Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απογευματινά χειρουργία στο ΕΣΥ - Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ το κόστος για τον ασθενή

Απογευματινά χειρουργία στο ΕΣΥ - Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ το κόστος για τον ασθενή
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους χρόνους αναμονής υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Ακόμα και τα 2.000 ευρώ θα φτάνει το κόστος για τον ασθενή στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε τον σχεδιασμό για την... αποσυμφόρηση των ελληνικών νοσοκομείων και τον περιοριμό της λίστας αναμονής για τα χειρουργεία. Όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει αναμονή για ογκολογικά περιστατικά, ούτε και για επείγοντα. Αυτά που είναι στη λίστα, είναι τα ίδια με αυτά που βρίσκονται στη λίστα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Όπως διευκρινίστηκε η πιο δημοφιλής επέμβαση εν αναμονή είναι για καταρράκτη.
«Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Αν και πιστεύω στις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, δεν πιστεύω ότι κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ξεκαθάρισε ότι το κράτος λαμβάνει με γνώμονα την ευθύνη του να παρέχει υπηρεσίες για την υγεία των πολιτών. «Μόνο ένας ανόητος θα πίστευε στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας» υποστήριξε ο ίδιος.
Από 1η Φεβρουαρίου έχουμε σε λειτουργεία το πρώτο απαραίτητο εργαλείο, δηλαδή τη λίστα των χειρουργείων με τις αναμονές σε όλα τα νοσοκομεία. Σε τρεις μήνες θα είναι online και θα μπορούν να τα βλέπουν όλοι οι πολίτες, με τους μέσους όρους αναμονής ανά κλινική και ανά νοσοκομείο. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού και του νοσηλευτή περισσότερο ελκυστική» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Η... ενίσχυση του εισοδήματος γιατρών και νοσηλευτών

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι, σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των μισθών. «Έτσι, πρέπει να βρούμε τρόπο οι γιατροί και οι νοσηλευτές να μπορούν να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.
Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι τα απογευματινά χειρουργεία είναι να είναι ανταγωνιστικά των ιδιωτικών κλινικών, δηλαδή να είναι αρκετά φθηνότερα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι, το κυνηγάμε όσο μπορούμε περισσότερο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Η αναμονή

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τη μελέτη για τα απογευματινά χειρουργεία. «Υπήρχαν 120.000 περιστατικά σε αναμονή και τώρα κάνουμε εκκαθάριση, από την οποία φαίνεται ότι το 38% δεν χρειάζεται πλέον χειρουργείο, διότι είχαν ήδη χειρουργηθεί. Σήμερα, περιμένουν για χειρουργείο 102.634 πολίτες», ανέφερε. Επίσης, είπε ότι 32.000 περιστατικά περιμένουν έως 12 μήνες, ενώ περισσότερο από 12 μήνες βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο 26.000 συμπολίτες μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους χρόνους αναμονής υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα.

Το κόστος

«Οι μικρές επεμβάσεις θα κοστίζουν 300 ευρώ, ενώ για τις εξαιρετικά βαριές το κόστος θα ανεβαίνει αλλά θα έχει πλαφόν έως 2.000 ευρώ, που είναι και το μέγιστο που θα πληρώσει ο ασθενής», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης