούν τα αγροτικά οχήματα  μέχρι να φτάσουν στο Σύνταγμα.
Συγκεκριμένα, από την Εθνική στη Λεωφόρο Αθηνών, στη συνέχεια στην Αχιλλέως και την Πλατεία Καραϊσκάκη,  αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην πλατεία Ομονοίας και στην οδό Πανεπιστημίου.
elas1_25.JPG
«Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών, όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή", δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.
Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μετά τη Λεωφόρο Αθηνών και στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.
Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου.
«Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων», κατέληξε.
Στη συνέχεια, η κυκλοφορία πέριξ της πλατείας Ομονοίας και στη διαδρομή που θα έχουν ακολουθήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αγρότες, θα δοθεί στην κυκλοφορία κανονικά, εκτός και αν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη και πρέπει κάποιος δρόμος για κάποια λεπτά να ξανακλείσει.
Πάντως, κανονικά θα λειτουργεί το μετρό, εκτός αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας που θα αναγκάσουν τις Αρχές να κλείσουν κάποια στάση, ενώ οι τροποιήσεις δρομολογίων αφορούν λεωφορεία και τρόλεϊ.

Βορίδης: Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να γίνει - Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τους αγρότες

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες, δεν υπάρχει κάτι κανονισμένο. Τώρα δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν οι κουβέντες. Να μεταφέρω όμως το εξής: Ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να γίνει», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στους αγρότες και στο συλλαλητήριο με τρακτέρ που θα γίνει το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι «το αποθεματικό το οποίο έχουμε στον προϋπολογισμό, δεν είναι ατελείωτο και πρέπει όταν είμαστε στο ξεκίνημα του χρόνου να το χειριζόμαστε με φειδώ γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας βρει».
«Πέρυσι με τον Daniel είχαμε πολύ μεγάλη καταστροφή. Η καταστροφή αυτή μας κόστισε μέχρι στιγμής 400 εκατομμύρια. Εάν είχαμε εξαντλήσει το αποθεματικό μας τον πρώτο μήνα του χρόνου, τι θα κάναμε;» δερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι οι αγροτικές παροχές θα μπορούσαν να τεθούν και πάλι στο τραπέζι τον Ιούνιο, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη «αυτός ο προϋπολογισμός δεν είχε τα 83 εκατομμύρια. Είπαμε λοιπόν να τα βάλουμε. Δεν μπορούμε να βάλουμε περισσότερα χρήματα, δηλαδή περισσότερα χρήματα, δεν μπορούμε να πάμε σε διπλασιασμό του ποσού. Θέλουν να πάνε στα 160. Λοιπόν, δεν γίνεται να πάμε σε αυτό το νούμερο. Άρα λοιπόν, εκείνο το οποίο νομίζω τους είπε ο πρωθυπουργός είναι μια πλήρης και επαρκής απάντηση και δείχνει τη θετική πρόθεση της κυβέρνησης. Πάντως, ποσό που δεν ήταν προϋπολογισμένο το βάλαμε και όχι μόνο το βάλαμε, αλλά θα το παίρνουν απολογιστικά. Δηλαδή, αφού κάνουν τη δαπάνη, θα το παίρνουν μπροστά προκαταβολικά το μισό. Άρα, αυτό τους δημιουργεί και σημαντική ταμειακή διευκόλυνση. Και εν πάση περιπτώσει θα ξαναδούμε αυτό το θέμα τον Ιούνιο».

Κελέτσης: Ο διάλογος συνεχίζεται, πολλά τα προβλήματα - Δόθηκαν λύσεις σε ζητήματα

«Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε να βλέπουμε θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους αγροτών. Ο διάλογος συνεχίζεται. Βεβαίως, τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν είναι λίγα, είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.
Ο κ. Κελέτσης μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε πως «σε επίπεδο κεντρικό της κυβέρνησης, δόθηκαν λύσεις σε ζητήματα, σε πολλά από αυτά με μία καλά δουλεμένη πρόταση. Προτείναμε ένα μέτρο, το οποίο και θα εφαρμόσουμε».
Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
Οι διατάξεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– Καθορισμό μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
– Ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
– Το ακατάσχετο και ανεκχώρητο του ποσού από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε φθηνότερο ρεύμα για 10 έτη σε όλους τους αγρότες.

Παπαθανάσης: Έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν και έχουν τα δίκια τους, αλλά εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος

«Οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν και έχουν τα δίκια τους», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως τα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον ενισχύσεις έχουν εξαντληθεί.
Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε πως «Θα πρέπει να βλέπουμε την οικονομία στο σύνολό της. Υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος, έχει εξαντληθεί, δεν είναι μόνο οι αγρότες, υπάρχουν ευάλωτοι συμπολίτες μας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για έκτακτες καταστάσεις, όπως ο Daniel. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο».
Σημείωσε ωστόσο πως «οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν και έχουν τα δίκια τους. Λόγω της ακρίβειας έχει επηρεαστεί η δραστηριότητά τους».
Υπενθύμισε δε, πως οι αγρότες έχουν κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα ενέργεια και 100% επιστροφή του ΕΦΚ με προκαταβολή, από τα βασικά τους αιτήματα.
Σημειωσε ότι συνολικά το πρόγραμμα για τον Daniel έφτασε τα 3,5 δισεκ. ευρώ, το πρόγραμμα «τρέχει» και οι αποζημιώσεις «τρέχουν» και θα δοθούν.

Αποκλεισμοί τελωνείων στον Έβρο

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί τελωνείων. Μάλιστα, σήμερα (20/2), θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο  τελωνείο του Ορμενίου και των Κήπων Έβρου (ήδη από τις 13:00 έχιε  διακοπεί η διέλευση των φορτηγών και στα δύο ρεύματα  εισόδου και εξόδου από τη χώρα).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλία Αγγελακούδη, ενισχύεται η παρουσία των αγροτικών μηχανημάτων στο τελωνείο του Ορμενίου, όπου θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 15:00.
Επιπλέον, τις βραδινές ώρες θα διακόπτεται ανά διαστήματα η κυκλοφορία των φορτηγών στον κόμβο των Καστανιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης