Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ημέρα αποφάσεων για τους αγρότες - Σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους - Ανοιχτός σε διάλογο ο Μητσοτάκης

Ημέρα αποφάσεων για τους αγρότες - Σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους - Ανοιχτός σε διάλογο ο Μητσοτάκης
Στις 12 ξεκίνησε η  πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ημέρα αποφάσεων για τους αγρότες, καθώς σε εξέλιξη είναι από τις 12 το μεσημέρι η πανελλαδική τους σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, όπου εκπρόσωποι των μπλόκων από όλη την Ελλάδα θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.
Στη σημερινή συνάντηση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας συμμετέχουν και αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση λέει "ναι" στον διάλογο με τους αγρότες, όχι όμως με κλειστούς δρόμους.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα στον αγροτικό κόσμο που έστειλε εκ νέου σήμερα, Τρίτη 6/2, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, τονίζοντας πως «το μέλλον μας είναι κοινό και διαμορφώνεται μόνο μέσα από κοινή προσπάθεια. Με συναινέσεις και διάλογο. Όχι με αντιπαραθέσεις και αρνήσεις. Τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση για συνεννόηση, στην οποία η κυβέρνηση επιμένει».

Τι συζητούν οι αγρότες

Ήδη, από το προηγούμενο 24ωρο ο αγροτικός κόσμος προανήγγειλε την τήρηση σκληρής στάσης, δηλώνοντας ανυποχώρητος, προτείνοντας πολύωρη παραμονή στην Εθνική Οδό, κάθοδο στην Αθήνα και δράσεις μέσα στις πόλεις, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση. Μάλιστα, σχεδιάζουν κλείσιμο των εθνικών οδών, αλλά και απόβαση με τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος.
Όπως ανέφερε το προηγούμενο 24ωρο ο συνδικαλιστής των αγροτών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, «θα δούμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουγού, θα προταθεί η κλιμάκωση, με την έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε για την επιβίωσή μας. Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση».
Σημειώνεται ότι αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ αγρότες από τα Μάλγαρα και τα τριγύρω χωριά, έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν το απόγευμα της Τρίτης 6/2 σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα.

Ανοιχτή για διάλογο η κυβέρνηση, αλλά με ανοιχτούς δρόμους

Ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, με το βλέμμα στραμμένο στις σημερινές αποφάσεις των αγροτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικά στελέχη λένε "ναι" στον διάλογο, αλλά όχι με κλειστούς δρόμους.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως οι πόροι που έχει στη διάθεση της δεν είναι ανεξάντλητοι, γι΄αυτό δεν εξετάζει αυτή την ώρα και άλλα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες.
Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε τους ίδιους πόρους για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν αυτοί μειώθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Αυγενάκης σε αγρότες: Ελάτε να συζητήσουμε και να πάρουμε ρεαλιστικές αποφάσεις μαζί - Σταθερά υπέρ του διαλόγου η κυβέρνηση

«Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις αγωνίες των αγροτών και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο μαζί τους».
Ο κ. Αυγενάκης κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», που ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δήλωσε πως «αυτές τις μέρες πολλά ελέχθησαν και πολλά εγράφησαν.
Εκείνο που μετράει όμως είναι, από τη μια η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για διάλογο - όπως εκφράζεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- και από την άλλη η επιθυμία των ιδίων των αγροτών που διαμαρτύρονται για εξεύρεση λύσεων.
Εν όψει των αποφάσεων που θα λάβουν σήμερα οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους, θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο μαζί τους.
Σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελούν προτεραιότητά μας.
Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί.
Αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς, όμως, να υπονομεύεται το αύριο της χώρας και συνολικά οι μακροχρόνιες θυσίες του ελληνικού λαού».
«Το μέλλον μας είναι κοινό και διαμορφώνεται μόνο μέσα από κοινή προσπάθεια. Με συναινέσεις και διάλογο. Όχι με αντιπαραθέσεις και αρνήσεις.
Τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση για συνεννόηση, στην οποία η κυβέρνηση επιμένει», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

Χατζηδάκης: Ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας - Μην υποτιμώνται αυτά που δοθήκαν

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζονται από την οικονομία» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις, εξήγησε ότι «μετρήσαμε τι μπορούμε να δώσουμε με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δοθήκαν».
Ο υπουργός ανέφερε εκ νέου πως «ότι περίσσευμα υπάρχει στον προϋπολογισμό επιστρέφεται στην κοινωνία με την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσουμε ένα σταθερό τιμόνι».
«Δεν είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα» υπογράμμισε και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες, με δυσκολίες διαρθρωτικές στον αγροτικό τομέα εδώ και χρόνια, ενώ στη Θεσσαλία είναι το μείζον θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης