Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες: «Ούτε βήμα πίσω στα μέτρα - κοροϊδία» – Νέα μπλόκα και πορείες μετά την Agrotica

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες: «Ούτε βήμα πίσω στα μέτρα - κοροϊδία» – Νέα μπλόκα και πορείες μετά την Agrotica
«Ενισχύουμε τα μπλόκα, συντονιζόμαστε πανελλαδικά, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε», διαμηνύουν οι αγρότες
(upd)Αμετακίνητοι και ποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, κατεβαίνοντας ακόμα και στην Αθήνα, δήλωσαν χιλιάδες αγρότες και εκπρόσωποι άλλων κλάδων του πρωτογενούς τομέα, το μεσημέρι του Σαββάτου 3/2 λίγο αφότου ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν, στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης όπου διεξάγεται η 30η Agrotica. Δηλώνουν ανικανοποίητοι από τα νέα μέτρα και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επιμένοντας ότι «παραμένουν στα μπλόκα και πως ο αγώνας τώρα ξεκινάει», θέτοντας θέμα επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα.
Με μόνο ένα μικρό μέρος των αιτημάτων τους («ψίχουλα») να ικανοποιούνται από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν
, οι αγρότες διαμηνύουν πως δεν υποχωρούν.
"Ο αγώνας τώρα ξεκινάει" διαμηνύουν και την ερχόμενη Τρίτη όρισαν πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους
«Ενισχύουμε τα μπλόκα συντονιζόμαστε πανελλαδικά, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε.
Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε» τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σημειώνοντας πως «τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε στην επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας».

Οργανωμένα κατέφτασαν στη Θεσσαλονίκη

Εκκινώντας από τα δεκάδες μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, οι αγρότες κατέφτασαν οργανωμένα στη Θεσσαλονίκη.
Το «παρών» έδωσαν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.
Η κύρια δύναμη των αγροτών βρίσκεται στην Καρδίτσα, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.500 τρακτέρ- ακολουθούμενη από τον Πλατύκαμπο (500), την Πτολεμαϊδα (200), το Κάστρο Βοιωτίας (170),την Κουλούρα Ημαθίας και το Δερβένι Θεσσαλονίκης (από 150 τρακτέρ).
Επίσης, 100 τρακτέρ βρίσκονται στα Μουδανιά και τα Τρίκαλα, 70 στην Καλαμπάκα και 50 στην Επανομή.
Οι αγρότες θα παραμείνουν στα σημεία -εκτός αυτών που αποχωρούν για να μεταβούν στην Agrotica.
Aγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από την Πέμπτη, οπότε και άνοιξε τις πύλες της η 30η Agrotica, έχουν σταθμεύσει με 300 τρακτέρ πάνω στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου της ΔΕΘ, ενώ οι αλιείς παραμένουν με τα καΐκια τους στον όρμο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις του κλάδου.
Με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.
Τα τρακτέρ θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Εκτός θέματος τα μέτρα Μητσοτάκη - Δεν απαντούν στις ανάγκες

«Όλα τα μέτρα (σ.σ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός) είναι «εκτός θέματος» και δεν αφορούν στα αιτήματά μας.
Δεν έχουν σχέση με την κινητοποίησή μας.
Εμείς θέλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορούμε να ποτίσουμε, δεν ζητάμε κάτι το παράλογο.
Η επιδότηση πάει ανά στρέμμα και με τα λίτρα.
Θέλουμε βάσει της καλλιέργειάς μας να έχουμε το αφορολόγητο πετρέλαιο για το τρακτέρ μας», είπε, στο MEGA, Γιάννης Βάγγος, μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής μπλόκων.
«Αν δεν έχουμε τουρισμό και αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να δουλέψει η χώρα.
Δεν θα παίξουν το πότισμά μας στα ζάρια.
Αφού μας λέει “δεν έχουμε”, τι να κάνουμε να φύγουμε;
Αφού ενέργεια έχουμε, να την καλύψουμε με την τιμή αυτή», τόνισε ο κ. Βάγγος.
«Σήμερα έχουμε κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων ( ΕΑΣ ) Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σημείωσε:
«Δεν έγινε σωστή διαπραγμάτευση στη νέα ΚΑΠ.
Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αυτό για το πετρέλαιο δίνεται κάθε χρόνο.
Η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα, τα μεταφέρει.
Ο αγρότης θα φύγει από το χωράφι.
Στη Νάξο δεν υπάρχει κτηνοτρόφος κάτω των 35 ετών.
Έχουμε πει να υπάρχουν έλεγχοι.
Η διαφορά δεν είναι από το χωράφι στο ράφι, αλλά από τη μεταποίηση στο ράφι».
αγρότες_2.jpg
Τα αιτήματα των αγροτών

- Ελάχιστο ποσό αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ.
Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο.
Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.

- Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

- Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.

- Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους.
Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

- Αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση.

- Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους.

- Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα.

- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
agrotes-thessaloniki-1020.jpg.webp
- Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

- Για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.

- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.

- Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.

- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο.

- Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες.

- Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

- Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν.

- Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί.

- Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

- Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης