Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παγώνη για ιλαρά: Εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια - Πιο μεταδοτική και από την Covid-19

Παγώνη για ιλαρά: Εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια - Πιο μεταδοτική και από την Covid-19
Στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί δύο περιστατικά ιλαράς το 2024 και είναι υπό διερεύνηση ακόμη δύο
Σχετικά Άρθρα
«Τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός και εξανθήματα και είναι πιο μεταδοτική και από την Covid-19» ανέφερε για την ιλαρά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε την ανάγκη του εμβολίου, τόσο για μικρούς, όσο και για ενήλικες.
Όπως είπε, πολλά παιδιά κατά την περίοδο της πανδημίας δεν έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, την οποία πρέπει να μην αμελούν. Η ιλαρά είναι σε μεγάλη έξαρση σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ενώ είναι εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί δύο περιστατικά ιλαράς το 2024 και είναι υπό διερεύνηση ακόμη δύο, ενώ έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανής επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα.

Για στρεπτόκοκκο

Για το κοριτσάκι στο Διδυμότειχο που πέθανε από στρεπτόκοκκο, η κα Παγώνη εξήγησε πως «δεν ξέρουμε πόσες μέρες νοσούσε» και περιέγραψε το πρώτο σύμπτωμα ως πονόλαιμο.
«Αν το παιδί πει "δεν μπορώ να καταπιώ", πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή».
Κατά την ίδια, το συγκεκριμένο παιδί, του οποίου το ιστορικό δεν είναι γνωστό, «φαίνεται πως ήταν κάποιες μέρες αδιάθετο».

Για απογευματινά χειρουργεία

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, η κα Παγώνη έκανε αναφορά στην ενημέρωση που τους έκανε ο Υπουργός Υγείας και τους δύο στόχους, τη μείωση της λίστας των χειρουργείων και την αύξηση των χαμηλών μισθών των γιατρών.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Παγώνη, η απάντηση των γιατρών στην πρόταση του υπουργείου είναι πως «δεν φτάνει ο κόσμος, δεν μπορείς να βάλεις μια νοσοκόμα να δουλέψει και πρωί και βράδυ».
Σημείωσε δε, πως ήδη τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το απόγευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης