Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διοργάνωση του Europride στην Θεσσαλονίκη – Θα προβεί «σε όλα τα μέτρα για την περιφρούρηση του»

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διοργάνωση του Europride στην Θεσσαλονίκη – Θα προβεί «σε όλα τα μέτρα για την περιφρούρηση του»
Ο υφυπουργός Προ.Πο. επισήμανε ότι η προστασία των συνταγματικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και η διευκόλυνση της άσκησής τους, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας και της κυβέρνησης
«Η ΕΛ.ΑΣ, ούτε οποιαδήποτε άλλη Αρχή, έχει αρμοδιότητα να παρέχει ή όχι άδεια για τη διοργάνωση του Europride στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο» ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της «Νίκης», Σπυρίδωνα Τσιρώνη.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η προστασία των συνταγματικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και η διευκόλυνση της άσκησής τους, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας και της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος, ο καθένας μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη. Και αυτό είναι εγγύηση για όλους τους πολίτες και για τα δικαιώματα των μειοψηφιών».
Ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι «η έννοια των χρηστών ηθών δεν καθορίζεται εξωνομικά, ούτε σχετίζεται με αόριστες υποκειμενικές αντιλήψεις περί ηθικής, αλλά αφορά στις αντιλήψεις όπως αυτές ορίζονται στους νόμους αλλά και το Σύνταγμα».
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει ο νόμος 4703/2020 και στο ΠΔ 73/2020 δεν προβλέπεται αρμοδιότητα των αστυνομικών Αρχών, ούτε οποιαδήποτε άλλης Αρχής για την αδειοδότηση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων.
Προβλέπεται μόνο υποχρέωση του οργανωτή της συνάθροισης, της υποβολής σχετικής γνωστοποίησης στην οικεία αστυνομική αρχή, και μπορεί να υπάρξει απαγόρευση, μόνο εάν επαπειλείται σοβαρός λόγος για την δημόσια ασφάλεια, απειλή σοβαρής διατάραξης της κοινωνο-οικονομικής ζωής. Η συγκεκριμένη όμως διοργάνωση είναι ένα πανευρωπαϊκό γεγονός, έχει συμβεί και σε άλλα κράτη αλλά και παλαιότερα στην Θεσσαλονίκη, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα συμμετάσχει ένας σημαντικός αριθμός κάποιων χιλιάδων ατόμων και διαβεβαίωσε ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης θα προβεί σε όλα τα μέτρα για την περιφρούρηση και την προστασία της εκδήλωσης αυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης