Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καινοφανής πρωτοβουλία από τον Άρειο Πάγο - Στην Ολομέλεια το ψήφισμα της Ευρωβουλής για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Καινοφανής πρωτοβουλία από τον Άρειο Πάγο - Στην Ολομέλεια το ψήφισμα της Ευρωβουλής για τη διαφθορά στην Ελλάδα
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγκαλεί την Ολομέλεια σε συνεδρίαση, προκειμένου να συζητήσει ή και αξιολογήσει το σχετικό ψήφισμα της Ευρωβουλής
Η Ιωάννα Κλάπα πρόεδρος του Αρείου Πάγου προέβη σε μια καινοφανή και παράξενη, από δικαϊκή άποψη, κίνηση λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της χώρας για τα ελλείμματα του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου.
Ειδικότερα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγκαλεί την Ολομέλεια σε συνεδρίαση, με σκοπό να συζητήσει ή και αξιολογήσει το σχετικό ψήφισμα της Ευρωβουλής, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Εφ.Συν.
Η εν λόγω πρωτοβουλία του δικαστηρίου εγείρει σοβαρά ζητήματα για το κατά πόσο εναπόκεται στη δικαιοδοσία του Αρείου Πάγου μια τέτοια ενέργεια, κι όλα αυτά δεδομένου ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συγκληθεί σε σώμα, διαβουλευόμενο για πορίσματα του Ευρωκοινοβουλίου.
Σύμφωνα, δε, με επιφανείς Συνταγματολόγους, «οι δικαστές και οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θεσμικό - πολιτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις απαντήσεις σε αυτό μπορεί να τις δώσει μόνον η Εκτελεστική Εξουσία, δηλαδή η Κυβέρνηση και όχι ο Άρειος Πάγος»
Μάλιστα, οι οικείες διαρροές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εισήγηση θα πραγματοποιηθεί από τον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, εκρόσωπο Τύπου του Αρείου Πάγου και πρώην σύμβουλο του Χαράλαμπυ Αθανασίου.
Η σύγκληση της Διοικητική Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.

Το επίμαχο ψήφισμα: Χαστούκι για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη από την Ευρωβουλή - Στο επίκεντρο η υπόθεση Καραϊβάζ και οι υποκλοπές

Το Ευρωκοινοβούλιο εξαπέλυσε ισχυρό ράπισμα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς με ψήφισμά του ασκεί σφοδρή κριτική για τα πεπραγμένα της πενταετίας 2019 - 2024, προειδοποιώντας για «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου», ενώ κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση.
Ειδικότερα, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ιδαίτερα σοβαρούς προβληματισμούς για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των ευρωπαίων βουλευτών.

Τι ανακοίνωσε η Ευρωβουλή

Η αιχμή του ψηφισμένου κειμένου είναι οι σοβαροί προβληματισμοί που εκφράζονται για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με τους ευρωβουλευτές να δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Σοβαρές καταγγελίες για σωματικές και λεκτικές απειλές κατά δημοσιογράφων

Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές εφιστούν την προσοχή για δημοσιογράφους που δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις ακόμα και από πολιτικούς, για παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές - συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
Το Κοινοβούλιο εκφράζει, επίσης, σοβαρούς προβληματισμούς για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και τη κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων.

Οι παρακολουθήσεις στο επίκεντρο

Ένα από τα πλέον μείζονα ζητήματα που αναδεικνύονται από το ψήφισμα είναι η χρήση των «απειλών εθνικής ασφάλειας» ως μικροκομματικού εργαλείου, με σκοπό την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών.
Ως αντίδραση στην ανεξέλεγκτη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator, οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.
Ζητούν επιπλέον να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
Επιπροσθέτως, εκφράζονται ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση από αξιωματούχους που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Αστυνομική καταστολή και διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στην ΕΛΑΣ

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο υπογραμμίζε την ασύμμετρη χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των ερευνών και των δικαστικών αποφάσεων, τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της παρείσφρησης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως υπάρχει ανησυχία και για την μεταχείριση των μεταναστών και τις απωθήσεις, καθώς και τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως τις εκστρατείες συκοφάντησης, τις δικαστικές παρενοχλήσεις κατά των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δυστύχημα στα Τέμπη: Προβληματισμός για τις έρευνες

Καταληκτικά, το εγκριθέν κείμενο εγείρει ζήτημα αναφορικά με την απουσία πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη.
Πιο συγκεκριμένα, εκφράζεται ανηυσχία για την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή να διεξάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Εισαγγελία της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης