Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με το …βλέμμα στην Αθήνα – Ανοιχτή για διάλογο η κυβέρνηση

Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με το …βλέμμα στην Αθήνα  – Ανοιχτή για διάλογο η κυβέρνηση
Σε αποκλεισμούς στις εθνικές οδούς προχωρούν από σήμερα οι αγρότες
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν από σήμερα, Τετάρτη 7/2, οι αγρότες, με αποκλεισμούς στις εθνικές οδούς και συλλαλητήρια στις πόλεις, ενώ έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Αθήνα σχεδιάζοντας κεντρικό συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, ανοιχτή για διάλογο, αλλά με ανοιχτούς δρόμους,  με τον αγροτικό κόσμο παραμένει η κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείεται και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη.
Μάλιστα, μήνυμα στον αγροτικό κόσμο για διάλογο με ανοιχτούς δρόμους έστειλε από το  Χαϊδάρι ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως  «κάνεις δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του».
Παράλληλα, νέα πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο ακόμη και σήμερα στην Αθήνα απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης.
Ωστόσο, σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζεται από την κυβέρνηση  πως δεν πρέπει να διαταραχθεί η κοινωνική και η εμπορική ζωή της χώρας.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στα αιτήματα που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο από το Συντονιστικό των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, τονίζουν πως «η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ότι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας», ενώ «κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».
Την ίδια ώρα, τα μπλόκα των αγροτών σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ετοιμάζεται να επισκεφτεί  αύριο, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Μήνυμα Μητσοτάκη από το Χαϊδάρι προς αγρότες: Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο

Αιχμές για εκβιασμούς εκτόξευσε κατά των αγροτών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από το Χαϊδάρι, όπου πραγματοποίησε περιοδεία, ενώ συνέδεσε τον διάλογο με τους ανοιχτούς δρόμους.
«Εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε την φορολογία για τους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική που, ναι, έχει δυσκολίες και εδώ πέρα είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, που πολεμήσαμε με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ -προσέξτε 1 δισ. ευρώ- την τετραετία για αποζημιώσεις και είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο».
«Αλλά να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κάνεις δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του» είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός.

Πρόσκληση Αυγενάκη σε αγρότες για διάλογο ακόμη και σήμερα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους

Νέα πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο ακόμη και σήμερα στην Αθήνα απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης.
Ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς το Συντονιστικό των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να σχηματίσουν αντιπροσωπεία από 20 άτομα και να έλθουν, ακόμα και σήμερα ή αύριο, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συζητήσουν μαζί του, γιατί μόνο μέσα από το διάλογο επιλύονται τα προβλήματα και όχι μέσα από το κλείσιμο των δρόμων.
«Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι στο προηγούμενοι διάστημα και στο πλαίσιο της Agrotica, είχε διαρκείς επαφές και συζητήσεις με το σύνολο των θεσμικών φορέων του πρωτογενούς τομέα.
Σε επικοινωνία του με τον αγρότη Βάιο Γκανή από τη Βόρεια Φθιώτιδα η οποία έχει πληγεί από τον Daniel αλλά δεν ισχύει για αυτήν το μέτρο ένταξης των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι όλοι οι επιλαχόντες της συγκεκριμένης περιοχής που αφορά πληγείσες περιοχές, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Επίσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημά τους για ρύθμιση των χρεών που έχουν προς τον ΔΕΔΔΗΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θα επικοινωνήσει γι’ αυτό με τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα μεταβεί στην περιοχή της Βόρειας Φθιώτιδας ο ΓΓ Κώστας Μπαγινέτας για να συζητήσει μαζί τους.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά ένα 3% παραγωγών που δεν έχουν πάρει προκαταβολές αποζημιώσεων για καλλιέργειες, όπως σταφύλια και ροδάκινα, ανακοίνωσε ότι θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Έχοντας δώσει απαντήσεις και στα τρία αιτήματα που έδωσε ο συγκεκριμένος αγρότης, ο υπουργός τόνισε ότι μέσα από τον διάλογο επιλύονται προβλήματα, πολύ περισσότερο όταν οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες και η εντολή του πρωθυπουργού είναι αυτή, δηλαδή να επιλύονται προβλήματα και να στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας.
Αναφερόμενος στο αίτημα μερίδας των αγροτών για πάγωμα της νέας ΚΑΠ , ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι «δεν μας περισσεύει ούτε ευρώ».
«Δεν κλωτσάμε το χέρι που μας στηρίζει», επισήμανε ο ίδιος, περιγράφοντας την τακτική της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ και εξήγησε ότι οι αγρότες θα έχαναν επιδοτήσεις 2,8 ευρώ ετησίως αν συνέβαινε αυτό.
Διευκρίνισε ότι δεν έχουν χαθεί 236 εκατ. ευρώ από την ΚΑΠ, αλλά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι, που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, στον Πυλώνα ΙΙ που αφορά στις υποδομές στον αγροτικό τομέα.
Δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την εφαρμογή της ΚΑΠ και για το λόγο αυτό, εγκαίρως κατέθεσε εγκαίρως 6 προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει από Βρυξέλλες, έγιναν αποδεκτές.
Μάλιστα, σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – μελών του Νότου (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ.
Κατά τον ίδιο, η από κοινού προώθηση των επιβαλλομένων αλλαγών «ως ισχυρή γροθιά» δίνει μεγαλύτερη ισχύ στο συγκεκριμένο αίτημα.
Μεταξύ των 9 χωρών, συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις με ατζέντα που θα διαμορφώνεται από κοινού. Εξειδικεύοντας σημεία που πρέπει να αλλάξει η ΚΑΠ αναφέρθηκε στα οικολογικά σχήματα σημειώνοντας ότι είναι λάθος της ΕΕ να δίνει περισσότερο βάρος στο περιβάλλον και να το διαφοροποιεί από την αγροτική παραγωγή. Προστασία του περιβάλλοντος και πρωτογενής τομέας πάνε μαζί, σημείωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθεί το υπουργείο, όπως η αλλαγή του κανονισμού στον ΕΛΓΑ, η χωροθέτηση των Σχεδίων Βόσκησης, τα οποία είχαν αναλάβει οι Περιφέρειες αλλά μόνον η Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκαν και η ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων, που ήδη βρίσκεται στη Βουλή στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Αναφέρθηκε δε, στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες και συγκεκριμένα:
- Μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%
-Μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%
-Κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ
-Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα
-Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024)
Σχολιάζοντας video του ΤΙΚ ΤΟΚ στο οποίο κτηνοτρόφος αποκαλούσε συναδέλφους του που βρίσκονται στα μπλόκα «τεμπλεχανάδες», ο υπουργός διαφώνησε τονίζοντας ότι οι αγρότες «δεν είναι ούτε τεμπλεχανάδες ούτε παραχαϊδεμένοι. Τους στηρίζουμε γιατί δραστηριοποιούνται κάτω από δύσκολες συνθήκες».
Επισήμανε ότι είναι ο επαγγελματικός κλάδος που είναι περισσότερο από κάθε άλλον εκτεθειμένος στην κλιματική κρίση.
Καταλήγοντας ο κ. Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να επαναξιολογήσουν το σύνολο του πακέτου των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πακέτο που αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω του προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ και επανέλαβε ότι αναμένει ακόμα και σήμερα αντιπροσωπεία αγροτών στο γραφείο του να συζητήσουν για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Τα αγροτικά μπλόκα

Οι αγρότες , όπως αποφάσισαν το προηγούμενο 24ωρο στην πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, συνεχίζουν  τον αγώνα τους με αποκλεισμούς στις εθνικές οδούς και επαρχιακές οδούς, τελωνεία, αλλά και συλλαλητήρια στις πόλεις, με κεντρικό αυτό στην Αθήνα με τρακτέρ την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι στην πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν 55 μπλόκα και 70 ομοσπονδίες, καλώντας τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις από σήμερα, Τετάρτη.
Έτσι, από σήμερα οι αγρότες θα κλείνουν σημεία στον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας, Ε65 στην Καρδίτσα, αλλά και στην Εγνατία, στο μπλόκο του Ευόσμου.
Ήδη,  σε συμβολικούς αποκλεισμούς διάρκειας 30 λεπτών προχώρησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναλυτικά, σε μισάωρο συμβολικό αποκλεισμό προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, αλλά και στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, ενώ αντίστοιχη κινητοποιήση θα πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη 8/2.
Στον κόμβο των Μουδανιών, επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο δεν θα προβούν σε κάποια κινητοποίηση σήμερα, όμως την Πέμπτη 8/2, όπως έχουν προαποφασίσει στη γενική τους συνέλευση, θα προχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό από τις 18:00 το απόγευμα και στα δύο ρεύματα.
Στο μπλόκο στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, αγρότες και κτηνοτρόφοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβούν και το απόγευμα της Τετάρτης 7/2 σε 3ωρο αποκλεισμό από τις 19:00, όπως έκαξαν και χθες.
Παράλληλα, σύσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου 10/2, στις 19:30, θα έχουν εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας γιανα ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Στις 17:00 στη Θεσσαλία θα κλείσουν τα μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο, ενώ στα Νέα Μουδανιά θα προβούν σε δίωρο αποκλεισμό, στις 18:00-20:00.
Στα αιτήματα των αγροτών είναι να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, διεκδικώντας αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση του κόστους ρεύματος με 7 λεπτά η κιλοβατώρα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα, επαναδιαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ.

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στους αγρότες

Κυβερνητικές πηγές μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων των αγροτών , σημείωσαν ότι στις αγωνίες αυτές, από το 2019, «απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο».
Έτσι, σχετικά με τα αιτήματα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα εξής:
«-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο: Ήδη ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023. Για αυτά τα δύο έτη έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
-7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα: Επίσης την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων. Όπως επίσης και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή της, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε απορρόφηση 80-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.
-Φωτοβολταϊκά για τους αγρότες: Μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία με την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών για τους αγρότες, με εγγυημένη τιμή για διάστημα δεκαετίας.
Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.
Στη συνολικότερη προσπάθεια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα συμβάλει και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα, μέσα από το οποίο, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές: Η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.
Ενώ παράλληλα μείωσε τη φορολογία των αγροτών (νόμος 4935/2022), θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα, κατήργησε το νόμο Κατρούγκαλου, διευκόλυνε μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση: Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και διατήρησε για τους Έλληνες αγρότες τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Και το ΕΛΚ ήταν αυτό που κατάφερε και έβαλε φραγμούς σε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, οι οποίοι, στο όνομα της οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, ζητούσαν να περιοριστούν πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα η μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα στερούσε από τους Έλληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δις ετησίως που σήμερα είτε λαμβάνουν απ’ ευθείας, είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα θα στερούσε από τη χώρα μας τη δυνατότητα εφαρμογής μιας σειράς άλλων εμβληματικών προγραμμάτων των οποίων στόχος είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και των υποδομών στον αγροδιατροφικό τομέα. Η ΚΑΠ 2023- 2027, ύψους 19,3 δις ευρώ κατευθύνεται στο σύνολό της στους Έλληνες αγρότες. Για την ενεργοποίηση αυτών των χρημάτων έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις με καθαρό φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο η ικανοποίηση των οποίων όμως στην πράξη οδηγούν σε αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, χωρίς να δίδονται αντίστοιχες ενισχύσεις για την εξισορρόπησής της.
Για το λόγο αυτό η Ελλάδα ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου έχει καταθέσει – ως έχει δικαίωμα- 6 προτάσεις τροποποίησης του πλαισίου που διέπει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ. Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές – άτυπη ενημέρωση. Είναι ίδιες με αυτές που μόλις προχθές κατέθεσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικές αλλαγές μπορούν – εκ του κανονισμού- να υποβληθούν μετά το 2025, και για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί, με ελληνική πρωτοβουλία, συμμαχία με τις 9 χώρες του Νότου της ΕΕ στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα στην εφαρμογή της ΚΑΠ.
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα: Η κατάργηση του 20% της παρακράτησης του ΕΛΓΑ, ξεκίνησε από τον ΙΑΝΟ και εφαρμόσθηκε σε όλες τις περιπτώσεις θεομηνιών και ακραίων καταστροφών, όπως στον παγετό της άνοιξης 2021, στις σφοδρές χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, ενώ εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή και στη Θεσσαλία σύμφωνα με το ad hοc πρόγραμμα το οποίο, επίσης, δεν προβλέπει μείωση του 20%. Η κυβέρνηση καθιέρωσε τις προκαταβολές σε συνδυασμό με τη μη παρακράτηση του 20% για να ενισχύσει τα αγροτικά νοικοκυριά, που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Ωστόσο η κυβέρνηση έχει δώσει 400 εκατ. € για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας.
Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του 1 δις, εκ του οποίου τα περισσότερα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο.
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις: Με εντολή του αρμοδίου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, από τις 18 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, σε λιμάνια, σε super market και σε λοιπά σημεία λιανικής πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα. Έλεγχοι γίνονται και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες προς το ΥΠΑΑΤ.
Στους ελέγχους λαμβάνονται δείγματα προϊόντων γάλακτος αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια για περαιτέρω χημικές αναλύσεις, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ».

Στα αγροτικά μπλόκα ο Κουτσούμπας την Πέμπτη 8/2

Στα μπλόκα των αγροτών σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, θα βρεθεί αύριο, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Δ. Κουτσούμπα για αύριο, έχει ως εξής:
- Στις 10.30 στο Κάστρο Βοιωτίας
- Στις 11.30 στην Αταλάντη Φθιώτιδας
- Στις 12.30 στην Ανθήλη Φθιώτιδας
- Στις 17.00 στον Αλμυρό Μαγνησίας
- Στις 17.30 στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
- Στις 18.00 στον Πλατύκαμπο Λάρισας
- Στις 19.30 στον Ζάρκο Τρικάλων
- Στις 20.30 στον Κόμβο Ε65 στην Καρδίτσα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης