Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προ των πυλών η απόβαση των αγροτών με τρακτέρ στο Σύνταγμα - Ανησυχία της κυβέρνησης, οι «κόκκινες» γραμμές και το τελεσίγραφο

Προ των πυλών η απόβαση των αγροτών με τρακτέρ στο Σύνταγμα -  Ανησυχία της κυβέρνησης, οι «κόκκινες» γραμμές και το τελεσίγραφο
Ζεσταίνουν τις μηχανές οι αγρότες με προορισμό την Αθήνα - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί
Σχετικά Άρθρα
(upd 7) Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ την Τρίτη 20/2 στο κέντρο της Αθήνας και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις τόσο από την πλευρά των αγροτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και της κυβέρνησης που θέτει τις δικές της κόκκινες γραμμές.
Με στόχο να εκτονωθεί η κατάσταση, αφού τα δύο μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, στον αγροτικό κόσμο δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δηλαδή τον τερματισμό  των κινητοποιήσεων, τελικά επιτράπηκε η κάθοδος των τρακτέρ στο Σύνταγμα, υπό όρους, παρά το αρχικό "όχι" της κυβέρνσης δια στόματος του αρμόδιου υπουργού, Μ. Χρυσοχοΐδη.
Έτσι, αύριο, Τρίτη 19/2, στις 18:30  το απόγευμα οι αγρότες με τρακτέρ δίνουν ραντεβού στην καρδιά της Αθήνας,  υπό τους όρους της που έθεσε η κυβέρνηση αυτό να γίνει συνοδεία περιπολικών από τα μπλόκα προς την Αθήνα και αντίστροφα, να μην επιτραπούν οι  ανεξέλεγκτες μετακινήσεις των τρακτέρ στο κέντρο της πρωτεύουσας και να οριοθετηθούν σε συγκεκριμένο χώρο στην πλατεία Συντάγματος.
Μάλιστα, ο αριθμός των τρακτέρ θα είναι τριψήφιος, φτάνοντας και τα 150 σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ θα διαδηλώσουν μέχρι και 5.000 αγρότες, που ήδη από απόψε πολλοί από αυτούς αναμένεται να βρίσκονται στο Σύνταγμα.
Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην Αθήνα λόγω του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Πανικός στην κυβέρνηση - Οι "κόκκινες" γραμμές

Τα δύο μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου ο Κ. Μητσοτάκης - φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια 10ετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου- δεν "φρέναραν" την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα,  αλλά αντιθέτως, έπεσαν στο...κενό, προκαλώντας πανικό στην κυβέρνηση, αφού το μέτωπο με τον αγροτικό κόσμο αντί να κλείσει, παραμένει ανοιχτό.
Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 20/2 έξω από τη Βουλή,  που παρά τις προσπάθειες και το αρχικό "όχι" στην εμφάνιση των τρακτέρ στην Αθήνα, τελικά  η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπόρεσε να σταματήσει, αλλά έκανε και ένα βήμα πίσω,  θέτοντας ωστόσο όρους , όπως η απόβαση των γεωργικών μηχανημάτων στο Σύνταγμα να γίνει συνοδεία περιπολικών και σε οριοθετημένο χώρο.
Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις  στο μέγαρο της Κατεχάκη για τον τρόπο διαχείρισης της κίνησης των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, καθώς δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση, αλλά και τα επιχειρησιακά σχέδια που θα εφαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι, ούτε να διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, κάτι που αποτελεί την "κόκκινη" γραμμή  για το Μέγαρο Μαξίμου
Άλλωστε, από κυβερνητικά χείλη έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα επιτραπεί η παρεμπόδιση της διεύλεσης των πολιτών, αλλά και πως τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν, κάτι που επανέλαβε και τη Δευτέρα 19/2 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
«Η στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς», «τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 18/2 με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την πρόσφατη συνάντησή του στο Μαξίμου με αντιπροσωπείες των αγροτών.

Μαρινάκης: Κάναμε αυτό που μπορούσαμε για το πετρέλαιο και το ρεύμα 

Έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον ενισχύσεις, «δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, αναφερόμενος στους αγρότες, υποστηρίζοντας πως «κάναμε αυτό που μπορούσαμε για το πετρέλαιο και το ρεύμα τη συγκεκριμένη περίοδο».
Ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επανέλαβε πως η πόρτα του πρωθυπουργού για διάλογο είναι ανοιχτή, η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους αγρότες για το ευρυτερο αγροτικό ζήτημα, όπως η ΚΑΠ και οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ενώ έγινε μια πολύ επικοδομητική συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε ό, τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο για το 2025, σημείωσε ότι αρχίζει το συντομότερο η συζήτηση για έναν δικαιότερο και με μόνιμα χαρακτηριστικά πλέον τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ.
Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών αύριο, Τρίτη 20/2, στην Αθήνα, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις οποίες θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα στις επόμενες ώρες.

Χρυσοχοΐδης: Με ασφάλεια και τάξη η διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα –Λογικός αριθμός τρακτέρ στην πρωτεύουσα

«Γίνονται συνεννοήσεις ώστε η διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα να γίνει με ασφάλεια και τάξη», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκτιμώντας ότι θα είναι λογικός ο αριθμός των τρακτέρ και θα σταθμεύσουν σε σημεία που θα ορίσει η αστυνομία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι οι αγρότες έχουν καταλάβει τις πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη και δικαιούνται και εδώ να διαδηλώσουν, ενώ το ζήτημα είναι αυτή η κινητοποίηση να γίνει με ασφάλεια και σχετική ευταξία, ώστε να μη διαταραχθεί η τάξη και η κοινωνική ειρήνη στην πόλη.
Σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι συνεχείς  οι ενημερώσεις της αστυνομίας στους πολίτες ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όχληση.
Ξεκαθάρισε δε, ότι μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 21/2 τρακτέρ θα έχουν αποχωρήσει.

Ξεκίνησε η κάθοδος των τρακτέρ για την Αθήνα - Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί

Στην τελική φάση των προετοιμασιών βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος για το μεγάλο συλλαλητήριο το απόγευμα της Τρίτης 20/2 στην πρωτεύουσα, σχεδιάζοντας τη συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από όλη την επικράτεια, με δεκάδες τρακτέρ από Θεσσαλία, Βοιωτία και Φθιώτιδα.
Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 19/2 στο Κάστρο Βοιωτίας, με στόχο το πρωί της Τρίτης να βρίσκονται στην είσοδο της πρωτεύουσας, με την προσυγκέντρωση να είναι προγραμματισμένη για τις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας, ώστε στις 18:30 όλοι να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.
Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κινηθούν προς την Αθήνα με λεωφορεία, ενώ θα υπάρξουν και αποκλεισμοί τελωνείων και λιμανιών.
Ήδη, οι αγρότες των αγρότες των Τρικάλων με τα τρακτέρ βγήκαν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και να κατευθύνονται προς την Καρδίτσα, τη στιγμή που συνάδελφοί τους από τον Βόλο μέσω της εθνικής οδού θα φτάσουν στον Πλατύκαμπο για να ενωθούν με τους αγρότες της Λάρισας.
Στο μπλόκο της Ανθήλης, έξω από τη Λαμία, θα γίνει η συνάντηση των αγροτών με τρακτέρ από Λάρισα και Βόλο με της Καρδίτσας και των Φαρσάλων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένονται 80 τρακτέρ.
Βάσει προγραμματισμού, στα τρακτέρ από τη Θεσσαλία θα προστεθούν και αυτά από τον κόμβο της Ανθήλης και την περιοχή της Φθιώτιδας και θα κατευθυνθούν προς τον κόμβο της Αταλάντης, με τελικό προορισμό στις 18:00 στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου και θα διανυκτερεύσουν και το πρωί θα ξεκινήσουν συνοδεία της αστυνομίας για την πρωτεύουσα.
Στο Κάστρο Βοιωτίας θα φτάσουν και τα τρακτέρ των αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία- τα οποία θα μεταφέρουν με νταλίκες, αλλά και 9 τρακτέρ που φόρτωσαν σε νταλίκα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νησέλι Ημαθίας.
Στις Αφίδνες περιπολικά της αστυνομίας θα περιμένουν τα τρακτέρ για να τα συνοδεύσουν στο Σύνταγμα, κινούμενα σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην προκληθούν κυκλοφοριακά προβλήματα.
Στις 6:30 το πρωί της Τρίτης 20/2 αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι (πάνω από 200 άτομα) θα αναχωρήσουν από το νομό της Χαλκιδικής, με 3 λεωφορεία και οχήματα ιδιωτικής χρήσης, ώστε να συμμετέχουν το απόγευμα στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Στα Μέγαρα θα συγκεντρωθούν οι αγρότες από την Πελοπόννησο και από τη Δυτική Στερεά και στη συνέχεια, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, θα φτάσουν στο Σύνταγμα.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι ολιγόωροι αποκλεισμοί δρόμων.
Επιπλέον, σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού των Νέων Μουδανιών για πάνω από δύο ώρες προχώρησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του νομού Χαλκιδικής, παρατάσσοντας και τα τρακτέρ τους.
Σημειώνεται ότι από τις 25/1 παραμένουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματά τους στον κόμβο των Νέων Μουδανιών επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών.
Σήμερα, Δευτέρα 19/2, αγρότες στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα έκλεισαν τα σύνορα για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα  έως τις 15:00, ενώ ετοιμάζονται να κλιμακωσουν την κινητοποίηση τους την Τρίτη με το κλείσιμο των συνόρων και για τα Ι.Χ..
Σε 4ωρο αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων, μόνο για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα, προχωρούν το απόγευμα στις 17:00-19:00 οι αγρότες του Έβρου, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης 20/2 θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου Ορμενίου για φορτηγά αυτοκίνητα.

Οι δρόμοι που θα κλείσουν στην Αθήνα

Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των τρακτέρ στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένα, από την Εθνική στη Λεωφόρο Αθηνών, στη συνέχεια στην Αχιλλέως και την Πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στηνΑγίου Κωνσταντίνου, στην πλατεία Ομονοίας και στην οδό Πανεπιστημίου, ώστε να φτάσουν στο Σύνταγμα.
Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας θα σημειωθεί και σε δρόμους γύρω από την πλατεία Ομονοίας, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Βουλής και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Διεύρυνση του επιδόματος παιδιού στις αγρότισσες μητέρες

Με στόχο τη στήριξη της αγρότισσας μητέρας και τη στήριξη του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διευρύνει τη χορήγηση επιδόματος παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δύο παιδιά.
Σημειώνεται ότι ήδη το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες καταβάλλεται στις εν λόγω δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ.
Συγκεκριμένα, μια αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί πρόκειται να λαμβάνει στον λογαριασμό της 300 ευρώ, ενώ μητέρα με δύο παιδιά το ποσό των 500 ευρώ. Το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ τον χρόνο.
Με βάση τα στοιχεία της συμμετοχής των δικαιούχων για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το 2023, από την επέκταση αυτή αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 5.000 μητέρες με ένα παιδί και 7.000 μητέρες με δύο παιδιά.
Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο, το επίδομα αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Μαΐου.
Ακόμη, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της αγροτικής οικογένειας εξετάζεται η προώθηση και άλλων μέτρων και συγκεκριμένα:
- Εφάπαξ «χρηματικό βραβείο - Υποτροφία» ποσού 1.000 ευρώ για 1.000 επιτυχόντες μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων-έμμεσα μέλη σε οικογένειες αγροτών. Αν ο αριθμός των επιτυχόντων ξεπεράσει τους 1.000, θα γίνει κλήρωση.
- Αύξηση της αποζημίωσης για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και ιαματικού τουρισμού αγροτών που ήδη δίνονται. Ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν για διακοπές στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Θεσσαλία, Έβρο κ.α.)
- Αύξηση των παιδιών του κατασκηνωτικού προγράμματος του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, με ειδική μνεία στα παιδιά με αναπηρία άνω του 50%.
- Αύξηση του επιδόματος βιβλίου και δυνατότητα διεύρυνσης και σε χαρτικά είδη, επικεντρώνοντας στις πρώτες ανάγκες στην αρχή του σχολείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης