Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πότε ξεκινούν οι διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών από τα ΑΕΙ

Πότε ξεκινούν οι διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών από τα ΑΕΙ
Οι διαγραφές θα ξεκινήσουν το 2027
Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή μίλησε για το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, τις καταλήψεις στα ΑΕΙ έναντι αυτού του νομοσχεδίου, ενώ αναφέρθηκε και στις πρώτες διαγραφές «αιωνίων» φοιτητών που ξεκινούν από το 2025.
Την ίδια στιγμή, η κα. Μακρή κινήθηκε στη γραμμή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας και δήλωσε ότι το εξάμηνο δεν πρέπει να χαθεί, καθώς ομόφωνα οι πρυτάνεις αποφάσισαν διαδικτυακή εξεταστική. Όπως πρόσθεσε η ίδια: «Εάν χαθεί, κάποιοι θα έχουν ευθύνη, εάν δεν τήρησαν το νόμο. Πάντως το εξάμηνο δεν θα χαθεί και οι πανεπιστημιακοί θα βρουν τον τρόπο.
Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, δεν είναι στη διακριτική μου ευχέρεια να μη σας δείρω σήμερα κι εσείς να μη με βρίσετε, είναι υποχρέωσή μας». Στη συνέχεια, η υφυπουργός Παιδείας μίλησε για το ζήτημα των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών και υποστήριξε πως από το 2025 θα ξεκινήσουν οι διαγραφές που έχουν περάσει το ανώτατο όριο φοίτησης όπως θεσπίστηκε με το νόμο Κεραμέως το 2021 και φοιτούσαν ήδη όταν ψηφίστηκε.
Για όσους άρχισαν να φοιτούν μετά από την ψήφισή του, οι διαγραφές θα ξεκινήσουν το 2027. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το νόμο αυτόν, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Όπως είπε η υφυπουργός Παιδείας: «Οι αιώνιοι φοιτητές οι οποίοι φοιτούσαν πριν από την εφαρμογή του νόμου, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει το εξάμηνο των σπουδών τους έχουν. Από το έτος 2021 -2022 προσμετρώνται τα εξάμηνα της σχολής + 2 ή +3 ανάλογα με τη σχολή. Για εκείνους οι οποίοι έχουν ήδη υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο μέχρι το 2021-2022, δεν υπάρχει προσαύξηση για εκείνους που δεν τον έχουν υπερβεί ισχύει κανονικά, ό, τι και για τους υπόλοιπους φοιτητές. Οι πρώτες διαγραφές θα γίνουν το 2025 και για όσους φοίτησαν μετά την ψήφιση του νόμου, το 2027» Όσον αφορά στον ευρύτερο διάλογο για την παιδεία εν μέσω καταλήψεων και την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, ρωτήθηκε γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμα η δημοσίευση του σχετικού νομοσχέδιου και αν θα γίνει διάλογος. Η κα. Μακρή απάντησε ότι ο διάλογος θα γίνει στη δημόσια διαβούλευση και στη Βουλή και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα και σε ποσοστό 70% θα περιλαμβάνει ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Η κα. Μακρή μίλησε και για το όλο και συχνότερο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και υποστήριξε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί, αλλά τα περιστατικά έγιναν πιο βίαια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα καταγγελιών ενώ γίνεται επιμόρφωση και εμπλέκονται και οι γονείς στο ζήτημα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης